Alexandru Cumpănașu: Studiile superioare înseamnă master, dacă ești masterand înseamnă că totuși… și termini masterul în curând înseamnă că ai studii superioare mai mult decât facultatea. Dar eu vă spun foarte sincer, eu cred că trebuie să știi administrație lucrând în administrație. Eu am lucrat cu administrația publică românească 20 de ani deja. Dacă vreți vă spun despre Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, fonduri europene ce vreți dumneavoastră discutăm de la cap la coadă pentru că sunt pregătit cu Constituția despre ce aș vrea să fac. Politică externă și așa mai departe. Doamna Dăncilă n-a avut experiența asta de nicăieri, că n-a fost decât europarlamentar, dar acolo este o chestiune de reprezentare, ca un parlamentar. Președintele trebuie să cunoască administrație, trebuie să știe ce înseamnă ministerele, cum funcționează, care sunt problemele, care sunt… bun. La domnul Barna bănuiesc.
Ion Cristoiu: Următorul.
Monica Mihai: Următorul Barna. Hai să-l luăm pe domnul Barna, da.
Alexandru Cumpănașu: La domnul Barna partea bună, că e mai echilibrat, așa, adică nu se aruncă. Partea rea este că are din păcate o structură în spate care nu este nici a lui, ceea ce e trist. Doamna Dăncilă are măcar un sfert o fi și a dânsei sau de domnul Iohannis… Care are o structură care nu este a lui, este, din păcat o spun, este a unor cetățeni din afara țării și servesc interesele acelor reprezentanți și mai are un defect domnul Barna, cred că nu este prizabil, nu vreau să fiu răutăcios, dar nu prinde, n-are lipici, eu nu reușesc să-l urmăresc când vorbește. Adică după maxim un minut nu mai reușesc să-l urmăresc. Mă depășește ce vrea să spună, nu are niște mesaje clare. Da, cred că principala problemă e asta la domnul Barna.
Monica Mihai: Domnul Diaconu?
Alexandru Cumpănașu: Domnul Diaconu, partea bună este că este un om dintr-o generație iubită de români, partea proastă este că dânsul și-a anulat orice șansă asociindu-se cu două partide într-un mod vădit. Adică nu mai există niciun dubiu astăzi că domnul Diaconu candidează din partea celor două partide și face jocul altor partide sau altor candidați. De aceea, din punctul meu de vedere, domnul Diaconu nu este un candidat independent cum nu sunt eu muscă. Nu Mona Muscă, ci muscă. Repet, are multe părți bune și multe părți rele dar astea le văd eu ca părți bune, faptul că vine dintr-o generație de artiști care a fost iubită de poporul român și atât. Nici dânsul nu are experiența administrației, iar partea rea este că s-a declarat independent dar ce să vedem avem pe domnul Câmpeanu care tocmai n-a zis că iese din coaliție de la mine? Domnul Câmpeanu care e șef de campanie. Ca să înțeleagă oamenii de ce a zis eu mă retrag.
Ion Cristoiu: A, era în coaliția dumneavoastră?
Alexandru Cumpănașu: Da, este președintele Consiliului Național al Rectorilor și dintr-o dată mă trezesc, domnule Cristoiu, mă iertați domnișoară, mă trezesc eu, eu candidatul la președinție, spunând totuși că mă suspend, adică eu am spus domnule nu candidez din partea CNMR, lăsați-mă în pace, haideți fiecare să ne respectăm dreptul. Dânsul a candidat la parlamentare, noi l-am susținut. Alți rectori au candidat la parlamentare, noi i-am susținut și brusc mă trezesc cu această decizie a Consiliului Rectorilor unde dânsul e președinte. Nu l-au susținut decât o parte, dar asta e altă discuție. Și zic, măi, dar ce s-a întâmplat cu omul, adică noi întotdeauna am fost alături de cei care au vrut să facă politică, am zis ok nu contează orientarea politică în coaliție și ce să vezi aflu și eu după o zi că domnul Câmpeanu este șeful de campanie al domnului Diaconu.
Monica Mihai: Și așa am aflat și noi o informație.
Alexandru Cumpănașu: Din partea ALDE și Pro România. Sunt doi șefi de campanie, dânsul și…
Ion Cristoiu: Și ultimul, domnul Paleologul la PMP. Îl considerați adversar?
Alexandru Cumpănașu: Nu.
Ion Cristoiu: Care este cel mai important adversar pentru dumneavoastră?
Alexandru Cumpănașu: Klaus Iohannis.
Ion Cristoiu: De ce?
Alexandru Cumpănașu: Pentru că el, din punctul meu de vedere, președintele României astăzi este cel mai slab candidat. Și o știe. Domnul Iohannis nu are să ne spună nimic după cinci ani, domnule Cristoiu.
Ion Cristoiu: Dar stă bine în sondaje, cum vă explicați?
Alexandru Cumpănașu: Păi stă bine în sondaje pentru că de multe ori nu face nimic pentru românii săracii care s-au obișnuit cu răul, ne aducem aminte de răul trecut, da, de răul din comunism, de răul de după comunism. Li se pare că e mai bine decât să facă rău, pe de o parte, pe de altă parte contracandidații ca să zic așa nu se ridică peste dânsul ca să poată să fie… deci a avut grijă să-și aranjeze un blat. Așa, un cartel, nu sunt niște candidați cu adevărat, sunt niște candidați selectați pentru domnul Iohannis. Și vă mai dau un argument, domnule Cristoiu, am văzut multe sondaje, eu pe facebook-ul meu am zis hai să fac și eu un sondaj și mi s-a părut amuzant că sunt criticat că am pierdut cu 47%. E, am văzut așa că se fac pe 100 de persoane, pe 1000 de persoane, știți foarte bine, pe telefon. Hai să-mi fac și eu pe facebook-ul meu să vedem ce se întâmplă. Uite, eu și cu Iohannis. Care ar câștiga în două zile, da, în turul al doilea. Domnule Cristoiu, n-au semnat prin like-uri, se face… apeși cu cine candidezi, deci nu este doar cu like, deci este un sondaj electronic care se face…
Cel mai mare sondaj de pe facebook a fost la mine, 71 de mii de oameni. 47% eu, 53 domnul Iohannis. Și atunci cu cine să mă bat
Monica Mihai: Trebuie să bifezi o căsuță sau alta.
Alexandru Cumpănașu: Este un singur IP, deci nu poți semnezi mai de mai multe… Domnule Cristoiu, cel mai mare sondaj de pe facebook a fost la mine, 71 de mii de oameni. 71 de mii de oameni.
Ion Cristoiu: Da, mulți.
Monica Mihai: Câte procente aveați?
Alexandru Cumpănașu: 47% eu, 53 domnul Iohannis. Și atunci cu cine să mă bat?
Ion Cristoiu: Ședea mai bine ca dumneavoastră.
Alexandru Cumpănașu: Asta a spus și propaganda. Domnule, dar, pe facebook-ul lui? Dar dumneavoastră aveți idee cam ce mașinărie are Iohannis în spate. Deci cu toată mașinăria din spate.
Ion Cristoiu: Dar măcar recunoașteți sunteți… de unde știau cei din presă, eu acum m-am aflat de sondajul acesta. Totuși ați fost corect și ați recunoscut.
Alexandru Cumpănașu: Ce anume?
Ion Cristoiu: Că erați în urma lui Iohannis.
Alexandru Cumpănașu: Păi cum să nu, dar e pe Facebook. Deci totul este pe Facebook, eram în urmă cu totuși…
Monica Mihai: Și e vizibil pentru toată lumea, că în momentul în care se încheie sondajul ești anunțat vezi că s-a încheiat sondajul și vezi rezultatul.
Alexandru Cumpănașu: 47,53% domnule Cristoiu, când în spatele lui Iohannis avem o armată de oameni, de mii de oameni în campania asta, poate mai mult de mii de oameni, care toată ziua asta fac pe Facebook și finanțare de… haideți să … e, pentru mine lucrurile astea mi-au spus foarte multe. Eu mă așteptam să mă bată zdrobitor, adică să vină băieții să spună acolo, îmi pare rău 71.000 eu nu am mai văzut nicăieri un sondaj pe Facebook.
Monica Mihai: Domnule Cumpănașu, o ultimă întrebare pentru dumneavoastră din partea mea, nota bună și nota proastă pentru dumneavoastră în calitate de …
Ion Cristoiu: A fost o întrebare bună trebuie să recunosc, nici eu nu m-am gândit…
Monica Mihai: Candidat?
Ion Cristoiu: E bună domnișoară.
Sunt pregătit să fiu președinte, adică știu tot ce înseamnă Administrație Publică, că sunt încăpățânat, că sunt ambițios, că sunt hotărât și că am forță. Nota proastă, cred că sufăr de o anumită latură de ignoranță, adică nu sunt conștient
Alexandru Cumpănașu: Care este nota bună?
Ion Cristoiu: Nota bună, nota rea.
Alexandru Cumpănașu: Cu nota bună pentru mine? Ok pot să o spun din mai multe cuvinte?
Monica Mihai: Da.
Alexandru Cumpănașu: Faptul că sunt pregătit să fiu președinte, adică știu tot ce înseamnă Administrație Publică, că sunt încăpățânat, că sunt ambițios, că sunt hotărât și că am forță, adică dau cu pumnul în masă de nu se vede premierul care va fi premier că aici așa scrie, că participă la ședințele de ordine publică că nu au avut timp să … așa scrie aici, participă dacă vrea președintele oricând. Sunt niște teme, una dintre ele este ordine publică. Păi mă duc și îl dau la o parte pe premier de 10 ori dacă e nevoie, până când fac eu curățenie și conduc eu ședința de Guvern. Asta e nota bună. Nota proastă, cred că sufăr de o anumită latură de ignoranță, adică nu sunt conștient, deși spunea domnul Cristoiu la un moment dat că s-a decis candidatul. Adică eu cred în … adică nu sunt, nu am sentimentul realității în raport cu ceea ce s-a decis deja. Recunosc că am această… când pornesc pe o chestiune nu mai gândesc, stânga, dreapta ce se întâmplă, cred că asta este nota proastă, nu știu.
Ion Cristoiu: După ce v-ați anunțat candidatura ce surprize ați avut de răsturnări de atitudine față de dumneavoastră?
Alexandru Cumpănașu: Eram din luptătorul împotriva clanurilor și omul care luptă extraordinar, am devenit pentru unii cum să vă spun, stați puțin domnule Cristoiu trebuie să vă mărturisesc un lucru, dacă au ajuns, nu știu o vecină de unde am stat eu la un moment dat mi-a spus domnule au scris articol că i-a curs apă și dânsa vrea niște despăgubiri și eu nu am fost de acord și am spus domnule hai să mergem în instanță să hotărască instanța, dacă au scris articol și despre asta.
Ion Cristoiu: Zău?
Alexandru Cumpănașu: Pe cuvântul meu de onoare.
Monica Mihai: Adică au început să vă caute în trecut tot ce se putea…
Alexandru Cumpănașu: Domnule e treabă serioasă dacă a fost inundată și dânsa a spus domnule vreau 300 de milioane și am zis stați puțin, unu că e un accident atunci, doamnă stați puțin haideți să ne înțelegem evaluarea mea este alta și dânsa a spus ba nu. Și atunci am spus haideți să mergem în instanță.
Ion Cristoiu: Și ați fost în instanță.
Alexandru Cumpănașu: Da, încă se judecă procesul.
Ion Cristoiu: A și acesta era așa un act de acuzare.
Alexandru Cumpănașu: Un act de acuzare pentru că doamna a spus, cum domnule să ajungă unu președinte unu care mi-a inundat apartamentul.
Ion Cristoiu: A zis ea? Unde? E vorba de oameni, că erați simpatizantul multor lideri de opinie, ați avut și această răsturnare?
Alexandru Cumpănașu: Am avut, la câțiva da, pentru că uitați, unul dintre defecte este… o să zică lumea că mă alint, dar unul dintre defecte este și (…) meu, eu cred foarte mult în oameni, adică nu prea judec oamenii și când consider că prietenia este prietenie, adică am niște convingeri din astea puternice. Domnule Cristoiu nu o să le dau numele, sunt doi jurnaliști importanți în presa românească care în momentul în care mi-am anunțat această candidatură reacția acestor oameni și pe care îi cunosc de mult, adică e o relație totuși de amiciție spre prietenie, că prietenia e deja prea mult, amiciție spre prietenie și care la un moment dat mi-au propus să fac o emisiune la trustul respectiv și care în momentul în care am făcut acest anunț de intenție, atenție era intenție, nici măcar nu mă consultasem cu oamenii pe Facebook, a spus că mă cațăr pe cadavrul Alexandrei, a fost aceeași frază repetată de către acest domn. Deci sunt doi oameni din presă, doi lideri de opinie importanți la care nu mă așteptam, în rest mă așteptam la toți pentru că știam că sunt conectați în mare parte din media este și ea conectată la rândul ei, nu vreau să acuz pe nimeni, sunt diverse structuri de exemplu DIICOT, au început să fie lăudați, păi unii dintre ei trăiesc ca jurnaliști de investigație cam din ce le dă DIICOT-ul hai să fim corecți, adică când vii să mi-l lauzi deja eu știu cam cum stau lucrurile. Partidele, suntem în campanie să îmi spună Mutu mie că nu se dau bani. Banii se dau către trusturi, către unii către alții. Am observat o schimbare într-adevăr și această, știți ce m-a surprins cel mai mult, m-a surprins faptul că nu mai există alt candidat, înțelegeți… asta mi-a dat și încrederea în mine, mă frate stai puțin în fiecare dimineață deschid, sau mă uit pe presă nu e nimic de rău despre Iohannis, nimic de rău despre Barna, nimic domnule, aia cu apa… o fi avut și ei o chestie cu apa…
Ion Cristoiu: Aici să vă spun eu, pe mine m-a uluit, adică eu în mod normal teoretic domnul Cumpănașu e unul dintre numeroșii, că sunt vreo 23 de candidați, la ora actuală numai despre el se scrie, ceva e în neregulă, bun și dacă candidează ce? Candidează bun… am mai văzut teoretic. Dar în fiecare zi, aia cu apa a venit vecina…
Alexandru Cumpănașu: De la apă până la copii adică am văzut niște chestii absolut urâte înțelegeți toți oamenii mai divorțează în viață, ce Dumnezeului…
Ion Cristoiu: Dar dumneavoastră ați divorțat sau cum?
Alexandru Cumpănașu: Da, ne-am separat pentru că nu eram căsătoriți.
Ion Cristoiu: Acum v-ați recăsătorit sau cum?
Alexandru Cumpănașu: Acum sunt căsătorit, că nu am fost căsătorit niciodată, am stat cu femeia 15 ani dar noi ne-am despărțit în niște relații super amiabile, adică nu am trecut prin judecată, nu am trecut pe la notar, copiii stau două săptămâni, două săptămâni la mamă …
Ion Cristoiu: Au început pe ideea cu viața de familie?
Alexandru Cumpănașu: Au încercat să mă dărâme psihic o perioadă, vedeți că sunt destul de întărit acum, dar o perioadă au încercat și pe zona aceasta pentru că știu cât de mult reprezintă pentru mine familia. Adică un tată care totuși ține neapărat și se înțelege cu persoana cu care nu mai este să stea copiii două săptămâni și cu el și cu mama este foarte rar în România și știți lucrurile astea și oameni care ajung să își arunce vorbe sau știu eu. E au început și pe zona aceasta, că de asta în titlu era… orice mai apare eu vin și le spun seara, de asta spun că sunt foarte sincer, că orice mai apare vin și le spun domnule acesta e adevărul, mă vreți…
Ion Cristoiu: Cum suna titlul?
Alexandru Cumpănașu: Era secretul rușinos al lui Cumpănașu, secretul rușinos era că am trei copiii și că m-am recăsătorit și că m-am căsătorit că nu am fost niciodată căsătorit. Care e secretul rușinos?
Ion Cristoiu: Trei copii cu altă femeie decât cea de acum.
Alexandru Cumpănașu: Da.
Ion Cristoiu: Ce poveste că ați avut chiar trei, felicitări
Alexandru Cumpănașu: Păi nu e nici o poveste, da și vreau să mai am unul. Dar asta e altă discuție, eu țin la familie foarte mult.
Atacurile sunt la actuala soție, la Simona că a lucrat la Guvern. Cine a dat-o afară? Doamna Dăncilă a concediat-o
Ion Cristoiu: Și acuzațiile se referă, am văzut multe, la fosta soție sau la actuala că a început acum să vă atace…
Monica Mihai: La actuala.
Alexandru Cumpănașu: Nu, atacurile sunt la actuala soție, la soția cu care m-am căsătorit, la Simona că a lucrat la Guvern, haideți să o lămurim și pe asta că pe bune. Dumneavoastră aveți simțul umorului și cel puțin oamenii care au autoironie îi apreciez foarte mult și am văzut că și dumneavoastră aveți autoironie. O să fiu și eu autoironic dacă vreți: domnule să spui că Simona, actuala mea soție, era în titlu că sunt căsătorit cu PSD. Domnule, femeia asta a fost consilierul lui Bostan, adică ministru USR, după care a fost consilier de stat la Guvern la Tudose, care acum e ALDE sau ce e el Pro România că nu mai știu eu ce, la Grindeanu care nu mai e pe nicăieri și cine a dat-o afară? Ia ghiciți dumneavoastră.
Monica Mihai: Doamna Dăncilă?
Alexandru Cumpănașu: Doamna Dăncilă a concediat-o, primele acte din primele zile, o să și pun pe Facebook decizia…
Ion Cristoiu: A fost concediată?
Alexandru Cumpănașu: A fost concediată, dar nici măcar nu i-a spus de ce. Și totuși era consilier de stat, secretar de stat și era totuși o funcție importantă, adică tu nici măcar nu anunți de ce. Și după p lună, cred că nu a trecut o lună după primele săptămâni printre primele decizii ale doamnei Dăncilă au fost eliberarea ei din funcție. Păi care PSD? asta încercam eu, bine nu mai contează că între timp am lămurit oamenii care contează.
Ion Cristoiu: A, deci dumneavoastră în fiecare seară îi lămuriți? Adică luați acuzația, nu vă temeți de ea și o lămuriți.
Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu, singurul meu atu astăzi este sinceritatea în raport cu oamenii, deci orice mă întreabă…
Ion Cristoiu: Cu cei de pe Facebook?
Alexandru Cumpănașu: Cu cei pe Facebook, da. Și cu dumneavoastră, cu oricine mă întreabă de câte ori am ocazia le răspund destul de onest. Bine dacă sunt chestiuni atât de intime și de personale…
Ion Cristoiu: Nu vă întreabă sau dumneavoastră luați un titlu , o acuzație dumneavoastră?
Alexandru Cumpănașu: De exemplu eu îi rog așa vă rog frumos, până mâine seară când avem următoarea intrare…
Monica Mihai: O singură mențiune, mai avem câteva minute dina ceastă emisiune, haideți să vedem pe scurt.
Alexandru Cumpănașu: Au învățat contra-candidații, au început să ne copie.
Ion Cristoiu: Deci în ce constă, în fiecare seară…
Alexandru Cumpănașu: În fiecare seară la ora 10 si jumătate intru în direct cu cei de pe facebook. Cu prietenii și susținătorii mei. Cu o zi înainte le spun, dragi prieteni, vă rog până mâine să-mi pregătiți întrebări. Vreau să-mi puneți întrebări pe facebook.
Ion Cristoiu: Stați un pic, dumneavoastră aveți întâlniri electorale uriașe. Nu știam mașinăria asta.
Alexandru Cumpănașu: Da, este foarte interesant, este foarte bună.
Ion Cristoiu: Și ei ce fac vă scriu cum?
Alexandru Cumpănașu: Dânșii îmi lasă mesaje pe facebook în timpul zilei, iar eu seara le iau frumos, cele care nu sunt cu injurii și cu așa…
Ion Cristoiu: Și răspundeți la toți?
Alexandru Cumpănașu: Și răspund punctual, da.
Monica Mihai: De aceea și sunt atât de lungi live-urile dumneavoastră. Am văzut că sunt la o oră, la o oră și jumătate, lucru care e destul de…
Ion Cristoiu: Stați un pic că ne-a dezvăluit o mașinărie, nu m-am gândit la asta. Eu mă gândeam la mașinăria clasică, când te duci din casă în casă…
Monica Mihai: Este o candidatură atipică la fel ca și…
Alexandru Cumpănașu: Da, dar eu cred că este utilă pentru că oamenii citesc și pe lângă faptul că au ei întrebările lor, deci aceste întrebări îi rog să mi le pună și mi le adresează în timpul zilei, eu iau presa din timpul zilei și spun dragii mei, astea poate nu le-ați văzut. Haideți să discutăm și despre astea.
Ion Cristoiu: Nu-i rea, nu, nu-i rea tehnica, da.
Monica Mihai: Adică ce le scapă lor veniți dumneavoastră și le…
Alexandru Cumpănașu: Este o tehnică sau dacă vreți o relație sinceră cu dânșii pentru că dânșii m-au rugat să candidez, da?
Ion Cristoiu: Și adversarii s-au prins, au început și ei?
Alexandru Cumpănașu: O, da. Au început să facă și ei același lucru, sunt penibili.
Ion Cristoiu: Pe Iohannis făcând asta pe…
Alexandru Cumpănașu: Dacă l-aș vedea o dată făcând o… vă spun că ar fi genial. Dar ce contează este sinceritatea cu oamenii pentru că indiferent ce le spui, dacă ești sincer, nimeni nu e perfect pe lumea asta, oamenii apreciază și acele live-ui de care spunea doamna, gândiți-vă că durează o oră jumate, două să stea trei mii, patru mii, cinci mii, șase mii, uneori am avut și 10 mii, dar media este pe undeva între 3-4 mii de oameni, permanent să se uite, ei se schimbă, știți cum e pe facebook, mă iertați-mă, eu n-am văzut nici la conferințele de presă ale premierului sau președintelui să fie 10 mii care stau în permanență.
Ion Cristoiu: Deci știrea este că dumneavoastră aveți în fiecare seară, de la ce oră?
Alexandru Cumpănașu: De la 10 și jumătate.
Ion Cristoiu: De la 10 jumătate o întâlnire electorală.
Alexandru Cumpănașu: Da, puteți să-i spuneți și așa.
Ion Cristoiu: Cu câți inși?
Alexandru Cumpănașu: Cu câți inși? Cu cei 300 de mii. Câți vor să intre în dialog cu mine.
Monica Mihai: Adică pot să fie simultan câteva mii de persoane și cumulul la final să fie un număr de…
Ion Cristoiu: E ca o reuniune…
Alexandru Cumpănașu: Bineînțeles, repet la final te uiți pe vizualizări care sunt unice, vizualizările nu se numără de două ori.
Ion Cristoiu: Și veți vedea câți s-au uitat. Cam câți se uită la această conferință.
Alexandru Cumpănașu: Într-o oră, o sută de mii. Am avut cea mai mică. Într-o oră. Până a doua zi se fac 200 de mii. Puteți să luați facebook să vă uitați.
Ion Cristoiu: Fenomenul e deja neliniștitor pentru ceilalți candidați.
Alexandru Cumpănașu: La alta am un milion, la alta am 500 de mii, la alta am 700 de mii.
Ion Cristoiu: Stați că e foarte important, nu la texte, ci la aceste întâlniri electorale. Răspunde la o mie-două mii faceți și restul se uită.
Alexandru Cumpănașu: Da.
Monica Mihai: Urmează să mai discutăm despre acest aspect. Domnul Cumpănașu vă mulțumesc mult pentru că ați acceptat invitația noastră și pentru că ați stat de vorbă cu noi. Domnule Cristoiu vă mulțumesc pentru ediția din această seară, doamnelor și domnilor, până la ediția viitoare, la revedere.