INTERVIUL INTEGRAL. Gândurile lui Cristoiu: Nu cred că va fi premier Ludovic Orban. Va fi nevoie de o soluție de tip Stolojan din 1991, un premier neutru (Partea I)

Jurnalistul a afirmat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că vor paricipa la guvernare doar PNL și PMP, nici măcar UDMR. „Nu vor participa. Deci, strategia că ați spus acolo este următoarea, se invocă guvern de tranziție și se invocă faptul că o serie de… Ponta, Tăriceanu, chiar și PMP-ul nu vor să sprijine un guvern condus de Ludovic Orban, da? (…) a fost sigur că el se propune, asta nu înseamnă că îl va pune și președintele”, a afirmat Ion Cristoiu.

În opinia sa, șeful statului nu va fi boicotat de liberali în campania prezidențială dacă nu-l va desemna premier pe Ludovic Orban.

„Domnul Ludovic Orban este o frunză în vânt în raport cu puterea pe care o are domnul Klaus Iohannis pentru că are puterea serviciilor(…_Ca să fie guvern repede trebuie ca el să treacă prin parlament cu sprijinul și a altora nu numai a PNL, da? Adică și Pro România și Călin Popescu Tăriceanu. Și doi, justifică trecerea, votarea dacă nu e Orban. Adică e greu de presupus că președintele acuma de dragul… e sentimental, l-ați făcut sentimental mai am un pic și plâng, de dragul, din iubirea față de Ludovic Orban să lungească formarea noului guvern până îl convinge pe Ponta, până îl convinge pe Tăriceanu și chiar pe domnul Tomac, pe Traian Băsescu că el e șeful PMP-ului. Și atunci cine e Ludovic Orban? Adică dumneavoastră îl vedeți pe Ludovic Orban făcând ce, dacă nu e pus? Pentru că în acest guvern PNL va avea 90%, de acord?”, a explicat analistul politic.

Ion Cristoiu susține că președintele Iohannis știa că o să pice Guvernul Dăncilă și a pregătit și programul de guvernare.

” E clar că el a susținut și acum, aseară el de fapt, știind sigur, știa sigur că o să treacă moțiunea, de fapt a făcut și programul de guvernare. Adică a spus în primul rând că se va face un guvern în jurul PNL, n-a zis PNL, în jurul PNL, deci înseamnă că vor mai fi și alte partidulețe, unu sau două cine or fi, o să vedem cine o fi, o să vă spun și ce cred eu, și a mai spus așa aseară s-a prezentat drept luptătorul cu L mare împotriva PSD, nu-i așa? A și zis formula aia că am stat pe capul lor, da, și a mai zis că mai trebuie secția aia. Deci aseară el a arătat că tema lui este lupta împotriva PSD și că viitorul guvern care va fi nu va avea alt scop decât lupta împotriva PSD. Adică va trebui să continue această bătălie pe care a spus-o și acum. Deci nu cred, eu nu cred că va fi domnul Ludovic Orban. Am spus mereu, va fi nevoie să caute o soluție de tip Stolojan din 1991, o soluție în care se aduce un premier neutru…”, a subliniat jurnalistul.

Ion Cristoiu a mai spus că Viorica Dăncillă i-ar putea das bătîi de cap președintelui Iohannis în cursa pentru Cotroceni.

” Doamna Dăncilă are, asta nu înseamnă că va…, toate condițiile acum să intre în turul doi și chiar în turul doi să-i dea bătăi de cap lui Klaus Iohannis. Unu, intră în opoziție, foarte important, adică oricât o încerca guvernul nou să…, până la urmă noi vom fi atenți la următorul guvern, deja discutăm de următorul guvern. Doi, scapă și poate să muște din Klaus Iohannis, e a fost până acum, mai țineți minte, pentru că era premier și cutare, acum am văzut că deja și-a ridicat tonul și trei, poate să preia din temele lui Liviu Dragnea în raport cu Uniunea Europeană, nu atât de brutal”, a explicat analistul politic.

Ion Cristoiu spune însă că totul depinde de Viorica Dăncilă. „Nu pot să-mi dau seama și trebuie să fiu prudent și și dumneavoastră să fiți de acord, în ce măsură ea rămâne o personalitate dacă nu mai e șefă? (…) deocamdată noi până acuma am văzut Viorica Dăncilă premier, da, și autoritatea ei, respectul față de ea și al nostru era de premier, acum trebuie văzut dacă ea este și un lider, un adevărat lider politic, de exemplu nu este Iohannis, este Traian Băsescu care dacă se duce în tramvai în zece minute e șeful tramvaiului, ăsta este liderul politic”, a conchis jurnalistul.

Redăm integral prima parte a interviului:

Monica Mihai: Bună seara și bine v-am găsit la o nouă emisiune „Gândurile lui Cristoiu”, ediție live specială care va dura două ore, în prima parte a emisiune împreună cu domnul Cristoiu. Bine ați venit domnul Cristoiu.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Monica Mihai: Vom analiza moțiunea de cenzură de astăzi, tot ce s-a întâmplat în parlament, a căzut guvernul, ce se întâmplă în continuare, cifra zilei este 238, cu atâtea voturi a căzut astăzi guvernul Dăncilă, este foarte important să vedem care vor fi propunerile inițiate de liderii partidelor, aceștia vor merge mâine la consultări la Cotroceni. Vom avea un guvern tehnocrat sau vom avea un guvern politic, se va merge pe varianta anticipate așa cum a cerut USR. Care va fi soarta PSD-ului și a Vioricăi Dăncilă care rămâne în continuare candidatul pentru președinție. Sunt toate lucruri importante pe care trebuie să le dezbatem, iar în a doua parte a emisiunii ni se va alătura candidatul la prezidențiale independent Mircea Diaconu până una alta, domnul Cristoiu, haideți să începem cu subiectul cel mai fierbinte al zilei, cifra zilei este 238, cu atâtea voturi a căzut astăzi guvernul Dăncilă. Au fost ultimele 48 de ore foarte tensionate, au fost negocieri duse până în ultimul moment, așa cum povesteau și a tot ieșit în spațiul public informații legate de negocierile duse de doamna Dăncilă și de cei din PSD pentru a atrage voturi de partea lor am văzut astăzi spectacolul din parlament acolo unde toți liderii din PSD au stat să numere fiecare vot, să privească cum votează fiecare care s-a dus urne. Cum vi s-a părut spectacolul de astăzi?

Nu s-a negociat nimic, se știa acest rezult înainte de a depune prima moțiune de cenzură și anume din iunie

Ion Cristoiu: Deci eu nu împărtășesc teza dumneavoastră, sigur e o teză provocatoare, că s-a negociat până în ultimul moment. Nu s-a negociat nimic, se știa acest rezult înainte de a depune prima moțiune de cenzură și anume din iunie. Sigur că pare paradoxal.

Monica Mihai: Este prima dată când aud acest lucru.

Ion Cristoiu: Păi aia era o poveste, că… o uriașă manipulare și pentru a întării teza unui PSD sinistru care trebuie să plece de la guvernare. Adică PSD se agață, Viorica Dăncilă îl sună pe Victor Ponta, ceea ce nu cred, a fost aici, nu, pe Victor Ponta, Victor Ponta e la o cafea, nu vrea, Viorica Dăncilă negociază și plătește, și că făcea parte din diversiune, este un semn pe care l-am interpretat eu din, cum ar spune domnul general în rezervă Florian Coldea din surse deschise. Eu urmăresc cu mare atenție unitățile militare din presă pe care știu și atunci la fiecare instituție de presă care nu e civilă, care e la ordin cine e în spate. Am citit site-ul unei colege de-a dumneavoastră, nu vreau să-i dau numele, care știu că este foarte apropiată de domnul Helvig și ea scrie foarte rar, lucrează la un post celebru de televiziune, scrie foarte rar, dar când scrie știu că sunt punctele de vedere ale SRI-ului și anume era un articol lung, lung, lung pe ideea cum zbate PSD să rămână la guvernare și cum i-a zis ei, autoarei, ei un parlamentar PSD că i s-a propus un milion de euro și el a refuzat. Adică ori domnul Helvig, ori ea ne cred atât de proști, adică ce parlamentar se duce la ea și spune alo, doamna jurnalistă, doamnă, domnișoară, jună, cum vă numiți, mi s-a propus un milion de euro și am refuzat. Nu, făcea parte din această operațiune PSD e o chestiune de interes național ca PSD să plece de la guvernare. Că e așa arată faptul că au fost lideri PSD cum este liderul Tineretului Social Democrat, deci un tânăr care este teoretic trup și sufletul Partidului Social Democrat care a votat la vedere împotriva propriului partid, făcea parte și asta, adică să nu se creadă că a fost așa un fel de aranjament, ci uite a votat, ce curajos este el. Să revin la uimirea noastră, apropo de iunie. Noi aici am discutat cu două personaje, cu domnul Călin Popescu Tăriceanu și cu domnul Hunor, două enigme, mai ține-ți minte, da?

Monica Mihai: Cea cu Valea Uzului și…

Ion Cristoiu: Nu. Amândouă enigmele aveau următoarea întrebare ce l-a apucat pe Călin Popescu Tăriceanu…

Monica Mihai: Să renunțe la candidatură…

Ion Cristoiu: Nu. În primul rând să plece de la guvernare. Hai să fim serioși, ALDE nu există, i s-a dat de către PSD în decembrie 2016 acel 5% și după asta a profitat de acest 5% cum nu a profitat niciun partid din acesta micuț, așchie, pe scena politică a țării. Deci, domnul… era greu de imaginat că domnul Călin Popescu Tăriceanu pleacă de la guvernare pe motivul pe care îl țineți minte, din ăla de telenovelă turcească, s-a supărat pe Doamna Dăncilă…

Moțiunea din iunie a căzut pentru că a vrut Klaus Iohannis pentru că dacă aveam atunci un guvern PNL sunteți de acord că până acum era terminat

Monica Mihai: Și n-a mai fost candidat din partea alianței…

Ion Cristoiu: Telenovelă. Îl vedeți dumneavoastră pe domnul Călin Popescu Tăriceanu șacal politic, supărându-se și zicând gata, plec…

Monica Mihai: Și mă duc să sprijin un independent.

Ion Cristoiu: Nu numai, un independent și acuma să voteze moțiunea de cenzură, stați să ne lămurim. După asta îl avem pe domnul Hunor ați văzut insistențele și a mea și insistențele dumneavoastră de a ne dezlega enigma, cum adică votezi împotriva PSD care a fost partidul cel mai pro UDMR. Din 90 încoace știm că orice președinte de UDMR a ținut cont de atitudinea minorității maghiare. Și PNL și cum a spus și dânsul au fost mari adversari în această perioadă mai ales că UDMR s-a împăcat mult mai bine cu PSD, chiar că a participat la guvernare. Și domnia sa ne-a dat tot așa o chestie sentimentală, că -sau rupt sentimental ce îmi spune mie, îmi spune mie unu, că domnul Kelemen Hunor a semnat moțiunea de cenzură și cea din iunie, era limpede că era un soi de răsplată pentru faptul că UDMR a supraviețuit examenului europarlamentar, dumneavoastră ați sesizat corect și l-ați întrebat unde l-au votat și la Vaslui și la Vrancea și la Buzău. Cei trei maghiari din Buzău au dat 100 de voturi, mă rog, probabil că s-au amplificat. Și atunci, după părerea mea, inclusiv plecare domnul Tăriceanu a făcut parte dintr-un scenariu. Eu cred așa, acum văzând, văzând siguranța cu care Klaus Iohannis a susținut timp de o săptămână, asta este…

Monica Mihai: Că urmează guvernul PNL.

Ion Cristoiu: Asta este cel mai ciudat. Nu există pe planeta asta un om politic…

Monica Mihai: Nu putea să fie un mesaj prin care să arate forță tocmai ca să aducă voturi la moțiune?

Ion Cristoiu: Nu există așa ceva, nu există, este asemănător cu un moment care mi-a dat mie de bănuit în cazul răpirii jurnaliștilor, știți că eu am fost un mare adversar al tezei oficiale, în momentul în care au fost răpiți jurnaliștii de teroriști domnul Traian Băsescu, președintele României a ieșit și a zis „îi voi aduce acasă vii și nevătămați”. Domnișoară, trebui să fii nebun să spui așa ceva pentru că nu știi ce fac teroriștii. Atunci mi-am dat seama că de fapt e o piesă pe care o stăpânea, nu poți să vii să-i… ești prudent și vii și spui ne gândim, luptăm, dincoace domnul Klaus Iohannis nu a zis să vedem, e jocul parlamentului, m-ar bucura. Chiar și aseară gata, el spunea că săptămâna viitoare avem guvern. Era catastrofal pentru el dacă nu avea certitudinea…

Monica Mihai: Cu aceste declarații publice…

Ion Cristoiu: Nu, dacă nu avea certitudinea anterioară, ea nu putea fi dată de partidele politice, era o certitudine de la băieți, domnule președinte, plouă ninge, puteți spune orice, repet, nu-l costa nimic, de ce trebuia să parieze, el a pariat așa, adică a spus domnule gata, vom avea guvern… e limpede că știa și atunci cred că s-a întâmplat în felul următor. Moțiunea din iunie a căzut pentru că a vrut el pentru că dacă aveam atunci un guvern, sunteți de acord că până acum era terminat un guvern PNL, treceau iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, cinci luni în care nu făcea nimic și atunci a avut nevoie acum de un nou guvern, de o cădere a guvernului, este o lună de zile, o lună de zile în care nu și-ar pune întrebarea ce-a făcut acest guvern. Și atunci plecarea lui Călin Popescu Tăriceanu făcea parte dintr-un scenariu…

Monica Mihai: Ruptura UDMR-ului de PSD.

Ion Cristoiu: Vă aduc un singur argument la asta, de regulă, fac o dezvăluire, Dan Andronic i-a luat un interviu de vreo carte, de cinci sute de pagini, al cărui manuscris l-am citit și i-am făcut și prefața cu Aurel Rogojan care a fost secretar și la Iulian Vlad și la mai mulți șefi ai SRI, foarte important, adică a fost șeful de cabinet, nu șeful, dar ăla care știa… El face o dezvăluire care îmi confirmă mie o ipoteză și anume că ei, cu E mare, știau din februarie deja 2014 că domnul Klaus Iohannis va fi candidat și chiar că va câștiga. Ca să vă conving, vă reamintesc în 2013 a avut loc o ciudățenie pe care noi nu am observat-o, domnul Klaus Iohannis era primar, la Sibiu, multă lume nici nu mai știa că e primar. Deodată, președintele PNL numit Crin Antonescu, care a și dispărut enigmatic ulterior…

Monica Mihai: L-a adus la București.

Ion Cristoiu: Nu, l-a adus la București înființând funcția de prim-vice președinte și l-a adus la București. Dumneavoastră știți foarte bine ca și mine că într-un partid politic o asemenea mișcare e foarte greu de făcut, deci sunt alții care sunt în jurul tău care spun dar de ce nu noi, deci a înființat funcția de prim-vice președinte…

Monica Mihai: Special pentru Klaus Iohannis. Asta înseamnă că din 2013 deja era gândit, atunci, ca să ajung, mișcările în asemenea împrejurări nu se… Au loc cu mult timp înainte…

Ion Cristoiu: Așa, ți se par…

Monica Mihai: Anormale atunci și cumva de înțeles pe parcurs.

Ion Cristoiu: Și atunci avem explicația asta, pentru că nu m-au convins nici pe mine, sper că nici pe dumneavoastră, explicația domnul Tăriceanu că s-a supărat. Noi ziceam că a plecat în necunoscut și iată-l acuma bine mersi oploșit pe lângă PNL, pe lângă Klaus Iohannis…

Monica Mihai: Cumva s-a așezat partidul domnului Călin Popescu Tăriceanu din nou bine în schemă.

Ion Cristoiu: Da, și face ciocul mic, ca să folosesc o expresie, pentru că de exemplu aseară domnul președinte a încălcat grav Constituția spunând că el va desființa secția aia. Pentru ca să o desființezi îți trebuie ordonanță de urgență, ordonanță de urgență potrivit referendumului nu se mai dau. În logica… mai țineți minte, de câte ori spunea ceva președintele cu justiția ieșea un domn numit Călin Popescu Tăriceanu, mai țineți minte? Făcea o gură cât o șură, a mai zis ceva?

Monica Mihai: Probabil au fost ocupați cu moțiunea de cenzură de astăzi.

Ion Cristoiu: Nu, nu, am spus…

Monica Mihai: Că e anormală situația.

Ion Cristoiu: Că e anormală situația ca tu Călin Popescu Tăriceanu, nu numai că e anormală, e anormală din punctul aceste de vedere. Eu am comparat situația de azi de la moțiunea de cenzură cu armatele din evul mediu. Imaginați-vă că avem alături niște armate, Pro, ALDE, UDMR, PMP. Aceste armate până acum s-au bătut, dar știți cum, adică, și PNL.

Monica Mihai: În declarații.

Ion Cristoiu: Nu, dar rău, adică dacă mai țineți minte domnul Tăriceanu.. domnul Iohannis era inamicul public numărul unu, PNL îl făcea ciumă roșie, UDMR-ul la fel, Rareș… și deodată aceste armate se aliază ca să cadă, nu împotriva unui adversar. Ele armatele nu se pot alia niciodată numai că vor șefii, deci din punctul acesta de vedere avem astăzi ca să închei cu acest răspuns lung, de fapt astăzi era inevitabil și acest inevitabil a făcut ca eu să susțin de două-trei săptămâni și spre disperarea, stupoarea multora că o să cadă acest guvern.

Monica Mihai: Spectacolul a început în această dimineață la ora 10 cu citirea moțiunii după care au luat cuvântul mai mulți lideri de partid, haideți să urmărim principalele declarații care au fost astăzi în parlamentul României și să vedem ce au spus aceștia.

Viorica Dăncilă (premier, liderul PSD) : E trist pentru noi toți și pentru această țară să avem încă un candidat care se urcă cu picioarele pe nenorocirile oamenilor pentru a câștiga puncte electorale. Mai avem unul, îl știți foarte bine, și din păcate pentru români, retorica voastră începe să semene din ce în ce mai tare

Victor Ponta, liderul Pro România: Nu, nu de la Pro România erau trei prim-miniștri ca să nu ne certăm. Ne dă trei prim-miniștri nouă. Probabil că doamna Dăncilă, dacă nu trece moțiunea, mâine va trebui să facă o minune biblică. Știți cu peștii și cu pîinile care s-au înmulțit și o să avem un guvern de 100 de miniștri, iar apostolul Mihai vă va jura că doamna Viorica este o rudă din Videle a Mântuitorului și poate să facă 100 de miniștri, cu siguranță

Dan Barna, liderul USR: În schimb, și înțeleg că asta este o mare performanță, prin recursul compensatoriu ați eliberat peste 20.000 de infractori, mulți dintre ei violatori și persoane violente, care au și recidivat între timp, și s-au întâmplat dramele care îngrozesc România astăzi. Ați aruncat la gunoi 50 de ani de istorie diplomatică în Orientul Mijlociu și ați irosit șansa României de a fi membru nepermanent în Consiliul de Securitate, pokerul stupid cu mutarea ambasadei care ne-a făcut de râs în toată diplomația internațională.

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: Aveți astăzi șansa doamna Dăncilă să rămâneți în istorie fie ca prima femeie prim-ministru, și să ieșiți onorabil din scenă, sau aveți dimpotrivă varianta ca oamenii să-și aducă aminte de dvs ca cineva care este ținut ostatic, cu forța la Palatul Victoria. Dragă Viorica, dacă este adevărat că ești ținută ostatică împotriva voinței tale, atunci poți să nu spui nimic, dar clipești de două ori și noi am înțeles și te eliberăm.

Monica Mihai: Acestea au fost declarațiile, au fost discursuri destul de acide așa cum comentau mai mulți politicieni despre discursurile celor din opoziție, domnul Călin Popescu Tăriceanu după cum ați văzut și-a început discursul la persoana a doua cu doamna Dăncilă după care a schimbat dialogul. Domnul Victor Ponta a făcut o afirmație astăzi în fața întregului parlament cum că dumnealui ar fi fost chemat aseară la o cină, la o discuție, la o cafea de doamna Viorica Dănilă și că a refuzat, de asemenea, a spus că doar el cunoaște cel puțin 100 de parlamentari care ar fi fost sunați de doamna Dăncilă și de echipa dumneaei. Cum vi se par aceste declarații?

Marea rușine, marea lovitură, e că parlamentarii PSD au votat la vedere și pentru moțiunea de cenzură

Ion Cristoiu: Domnul Victor Ponta minte ca de obicei. Mă întorc… eu, când era la guvernare, după ce a căzut și a căzut din cauza lui Klaus Iohannis l-am apărat când a fost asta, dar este un iresponsabil vesel pentru că doamna Dăncilă a fost aici și rațiunea politică minimă spune că n-avea cum să-l sune aseară deoarece știa despre… să-l sune pentru ce? Victor Ponta este un fel de ciumă pentru cei din PSD și pe zi ce trece devine și e greu de presupus că doamna Dăncilă să-l sune ce? Să nu voteze? Adică stați un pic este ca și cum l-aș suna eu pe unul de la un site al unei unități militare din presă și să-i cer să o critice pe Codruța Kovesi.

Monica Mihai: Nu putea face acest lucru nici în disperare? Probabil aveau și ei informații câți parlamentari vor vota?

Ion Cristoiu: Poți să fii disperat, dar nu prost. Să-l sune pentru ce? Păi nu, pentru ce?

Monica Mihai: Să nu voteze. Să treacă de partea PSD-ului.

Ion Cristoiu: Și aseară? Nu pitea să-l sune alaltăseară? Nu vedeți că bate câmpii? Cum aseară, îl suna acum o săptămână, acum două săptămâni.

Monica Mihai: Știți că aseară liderii PSD au avut o ședință care înțeleg că a continuat până târziu în noapte, e posibil ca în cadrul acelei discuții cu liderii PSD să fi ajuns la concluzia că e mai bine să-l câștige pe Victor Ponta de partea lor.

Ion Cristoiu: Nu de asta au avut, deci ei au avut o întâlnire pentru a scăpa de rușinea de, deci rușinea, dar marea rușine, marea lovitură, că parlamentarii lor au votat la vedere și pentru moțiunea de cenzură. Asta a fost cea mai mare lovitură, asta spune că PSD-ul trebuia să plece demult de la guvernare pentru că, am înțeles, putea să motiveze domnule noi am fost toți în bănci, n-am avut ce face, dar să pierzi pentru că au votat ai tăi, parlamentarii tăi PSD și liderul Tineretului Social Democrat, deci dacă până și liderul TSD votează, care a candidat la funcția de secretar general al PSD…

Monica Mihai: Și a pierdut.

Ion Cristoiu: Chiar dacă a pierdut, nu era un terchea berchea, nu poți să spui, deci era angajat într-o bătălie. Păi tu, dacă tinerii social democrați, nu unul, reprezentantul votează pe față ce să spui. Aia era marea lor îngrijorare, nu că pierd… dacă ara… Această moțiune a fost și o chestiune de imagine, așa se explică toate aceste violențe care au fost, așa se explică povestea aia a lui PMP cu salvarea…

Monica Mihai: Chiar asta voiam să vă spun cu acel deputat care a venit cu salvarea, care a povestit…

Ion Cristoiu: De unde era?

Monica Mihai: Din Cluj venise…

Știți de unde am aflat eu că a căzut guvernul și sunt chiar 238 de voturi? De la zbieretele din ogradă, eu sunt peste drum de PMP

Ion Cristoiu: Și el de la ce era?

Monica Mihai: De la PMP.

Ion Cristoiu: Bun. Știți de unde am aflat eu că a căzut guvernul și sunt chiar 238 de voturi? De la zbieretele din ogradă, eu sunt peste drum de PMP și aveam fereastra deschisă, uite ca să vă dau o informație, și zbierau ăia pe acolo.

Monica Mihai: Ca la meci.

Ion Cristoiu: Da, gata, am învins… PMP-ul i s-a propus și va fi parte din noul guvern, patru cinci posturi de miniștri și simțeau nevoia dacă ați observat…

Monica Mihai: PMP patru-cinci posturi de miniștri, atât de multe?

Ion Cristoiu: Păi ei trebuie să facă un guvern cu cineva, adică nu poate să fie numai PNL-ul, trebuie să fie și niște nătărăi…

Monica Mihai: Păi mai sunt și alții.

Ion Cristoiu: Cine?

Monica Mihai: Pe lângă PMP mai este și UDMR care poate s-ar așeza la masa de discuții, ALDE.

Ion Cristoiu: Nu vor participa. Deci, strategia că ați spus acolo este următoarea, se invocă guvern de tranziție și se invocă faptul că o serie de… Ponta, Tăriceanu, chiar și PMP-ul nu vor să sprijine un guvern condus de Ludovic Orban, da? Bun, o fi fără Ludovic Orban și atunci ei nu spun că… atenție la…

Monica Mihai: Adică fără Ludovic Orban premier.

Ion Cristoiu: Nu… Noi asistăm la o comedie la care ei ne cred proști.

Monica Mihai: În ciuda siguranței pe care o arăta astăzi domnul Ludovic Orban în toate declarațiile?

Ion Cristoiu: Păi nu, a fost sigur că el se propune, asta nu înseamnă că îl va pune și președinte. Eu spun, deci la ora actuală această armată, la ora actuală bordelul politic, mizeria politică și care mă scoate pe mine din sărite la 71 de ani care am văzut atâtea este acest lucru. Nu se poate ca într-o țară normală la cap unul numit Călin Popescu Tăriceanu care până mai ieri, mai țineți minte, până mai ieri îi extrăgea respirația doamnei Dăncilă, a fost cu Dragnea până mai ieri, mai țineți minte, până la ieri era luptătorul numărul unu. L-a salvat PSD-ul, că era anchetat și făcea pușcărie, l-a salvat PSD-ul, bun. Să vină acuma și să semnezi moțiune împotriva propriului guvern? Dumneavoastră nu înțelegeți că suntem schizofrenici? Adică nici măcar nu le-a zis, domnule, eu mă abțin, nu votez deoarece până mai ieri era propriul guvern. E ca și cum noi doi am face acum o moțiune împotriva propriei emisiuni. Ce suntem nebuni? Chiar dacă mâine ar veni altul.

Monica Mihai: Nu ar fi prima dată, adică avem deja experiența PSD-ului care și-a votat…

Ion Cristoiu: Nu, ăla e altceva, eu nu am văzut niciodată…

Monica Mihai: Moțiunea de cenzură…

Ion Cristoiu: Un asemenea, iertați-mă, bordel politic și am o experiență de 30 de ani de bordel politic românesc. Este inimaginabil, nu poți să tu PNL să votezi alături… adică ce spune moțiunea? Că PSD e ciuma roșie, păi șeful PSD n-a fost Ponta? Dumneavoastră chiar nu…

Monica Mihai: Dar a fost în alianță și cu domnul Călin Popescu Tăriceanu și…

Ion Cristoiu: Deci tema acestei moțiuni de cenzură, tema lui Iohannis, tema campaniei duse de PNL este 30 de ani de ciumă roșie, da? Păi șeful ciumei roșii n-a fost aliatul lor?

Monica Mihai: Potrivit declarațiilor domnul Ponta de astăzi de la tribuna parlamentului…

Ion Cristoiu: Nu e ciumă roșie, e ciumă albastră.

Monica Mihai: Acesta spunea că el vrea să fie noua aripă a socialiștilor care să ducă socialiștii spre Europa.

Ion Cristoiu: Nu mă refer la el domnișoară, mă refer la ăia care s-au logodit cu el. El e treaba lui. Eu spun de PNL și de Iohannis, până mai ieri Ponta, că am trăit vremurile alea, am trăit toată bătălia din 2016 sau 2015 să-l scoată pe Ponta, mai țineți minte, Ponta este înhățat de DNA pe nedrept, da, nu trec 10 minute de la chemarea lui la DNA, iese cel de la Cotroceni și îi cere demisia, mai țineți minte? Dă un interviu apoi și va justifica, va spune ce nenorocire a fost, cum era totul pus la cale de unul numit Iohannis, da? Iată-i pupându-se, dumneavoastră chiar sunteți mai tânără, mai înțelegătoare decât mine, se pupă. Nu pot să asist, adică nici măcar… În 1996 într-adevăr, partidul lui Petre Roman a înclinat balanța votând în turul doi pe Emil Constantinescu, dar partidul lui Petre Roman era din 91, deci erau cinci ani de luptă alături de CDR, ăștia n-au trecut nici măcar două săptămâni, asta este stupid.

Monica Mihai: Haideți să vedem astăzi domnul Klaus Iohannis a declarat, a ieșit cu o declarație publică la puțin timp după ce s-a anunțat trecerea moțiunii de cenzură, ne așteptam poate ca președintele să puțin mai târziu, a fost destul de prompt astăzi, haideți să vedem ce a declarat Klaus Iohannis după aflarea veștii.

Klaus Iohannis, președintele României: Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11:00, pentru că avem urgentă nevoie de un nou guvern. Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea. Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta însă nu se poate face decât dacă există un consens al formațiunilor parlamentare actuale. Din acest moment, prioritară devine punerea în aplicare a celei mai bune soluții constituționale pentru ca românii să fie cât mai puțin afectați de efectele acestei perioade post-moțiune.

Monica Mihai: Președintele Klaus Iohannis a convocat consultări la Palatul Cotroceni mâine dimineață. Ce este interesant, programul este în felul următor. PNL va merge la consultări la ora 11, USR la 11.30, UDMR la ora 12, PMP la 12.30, Pro Europa la 13, ALDE la 13.30, minoritățile la ora 14, iar PSD la 14.30.

Ion Cristoiu: Nu-i nimic, Partidul Social Democrat e în opoziție, de ce să-l convoace pe el prima dată că nu el va fi. Nu cred că cineva va invita PSD-ul să…

Monica Mihai: Dar această listă arată cumva prioritatea față de partide? Sau preferințele?

Ion Cristoiu: Hai să ne întoarcem la… după ce a cuvântat domnul Klaus Iohannis și am zâmbit pentru că a fost o controversă înainte de căderea acestui guvern, eu susțineam că domnul Klaus Iohannis va face pe dracul în patru pentru ca săptămâna viitoare cel târziu să avem un guvern, mi se spuneau tot felul de povești că cum o să rămână, o să rămână Dăncilă, iată că chiar mâine când e weekend, mâine e vineri, de obicei dânsul pleacă, face consultări de ce, ca să facă cât mai repede acest guvern. Și pentru că la un moment în discursul ăsta a vorbit că cea mai bună soluție e alegerile anticipate, imediat mașinăria de diversiune prezidențială a lansat, gata, Klaus Iohannis vrea alegeri anticipate. Nu l-au citit cu atenție, eu citesc cu atenție cu creionul în mână pe domnul președinte, domnia sa a spus că e soluția cea mai bună da, trebuie consens. Acum să punem capăt acestui basm prost cu alegerile anticipate. Cei de la USR și PLUS au spus în felul următor, noi vrem următorul lucru: după consultări să se semneze un pact…

Monica Mihai: Pentru alegeri anticipate.

Ion Cristoiu: Un pact, da.

Monica Mihai: Cu toate partidele.

Ion Cristoiu: Da. Însă Constituția… combateți această diversiune. Deci diversiunea e în felul următor. Klaus Iohannis face acuma două guverne, da, nu-i așa? Cade și se întâmplă ce? Păi nu se întâmplă nimic pentru că el potrivit Constituției nu poate dizolva parlamentul…

Monica Mihai: Cu șase luni înainte.

Ion Cristoiu: Nu și până în decembrie. Hai să facem următorul scenariu diversionist, da. domnul Klaus Iohannis e hotărât să îndeplinească mandatul dat de domnul Dan Barna să facă alegeri anticipate.

Monica Mihai: Adică trebuie să respingă două propuneri de prim-ministru.

Ion Cristoiu: Păi și dacă le respinge ce se întâmplă?

Monica Mihai: Rămâne tot guvernul Dăncilă…

Ion Cristoiu: Rămâne guvernul Dăncilă până în martie. Pentru că dacă le respinge pentru că doamna Dăncilă, nedemisionând din funcția asta, rămâne premier interimar, sigur fără drepturi…

Guvernul va fi numit de Klaus Iohannis, nu de Orban, că ați văzut că el conduce și va fi ăla, ăla, ăla

Monica Mihai: Până în momentul în care va fi investit un nou guvern.

Ion Cristoiu: Am văzut clar că Klaus Iohannis nu vrea să o lungească. Păi cum adică să o lungească, prin alegerile anticipate acum. Și atunci ne întoarcem la ce a spus USR-ul. USR-ul n-a spus să fie acum că nu se poate, a spus așa ne ducem la consultări și în urma acestor consultări se semnează un pact între partidele de opoziție, nu PSD, în virtutea căruia punem un premier acum, eventual pe domnul…

Monica Mihai: Care doar să administreze țara.

Ion Cristoiu: Păi nu, care la un moment dat când se pocnește din degete, prin ianuarie, nu știu, demisionează. Dar, atenție, dacă s-ar întâmpla așa trebuie să fie procedura cu cei doi, altul decât…

Monica Mihai: Cu cei doi propuși, să fie refuzați, să poată fi dizolvat de…

Ion Cristoiu: El a lansat, a spus acest lucru pentru că are această teză a USR-ului cu alegerile anticipate…

Monica Mihai: Care prinde bine la electorat.

Ion Cristoiu: Da, să prindă la electorat. E clar că el a susținut și acum, aseară el de fapt, știind sigur, știa sigur că o să treacă moțiunea, de fapt a făcut și programul de guvernare. Adică a spus în primul rând că se va face un guvern în jurul PNL, n-a zis PNL, în jurul PNL, deci înseamnă că vor mai fi și alte partidulețe, unu sau două cine or fi, o să vedem cine o fi, o să vă spun și ce cred eu, și a mai spus așa aseară s-a prezentat drept luptătorul cu L mare împotriva PSD, nu-i așa? A și zis formula aia că am stat pe capul lor, da, și a mai zis că mai trebuie secția aia. Deci aseară el a arătat că tema lui este lupta împotriva PSD și că viitorul guvern care va fi nu va avea alt scop decât lupta împotriva PSD. Adică va trebui să continue această bătălie pe care a spus-o și acum. Deci nu cred, eu nu cred că va fi domnul Ludovic Orban. Am spus mereu, va fi nevoie să caute o soluție de tip Stolojan din 1991, o soluție în care se aduce un premier neutru…

Monica Mihai: Dar aici vă întreb următorul lucru, având în vedere că au tot circulat informații că domnul Orban își dorește foarte mult această funcție de premier, știm că au avut loc și discuții, au avut loc discuții la Cotroceni între domnul Orban și domnul Klaus Iohannis prin care practic cumva domnul Orban îi garanta sprijinul PNL, dar cumva să se meargă în această direcție. Credeți că PNL va trage cu aceeași îndârjire pentru Klaus Iohannis dacă Ludovic Orban nu va fi desemnat premier?

Ion Cristoiu: Dar ce, PNL înseamnă Ludovic Orban? PNL-ul trage că… să ne lămurim. Domnul Ludovic Orban este o frunză în vânt în raport cu puterea pe care o are domnul Klaus Iohannis pentru că are puterea serviciilor. Am văzut acum, gata. Pierdem timpul, să vină să-mi spună de două săptămâni că o să cadă guvernul și chiar să cadă și cu cinci și să cadă cum, nu la vot secret, ci la vot pe față îmi spune că oricum i se garantase că va pica acest guvern, da? E limpede din faptul că îi convoacă mâine și cum a spus că el vrea guvern repede. Ca să fie guvern repede trebuie ca el să treacă prin parlament cu sprijinul și a altora nu numai a PNL, da? Adică și Pro România și Călin Popescu Tăriceanu. Și doi, justifică trecerea, votarea dacă nu e Orban. Adică e greu de presupus că președintele acuma de dragul… e sentimental, l-ați făcut sentimental mai am un pic și plâng, de dragul, din iubirea față de Ludovic Orban să lungească formarea noului guvern până îl convinge pe Ponta, până îl convinge pe Tăriceanu și chiar pe domnul Tomac, pe Traian Băsescu că el e șeful PMP-ului. Și atunci cine e Ludovic Orban? Adică dumneavoastră îl vedeți pe Ludovic Orban făcând ce dacă nu e pus? Pentru că în acest guvern PNL va avea 90%, de acord?

Monica Mihai: Așa.

Ion Cristoiu: Deci va fi un guvern PNL la care adăugăm PMP bănuiesc…

Monica Mihai: Practic ar fi făcut acest sacrificiu de dragul PNL.

Ion Cristoiu: Păi nu, stați un pic, în momentul în care e friptura pe care o obțin ăilalți, nu Orban, friptura…

Monica Mihai: Nu va mai conta asta spuneți?

Ion Cristoiu: Va fi mare, problema e ce miniștri ai nu dacă e premier. Va fi mare, se pune un premier neutru, nu politic, nu de la alt partid, unu…

Monica Mihai: ȘI așa se poate justifica.

Ion Cristoiu: Nu, dar din punctul de vedere al PNL-iștilor, adică ați fi PNL-istă și ahtiată după friptură, da, care e problema că e Orban pentru că să vă mai spun un lucru, în momentul în care ar fi Orban, o parte din PNL-iști care nu sunt cu el, că și acolo e o bătălie vor fi frustrați nu vor fi puși pe liste. Așa că se face un guvern cu un premier care e neutru și în acel moment premierul nu va fi nici cu x nici cu y, guvernul va fi numit de Klaus Iohannis, nu de Orban, că ați văzut că el conduce și va fi ăla, ăla, ăla. În acel moment nu văd niciun motiv de ce PNL-ul chiar dacă Ludovic Orban s-ar supăra, dar cunoscându-l pe Ludovic Orban se va supăra jumătate de secundă, pentru că dacă se supără prea tare poimâine are loc o ședință a comitetului lor executiv și el se duce fluierând cu un Klaus Iohannis care a obținut această victorie, da, el a obținut-o. Vedeți dumneavoastră pe Ludovic Orban spunând nu, mă duc la Târgu Mureș, unde lucrează el acolo angajat și în sfârșit și renunț dacă nu eu sunt premier. Va fi de acord, poate să fie chiar vicepremier, va accepta, eu nu văd. Și PNL-ul nu trage pentru că le spune Orban, șeful PNL este domnul Iohannis, nu sunteți de acord? Dacă nu, e alina Gorghiu care stă după colț, da, care deja și-a făcut echipă, e Rareș Bogdan, mâine îl schimbă, și?

Monica Mihai: Cum vi s-au părut declarațiile președintelui referitor la moțiunea de cenzură din ultimele săptămâni pentru că au fost guri care au spus că nu a fost constituțional ceea ce a făcut președintele, în calitate de președinte nu ar trebui să se bage într-o bătălie dintre partide?

Domnul Klaus Iohannis a încălcat Constituția din ianuarie 2017 într-una. Din motive care mie îmi scapă, l-au lăsat pe Klaus Iohannis să zburde

Ion Cristoiu: Nu că au spus, chiar a fost anti-constituțional. Problema aceste Românii este, repet o amintire pe care am mai spus-o dar o să o spun și dumneavoastră, în ianuarie 2005 la început domnul nou președinte Traian Băsescu a dat un interviu la Adevărul și în acel interviu a atacat PSD-ul care era în opoziție. Deci pentru prima dată în istoria post-decembristă un președinte în funcție ataca un partid politic. Până atunci fusese o chestie constituțională de neatins, adică se considera că măcar președintele joacă teatru, adică juca teatru, bun. s-a stârnit atunci mare uimire, eram toți virgini din punctul ăsta de vedere, mai credeam că Constituția există și tărăboi mare, domnul Năstase a făcut o plângere la CCR, CCR-ul care era ca și pe vremea asta supus serviciilor, care trecuseră imediat de partea lui Traian Băsescu a zis că da, președintele are voie, n-avea voie… să zică că președintele are libertate de expresie, președintele avea libertate de expresie că putea să mă facă pe mine derbedeu și nu știu cum și să nu i se întâmple nimic, nu avea. De atunci încoace fiecare lună care a trecut a fost călcarea în picioare a Constituției, nu am pomenit un text de lege de care să-și bată joc președinții succesiv în frunte cu Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a încălcat Constituția nu numai acum, că n-ai voie să te duci la o ședință de partid și pe față. El s-a dus numai… era o reuniune de partid. Klaus Iohannis a încălcat Constituția că n-are voie să atace un partid, nu are voie să spună- voi face în așa fel încât să treacă moțiunea de cenzură, nu e treaba lui, Klaus Iohannis nu a semnat nici acum revocarea lui Birchall, puțin îi pasă, s-a dat și motivarea, da, Klaus Iohannis a intervenit în mersul unei anchete care a fost și a cerut demisia lui Felix Bănilă care înseamnă un amestec grav în justiție. Klaus Iohannis a susținut aseară că mai avem aia, secția aia, care a fost prin lege înființată, și gata, o terminăm, da, Klaus Iohannis a susținut azi într-un cerc de jurnaliști că nu e bun Dan Nica, adică e bun Siegfried Mureșan despre care v-am spus. Știți care este nenorocirea? Nu se mai uimește nimeni.

Monica Mihai: Adică am ajuns să ni se pară normale aceste amestecuri.

Ion Cristoiu: Este în țară domnișoară o opinie publică în care orice tupeist din politruc dacă apucă să-ți fure portofelul și vine apoi și spune îmi pare rău dar eu te-am ajutat furându-ți portofelul, nu reacționează nimeni, nu reacționează nimeni și atunci și următorul care dacă va veni, deși va promite, să spunem, că va respecta Constituția, o va încălca pentru că nu e oprit. Și principalul responsabil, îmi pare rău și aici că mi-a scăpat acest lucru cu acel interviu penultimul interviu, istoric, ați văzut ce i-am spus, principalul vinovat este Partidul Social Democrat. Domnul Klaus Iohannis a încălcat Constituția din ianuarie 2017 într-una. Din motive care mie îmi scapă și care probabil la care se gândește domnul Liviu Dragnea în liniștea pușcăriei, ei niciodată… l-au lăsat pe Klaus Iohannis să zburde, sunteți de acord? Am scris zece editoriale pe tema asta. L-au lăsat să încalce Constituția, mereu am spus, ei erau obligați să-l suspende chiar dacă pierdeau, pentru că singura sancțiune, și poate vom discuta și cu…

Monica Mihai: Pentru un asemenea derapaj…

Ion Cristoiu: Deci, printr-o hotărâre aberantă a CCR președintele are imunitate pe perioada mandatului, doi, singurul mod de a-l sancționa… deci pe premier putem să-l sancționăm, băgăm moțiune de cenzură, da?

Monica Mihai: Așa.

Ion Cristoiu: Singurul mod de sancționat derapajele președintelui e suspendarea, înțelegeți că președintele poate mâine să ne împuște pe toți, jur, știți că el poate să tragă cu mitraliera.

Monica Mihai: Și are imunitate și nu se poate face nimic.

Ion Cristoiu: Are imunitate.

Monica Mihai: Și aici ajungem la discuția că problema de fapt este Constituția care trebuie revizuită.

Ion Cristoiu: Care ar trebui să prevadă o altă sancțiune decât suspendarea. Nu știu, avertisment de suspendare ca să poți să-i atragi atenția, având în vedere că a eșuat suspendarea cu Traian Băsescu, nimeni nu mai are curaj și atunci a rămas ca singur mijloc, încă o dată, e ca și cum în codul rutier s-ar prevede că în cazul în care treci pe roșu te împușcă și atunci ăla evită să…

Monica Mihai: Treacă pe roșu.

Ion Cristoiu: Nu, evită polițistul să te sancționeze, zice bă, îl împușc… Deci noi nu avem o sancțiune mai ușoară decât aia foarte grea, suspendarea, și atunci președintele zice suspendați-mă măi. Ăia nu au curaj și președintele, repet, poate să tragă cu mitraliera în noi și să facă un masacru și n-ai ce să-i faci. El are imunitate, iar parlamentul trebuie să se întrunească să-l suspende.

Monica Mihai: Domnul Cristoiu, știți ce sunt curioasă acum, probabil foarte mulți români se întreabă în acest moment cum se vor înțelege toate aceste partide care astăzi s-au aliat pentru a da jos acest guvern Dăncilă, cum se vor înțelege pentru a forma un nou guvern pentru că se va ajunge, știm prea bine, la acele discuții tipice în care fiecare trebuie să vină cu lista, noi vrem ministerul acela, ba nu noi îl vrem pe acela?

Ion Cristoiu: Vor fi numai două partide, nu mai multe. V-am spus, va fi PNL și PMP care nu există, la PMP chiar avem o problemă. Domnul Tomac este și președintele în continuare al partidului și este și europarlamentar, este unic, dacă ați mai pomenit, adică nu poți să fii și acolo și acolo, probabil că o să fie și ministru, nu e exclus să-l pună și pe domnul Traian Băsescu, știu bine, partidul.

Monica Mihai: Domnul Traian Băsescu în noul guvern?

Ion Cristoiu: Domnule partidul Mișcarea Populară nu are oameni, e un partid pe care l-a făcut…

Monica Mihai: ȘI totuși spuneți că vor participa la guvernare ceea ce înseamnă că trebuie să vină cu o listă credibilă de miniștri.

Ion Cristoiu: Păi dar v-am spus o să-l pună tot pe Tomac, care va fi și președinte și europarlamentar…

Monica Mihai: Păi da, dar domnul Tomac ar putea să fie un ministru care să conducă un minister și restul pe cine ați mai vedea?

Ion Cristoiu: Au prin curte multe domnișoare care pot fi miniștri, nu au. Eu am spus că Partidul Mișcarea Populară nu există, nu că sunt eu vecin cu ei. E un partid înființat de domnul Traian Băsescu să i-l facă cadou Elenei Udrea, Elena Udrea l-a dat înapoi celui care i l-a dat moștenire și el l-a dat lui Tomac și gata, nu, e ca și ALDE, nu e un partid. Ce electorat are PMP, vreți să-mi spuneți?

Monica Mihai: Electoratul domnului Băsescu.

Ion Cristoiu: Păi ăla nu e electorat, electorat politic, adică pe partea dreaptă USR-ul măcar are, are electoratul care spune jos corupția sau jos ceva. Ei n-au, iar celelalte partide au găsit lingurița, nu vreau să spun pentru ce, lingurița de argint pentru că ei vor spune așa, unu, nu votăm un guvern, votăm un guvern de tranziție, ați înțeles șmecheria, de tranziție.

Monica Mihai: Care este tot guvern de fapt.

Ion Cristoiu: Nu votăm un guvern condus de Ludovic Orban, da, dar orice alt guvern. Dacă el ar fi consecvent ar spune domnule nu votăm niciun guvern PNL nici dacă ne împușcați, da. Nu, în momentul în care ai pus condiție și condiția e foarte ușor de îndeplinit, de fapt era o condiție pentru a justifica votul. Și ei vor vota în unanimitate dacă nu-l pune pe domnul Orban, un guvern din ăla și domnul Ponta va mai scrie pe Facebook, se va mai duce la 20 de interviuri și iar va spune că face și drege.

Principala cauză a ce s-a întâmplat este tot felul în care Liviu Dragnea a pus pe listă pe acești oameni

Monica Mihai: Dar știți ce, mâine merge și PSD la consultări, pentru cine va propune PSD pentru funcția de premier?

Ion Cristoiu: Uite o întrebare, nu m-am gândit la asta.

Monica Mihai: Vor veni oare tot cu Viorica Dăncilă?

Ion Cristoiu: Eu așa aș face, aș pune încă o dată pe Viorica Dăncilă…

Monica Mihai: Pentru că oricum nu se va ține cont de propunerea lor…

Ion Cristoiu: E un moment istoric, PSD-ul s-a salvat și a trecut chiar foarte bine, la dezastrul… situația dezastruoasă a acestui partid în electorat, în ăsta, numai cu cinci, el trebuia să piardă cu 50 de proști, sunteți de acord, adică…

Monica Mihai: ȘI aici ajungem la următoarea întrebare, ce se va întâmpla cu PSD? Înțeleg că doamna Dăncilă a convocat pentru mâine, pe surse a ieșit această informație, o întâlnire cu șefii de campanie din teritoriu, care vor fi mișcările în PSD? Se vor regrupa, vor căuta o strategie, doamna Dăncilă va rămâne candidatul la prezidențiale pentru că nu există altă variantă, deja listele la BEC au fost închise, dacă doamna Dăncilă n-ar mai avea susținere asta ar însemna că PSD nu ar mai avea candidat la prezidențiale, deci această variantă este exclusă. Cum vedeți mișcările în PSD în acest moment?

Ion Cristoiu: Partidul Social Democrat nu e alcătuit numai din Paul Stănescu și șeful ăla de la TSD care a votat pe față împotriva propriului guvern sau ăia parlamentari. Paranteză, știți ce s-a întâmplat, undeva Viorica Dăncilă a avut un moment de luciditate, principala cauză a ce s-a întâmplat este tot felul în care Liviu Dragnea a pus pe listă pe acești oameni. În decembrie 2016 nu se așteptau să câștige așa de mult, ați înțeles care a fost… adică lista era mai mică și a vârât acolo domnul Liviu Dragnea nepoate, șoferi, fochiști, cameriști, băieși, maseuri care nu aveau nicio treabă cu PSD-ul, ăștia au trădat acuma, nu sunt ăia clasici, niciunul din ăia clasici… poate în afară de domnul Petrea care a primit ordin, restul n-au trădat.

Monica Mihai: Astăzi, parlamentarii PSD păreau că au făcut așa un zid în jurul urnelor…

Ion Cristoiu: Ați explicat, adică pe lângă ăștia, domnul Dragnea a adus un fel de din ăla… nepoții lui și șoferii lui, da?

Monica Mihai: PSD-iști de rangul al doilea.

Ion Cristoiu: Nu erau PSD-iști, nu erau din tată în fiu, eu știu ce înseamnă PSD-ist din tată în fiu, ăla care e din 90 nu-ți votează împotriva partidului nici dacă în fruntea partidului este stafia lui Vlad Țepeș, a lui Dracula. Nu, sunt oameni foarte serioși, dar în cazul de față din câte cunosc acest partid, el nu are cum acum pentru că undeva știau, mă rog, multe lucruri ca să fac dezvăluiri pe care le spuneam dumneavoastră eu le știam și din interior. Am avut în fiecare seară rezultatul votului, deci știam 231… sunt acolo în partid mulți oameni, nu ăștia vocali care lucrează și nu-și pot permite acuma, nu sunt inconștienți să o dea jos pe Dăncilă ei vor rămâne, dimpotrivă, se vor strânge așa tare în jurul… până la prezidențiale. După prezidențiale și în funcție de rezultatul la prezidențiale va urma reforma. Ei nu-și pot permite acuma nici să schimbe pe Dăncilă, nu are cum, adică e totuși un partid alcătuit din oameni care au o mare experiență politică nu sunt fanteziști.

Monica Mihai: Ce m-a surprins astăzi și aș vrea să știu părerea dumneavoastră, al văzut-o pe Lia Olguța Vasilescu foarte prezentă și foarte implicată în tot ceea ce s-a întâmplat, deși așa cum am discutat la ediția de zilele trecute împreună cu doamna Dăncilă, Lia Olguța Vasilescu a trecut în plan secund. Totuși astăzi a fost mai mult decât prezentă acolo.

Ion Cristoiu: Confirmă ce spun eu. Eu cunosc Partidul Social Democrat din 1990. Acestui partid întotdeauna i s-a cântat prohodul. În 1996 după alegeri toată lumea bocea, zicea gata s-a terminat, a mai venit și Meleșcanu cu APR-ul lui, era un fel de USR la vremea respectivă sau ce-o fi PMP, Pro România, gata, s-a terminat. Nu, a obținut la locale în 2000 un scor cât de cât mulțumitor și a fost un dezastru la prezidențiale și s-a și desfăcut că era un partid compus așa peste noapte, nu mergea. Deci Partidul Social Democrat are la ora actuală o realitate care nouă ne scapă. Pe lângă niște tipi vocali Buzatu, Stănescu, niște oameni vocali, există o mașinărie PSD-istă la nivel de localități, de consilieri, de bugetari, de primari, sunt dintr-un județ PSD-ist care nu e PSD-ist pentru că e Oprișan, PSD-ist din tată în fiu. Acești tipi nu trebuie să-i confundăm cu ăia de sus. De aia și unii s-au răzgândit pentru că unii care s-au dus acolo la Cluj i-au zis ăia „nene la viitoarele alegeri nu te mai votăm”. Doi, domnul Fifor mi-a spus la un interviu un lucru care mi-a scăpat.

Doamna Dăncilă are toate condițiile acum să intre în turul doi și chiar în turul doi să-i dea bătăi de cap lui Klaus Iohannis

Monica Mihai: Care?

Ion Cristoiu: A spus așa. Sunt 32 de organizații județene, sunteți de acord?

Monica Mihai: Așa.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră, în afară de Oprișan și încă doi, i-ați auzit pe ăilalți? Nu pentru că în PSD, fără să ne dăm noi seama, la nivel de organizații județene, locul baronilor ăia clasici, ăia care făceau politică, ca reveneau așa și a fost luat de niște oameni mai tineri și care nu dau din gură.

Monica Mihai: Adică sunt mai cumpătați spuneți?

Ion Cristoiu: Și care ei asigură baza partidului. La ora actuală dacă vrei să întrebi ce părere aveți vine Buzatu, îl știu pe de rost, da? Codrin Ștefănescu pe cont propriu, vine domnul Stănescu și cam atâta, în afară de conducere. Dar dincolo de ei, dincolo de ei în județe, mai sunt încă 30 de județe, 29 despre care nu știm nimic.

Monica Mihai: Adică spuneți că până și comunicare e ca o strategie făcută.

Ion Cristoiu: Știu că de fapt ăia fac politica, ei nu sunt vocali, e o problemă că nu sunt și ei scoși, dar spun că ei acolo eu nu știu dacă ei sunt cu Viorica, ei vor impune în comitetul ăla executiv și ei au impus și pe Dan Nica ea a făcut o concesie pentru că i-o cerea partidul. Deci acest partid nu se poate destrăma mâine și să schimbe din mers o locomotivă, ce sunt nebuni, ce să facă? Așteaptă prezidențialele, o să fie acuma supuși unui baraj din ăsta de anchete, de scandaluri, de…

Monica Mihai: Se va reforma totuși PSD după prezidențiale? Va învăța ceva din tot ce au arătat ultimele luni?

Ion Cristoiu: Partidul Social Democrat nu se poate reforma decât după un eșec dezastruos în 2020. Este un partid care s-a reformat, a devenit mai viu când a avut lovituri în cap. după prezidențiale nu înseamnă nimic pentru că toată lumea știe că va câștiga Klaus Iohannis. Poate că s-ar reforma dacă pierd primul tur, să zicem. Dar ei au nevoie de o cădere uriașă, în sensul că să fie așa, și în acel moment din mijlocul lor va țâșni probabil un adevărat lider, că ei nu au mai avut demult, care va reforma partidul. Partidul nu se poate reforma de sus în jos și nu se poate reforma decât în urma unei mari lovituri. Oricum căderea de acum este benefică pentru ei, e duș rece care va face să fie mai atenți. Dacă rămâneau la guvernare Partidul Social Democrat chiar se destrăma.

Monica Mihai: Va reveni domnul Năstase în fruntea PSD-ului?

Ion Cristoiu: Nu, din experiența mea post-decembristă, nimeni nu mai revine. Îți spun așa o chestie, nu revine nimeni. A plecat Petre Roman din fruntea PD-ului, n-a mai revenit, nici Ponta nu va mai reveni. Politica post-decembristă este o mare măcinătoare de personalități, asta e și una din marile probleme ale României pentru că plecare de la putere de aici și cramponare înseamnă dispariție, ați observat? Adică la noi a plecat… în Anglia nu e nimic, pleci de la putere, opoziția reprezintă o instituție aproape egală cu puterea, da, la noi ai trecut în opoziție sau nu mai ești șef la PSD, gata, mai țineți minte Mircea Geoană, da?

Monica Mihai: Care a pierdut alegerile și a ieșit.

Ion Cristoiu: Sigur, că acuma a revenit, dar a revenit cu funcția la NATO, dar a dispărut la un moment dat. Năstase scrie pe blog, nu cred că mai revine cineva și n-are cum. Eu aș spune că ar trebui să vină unul tânăr, unul necunoscut, nu știu care e și carte nu e, cum a fost și Ponta, a venit ăsta într-adevăr. Niciunul vechi nu va mai reveni și nici n-ar fi bine, dar repet eu nu cred în teoria asta că Paraditul Social Democrat se destramă că renunță la Dăncilă și că de mâine începe să se golească sediile pentru că și scorul la care au pierdut este destul de bun, între noi fie vorba, față de dezastrul lor.

Monica Mihai: Mai intră doamna Dăncilă în turul al doilea având în vedere moțiunea?

Ion Cristoiu: Da. A fost o diversiune că pe ea o votau primarii că le dădea bani și alea. Nu, acum depinde și de ea. Dacă va avea o prestație…

Monica Mihai: Aici faceți referire la acea sumă de 1,4 miliarde de lei pe unitățile administrativ-teritoriale pe care doamna Dăncilă a promis bani că îi va da mâine.

Ion Cristoiu: Nu, ea a promis nu pentru prezidențiale, a promis pentru că primarii să facă presiuni asupra parlamentarilor, dar, repet, doamna Dăncilă are, asta nu înseamnă că va…, toate condițiile acum să intre în turul doi și chiar în turul doi să-i dea bătăi de cap lui Klaus Iohannis. Unu, intră în opoziție, foarte important, adică oricât o încerca guvernul nou să…, până la urmă noi vom fi atenți la următorul guvern, deja discutăm de următorul guvern. Doi, scapă și poate să muște din Klaus Iohannis, e a fost până acum, mai țineți minte, pentru că era premier și cutare, acum am văzut că deja și-a ridicat tonul și trei, poate să preia din temele lui Liviu Dragnea în raport cu Uniunea Europeană, nu atât de brutal. Ea nu și-a putut permite ca premier…

Monica Mihai: Să facă afirmații puternice la adresa Uniunii Europene.

Ion Cristoiu: Dar repet, depinde de ea. După acest interviu am îndoieli că în calitate de… adică nu pot să-mi dau seama și trebuie să fiu prudent și și dumneavoastră să fiți de acord, în ce măsură ea rămâne o personalitate dacă nu mai e șefă?

Monica Mihai: Dumneaei a declarat astăzi că va fi mai bărbată decât domnul Victor Ponta.

Ion Cristoiu: Domnișoară, există în presă oameni care au fost șefi și când n-au mai fost șefi au dispărut, da. nu vă dau exemplu pe mine că n-am dispărut. Cine este personalitate în sine cum e cazul ei rămâne peste… deocamdată noi până acuma am văzut Viorica Dăncilă premier, da, și autoritatea ei, respectul față de ea și al nostru era de premier, acum trebuie văzut dacă ea este și un lider, un adevărat lider politic, de exemplu nu este Iohannis, este Traian Băsescu care dacă se duce în tramvai în zece minute e șeful tramvaiului, ăsta este liderul politic.

Monica Mihai: Domnul Cristoiu, luăm o scurtă pauză și vom reveni cu partea a doua în scurt timp.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
O regulă veche de 100 de ani a fost infirmată! Cercetătorii spun că ar trebui...