Prima pagină » Gândurile Lui Cristoiu » INTERVIUL INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”. Tăriceanu: În criza politică care s-a creat Diaconu are șanse mari să intre în turul doi la prezidențiale / Iohannis a simțit miros de sânge după ce am ieșit noi de la guvernare

INTERVIUL INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”. Tăriceanu: În criza politică care s-a creat Diaconu are șanse mari să intre în turul doi la prezidențiale / Iohannis a simțit miros de sânge după ce am ieșit noi de la guvernare

Călin Popescu Tăriceanu, invitatul emisiunii "Gândurile lui Cristoiu", susține despre candidatul independent Mircea Diaconu că are șanse tot mai mari să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

„Din ce în ce mai mult cred că are șanse, nu pot să garantez, dar mi se pare că din ce în ce mai mult are șanse să intre în turul doi și poate în criza asta care s-a creat s-ar putea să aibă o șansă în plus.”, a declarat liderul ALDE în cadrul emisiunii.

Totodată Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre tensiunile dintre el și Viorica Dăncilă după ce premierul și-a anunțat candidatura la prezidențiale, în ciuda înțelegerii dintre cele două partide de a avea un candidat unic în persoana lui.

„I-am spus doamnei Dăncilă, doamna Dăncilă știți ce se întâmplă, nu mai am încredere pentru că noi am discutat ceva împreună. Dumneavoastră când ați preluat șefia partidului aveați două opțiuni să considerați că sunteți legată de înțelegerea prealabilă vizând un singur candidat la prezidențiale cu PSD-ul sau să spuneți, sunt președinte, am propria responsabilitate, sunt liberă de orice angajamente și acest subiect se pune pe masă. Doamna Dăncilă mi-a spus nu, păstrăm înțelegerea”

Jurnalistul Ion Cristoiu a lansat ipoteza că șeful ALDE a fost șantajat pentru a ieși din cursa pentru Cotroceni. Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu a fost vorba despre așa ceva, deși în ultimii ani i s-a mai spus să o lase „mai moale”.

„Nu vă ascund că am avut diverse semnale în care mi s-a dat de înțeles că ar fi bine să o las mai moale și n-am lăsat-o mai moale și am avut parte de ceea ce știți, adică o întreagă salată care a însemnat anchetă deschisă de DNA, purtat prin public, tot spectacolul mediatic de la DNA Brașov, de la București de la Înalta Curte de Casație și Justiție și nu am lăsat stacheta mai jos și nici vocea mai jos.”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Redăm interviul integral

Monica Mihai: Bun găsit la o ediție specială Gândurile lui Cristoiu, o emisiune în care îl avem invitat pe președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu și președintele senatului. Bine ați venit domnule Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu: Bună seara.

Monica Mihai: Și domnul analist politic Ion Cristoiu, invitatul permanent al emisiunii. Bine ați venit și dumneavoastră domnule Cristoiu. O emisiune în care încercăm să răspundem la câteva întrebări care sunt pe buzele tuturor, ale ultimelor întâmplări din această săptămână. Cred că ar trebui să începem cu cea mai arzătoare întrebare, domnule Călin Popescu Tăriceanu de ce ați ales…

Ion Cristoiu: Stați să începem cu o precizare, pentru că telespectatorii nu or să înțeleagă care este rostul acestor trei personaje. Noi făceam o emisiune împreună și la rugămintea mea pentru că tot ce s-a întâmplat cu domnul Călin Popescu Tăriceanu, pe care îl știu din vremuri imemoriale postdecembriste, mi-a stârnit foarte multe întrebări și atunci am propus și dumneavoastră ați acceptat să facem o emisiune în care dânsul să fie invitatul dumneavoastră și eu să fiu pe post de întrebător nu de analist politic pentru că chiar e un moment de istorie nu numai de istoria clipei și sunt și eu curios să dezlegăm în această emisiune, ca să înțeleagă telespectatorii, altfel or să creadă că patronatul ne-a vârât pe gât pe dânsul și că eu sunt un tip aici, cum să zic, o victimă a unei mașinațiuni. Nu, eu chiar am vrut și de regulă chiar îmi place să fiu mâna a doua pentru că puneți dumneavoastră întrebări și pun și eu întrebări cu care am venit ca jurnalist.

Monica Mihai: Așa este. Domnule Călin Popescu Tăriceanu, un lucru despre care probabil se întreabă foarte mulți români, în această săptămână și partidul pe care îl conduceți ați ales să ieșiți de la guvernare. De ce acum?

Călin Popescu Tăriceanu: Pot să vă explic, nu e o explicație în două cuvinte, sigură că această guvernare în coaliție cu PSD-ul a lăsat anumite urme asupra noastră. E adevărat că sondajele premergătoare a alegerilor pentru Parlamentul European nu arătau prost pentru noi. Am avut cu două luni înainte cred că undeva la 13%, cu o lună înainte mai aveam 10-12%, e adevărat că am primit cu o săptămână înainte de alegeri un semnal că rezultatul va fi prost și ceea ce a urmat, rezultatul la alegerile europarlamentare, a fost unul sub orice așteptări, vă pot spune foarte sincer și acest lucru sigur că a declanșat în intern un proces de reflecție. Ei bine, am analizat care sunt cauzele, am lăsat o perioadă de timp pentru că era, hai să spunem, o oarecare bulversare și la nivelul nostru dar și la nivelul primului ministru și al PSD-ului și am încercat să stăm după aceea de vorbă să vedem cum relansăm această guvernare. Din discuțiile pe care le-am avut sigur că au ieșit în presă cred că elementele cele mai importante. Am discutat despre o regândire a programului de guvernare care să păstreze elementele care pot fi până la urmă realizate până la nivelul anului 2020, la finele anului 2020, am discutat de câteva subiecte puternice care să dea clar mesajul că ne preocupă chestiunile care sunt pe agenda populației și aici vă pot spune două subiecte majore care constituie vulnerabilitățile în acest moment, corupția și incompetența cuplată cu nepotismul și, nu în ultimul rând, am discutat despre o restructurare a guvernului care să ducă la o restrângere a echipei guvernamentale, plus o reducere consistentă a numărului de secretari de stat, o înjumătățire, tăierea unor posturi la cabinetele demnitarilor, un lucru care să dea totuși un alt suflu și să permită ieșirea din defensiva în care guvernul ăsta stă și coaliția de o bună bucată de vreme. În faza inițială doamna Dăncilă a acceptat și în această discuție îl cuplase și pe domnul Ponta cu Pro România, ținând cont de faptul că o restructurare în parlament, este evident, avea nevoie de un număr mai mare decât cel pe care îl are numai PSD-ul plus ALDE. Ca după o scurtă perioadă de vreme, doamna Dăncilă să renunțe la acest plan, să ne spună că este inacceptabilă orice formulă cu Pro România și cu Ponta și prin urmare nu va face lucrurile pe care le-am discutat. Mai mult de atât, eu am avut, aș spune așa, înțelegerea și am spus doamnei Dăncilă, bun, haideți să găsim măcar atunci ceea ce putem să facem, un nou program de guvernare, un set de măsuri și am convenit ca până pe 20 august, atenție, până pe 20 august să discutăm aceste lucruri și am stabilit ca dată 20 august, haideți să facem discuția. La data de 20 august n-a venit cu nimic, în primul rând că n-a venit, n-a venit că a avut o problemă medicală, ne-am întâlnit trei zile după asta era cred…

Există o ostilitate agresivă care te obligă să iei în mod democratic act de această situație și la un moment dată să faci un pas înapoi

Monica Mihai: Săptămâna trecută luni parcă a venit doamna Dăncilă, da?

Călin Popescu Tăriceanu: Săptămâna trecută luni, după aceea ne-am întâlnit miercuri, a venit doamna Dăncilă dar cu colegii dânsei nu am avut nimic și ne-au spus că gândesc un plan în 10 măsuri, niște măsuri care sigur că sunt necesare, dar care nu pot să aibă darul să răstoarne această tendință, acest curs al modului în care este percepută guvernarea, că punem WC-uri în școlile publice unde nu sunt WC-uri, lucruri care sunt de mai mică amploare, măsuri în ceea ce privește persoanele cu dizabilități și i-am spus doamnei Dăncilă foarte clar, doamna Dăncilă dumneavoastră ați ales o formulă de supraviețuire, eu cred că e prea puțin. Dacă nu ieșim la ofensivă, atunci soarta ne e pecetluită și în 2020, dumneavoastră care ați plecat de la 46% poate rămâneți cu un 20-25%, dar noi nu ne putem permite acest lucru. Și sunt niște chestiuni de dată mai recentă care ne-au pus pe gânduri că se lucrează foarte greu cu ei. Am convenit să modificăm radical ordonanța 114 la care am avut obiecțiuni de la început și care a suferit o serie de adăugiri pe care noi nu le conveniserăm în coaliție. A fost problema bugetului care la începutul anului a fost discutat, s-au dat asigurări că bugetul e perfect, că se închide, că nu știu ce, ca să constatăm acum în luna august că bugetul are o gaură de 9 miliarde de lei. Măsurile care s-au luat la rectificarea bugetară nu vindecă bugetul, problemele rămân. Iar e nevoie de un tratament mai dur. Nu am reușit să smulgem nimic în sensul ăsta. La nivel local, cooperarea merge foarte prost. Am făcut o anchetă, ca să zic așa, o evaluare, poate e cuvântul impropriu anchetă, cu organizațiile din teritoriu, încercând prin mai multe întrebări să evaluăm care este colaborarea, nivelul de colaborare. Opt organizații din 47 ne-au spus că coaliția la nivel local funcționează, miniștrii erau nemulțumiți, tot în sensul ăsta mie mi se pare că suntem confruntați cu o anumită tendință, un val de contestare a partidelor politice, a oamenilor politici, se întâmplă și în alte țări nu numai în România, dar ceea ce mi se pare că e în România mai grav, dincolo de această contestare, există o ostilitate evidentă față de coaliție, față de guvern, datele confirmă, 72% din populație consideră că România merge într-o direcție proastă. Și trebuie să vă spun că în orice țară normală criteriile economice sunt decisive pentru aprecierea pe care cetățenii o au față de mersul țării. În România avem a doua sau a treia creștere economică din Europa, au crescut salariile, au crescut pensiile, șomajul e la un nivel foarte scăzut și sunt zone care se confruntă cu găsirea forței de muncă. Ei bine, toate lucrurile acestea vedeți că nu au impact asupra cetățenilor și cetățenii au alte considerente pentru care apreciază că țara se duce într-o direcție greșită. Vă spuneam că am constatat că este o ostilitate, dar nu o simplă ostilitate, că am mai văzut ostilitate în politică, nu mă sperii de… dar este o ostilitate agresivă care cred că trebuie să te oblige să iei în mod democratic act de această situație și la un moment dată să faci un pas înapoi, poate ceilalți care sunt în actuala opoziție de astăzi sunt mai buni, mia bine pregătiți. Oamenii au speranță în ei. Este nevoie și de astfel de momente în care să iei o astfel de decizie.

Monica Mihai: Și de experiență pentru partidul dumneavoastră să fie poate puțin în opoziție pentru ca…

Sentimentul doamnei Dăncilă și al partidului este că lucrurile merg bine

Călin Popescu Tăriceanu: Nu cred că strică și dacă mă uit partidele care sunt în opoziție astăzi n-au avut altă platformă decât parlamentul, eu cred că ne face bine să stăm în parlament și să încercăm să ne revenim, să ne reconsiderăm, poate am făcut și anumite greșeli, adică nu poate, în mod cert. Trebuie să vedem care sunt ele și să ne recalibrăm discursul politic.

Ion Cristoiu: Domnule președinte, vă înțeleg apelând la o metaforă. Că actuala guvernare și cu dumneavoastră era o corabie care se scufunda e deja o axiomă. Să înțeleg că erau două posibilități pentru cei doi de pe navă, adică dumneavoastră și doamna Dăncilă. În cazul dumneavoastră era posibilitatea ca să fugiți primul de pe navă și de asta ați fost acuzat, acum avem niște argumente, din argumentele dumneavoastră înțelegem că dumneavoastră ați fost unul din cei… ăla de navă care a zis nu plec dar mă duc și spun căpitanului, am folosit această metaforă, că să luăm niște măsuri. Întrebarea este următoarea, pe care și-o pune orice PSD-ist, totuși timp de doi ani și ceva dumneavoastră ați fost când era bine cu PSD-ul, acum vor veni PSD-iștii și vor spune, păi domnule Tăriceanu acum când e jale de ce plecați? Întrebare.

Călin Popescu Tăriceanu: Da. Haideți să vă spun ceva, sentimentul doamnei Dăncilă, pentru că am discutat cu domnia sa, nu este acesta. Sentimentul dânsei, și ea îmi spune că și al partidului, este că lucrurile merg bine și acesta este motivul pentru care eu am insistat întâi să luăm un set de măsuri de relansare a guvernului și a guvernării și doamna Dăncilă mi-a spus, dar lucrurile merg bine, nu-i nevoie, putem să ne descurcăm și în felul ăsta. Nu a fost prima opțiune să plecăm, eu nu sunt obișnuit să cedez.

Ion Cristoiu: Deci există diferență de percepție. E o știre, doamna Dăncilă…

Călin Popescu Tăriceanu: Doamna Dăncilă mi-a spus că ea s-a dus în țară, că a fost întâmpinată cu căldură și eu am spus doamna Dăncilă eu nu neg, dacă vă primesc organizațiile sigur, dar eu mă duc personal fără SPP, fără nimic și văd, că e ușor să vezi atitudinea oamenilor, te uiți în ochii lor, unii sunt, așa cum vă spuneam, cu ostilitate care se manifestă. E foarte ușor până la urmă să iei pulsul, te duci în piață la  cumpărături.

Ar fi fost bine ca ALDE și PSD să plece împreună de la guvernare

Monica Mihai: Și vezi cum reacționează oamenii.

Călin Popescu Tăriceanu: Într-un supermarket, bineînțeles.

Ion Cristoiu: Credeți că și PSD-ul ar trebui să plece de la guvernare?

Călin Popescu Tăriceanu: Vă mulțumesc pentru întrebare. Deci, inclusiv în această săptămână când m-am văzut luni dimineață la ora 10 cu doamna Dăncilă, cred că a fost a treia sau a patra oară când i-am spus doamna Dăncilă gândiți-vă că o soluție mai bună ar fi, anunțând-o că vrem să plecăm, ar fi să plecăm împreună, plecați și dumneavoastră că nu o să reușiți în felul ăsta să vă opuneți valului. Din păcate așa cum v-am spus suntem pe două premise care sunt fundamental opuse. Analiza mea este la polul opus al celei făcute de…

Ion Cristoiu: Eu am o instituție … care se numește … Deci știrea este următoarea și dumneavoastră trebuie să mi-o confirmați. Spre deosebire ce n-am știut până acum și greșeala e a dumneavoastră că n-ați explicat, dumneavoastră i-ați propus doamnei Dăncilă să plecați împreună.

Călin Popescu Tăriceanu: Dar nu numai ei. Cu martori, cu colegii mei și cu colegii ei din conducere.

Ion Cristoiu: Asta e o știre. Și atunci aveți o justificare, ea nu vrea să plece…

Călin Popescu Tăriceanu: Nu numai atât. I-am spus doamnei Dăncilă luni dimineața, doamna Dăncilă vreau să vă mai informez încă ceva, nu făcusem încă anunțul oficial, vă anunț că am luat decizia să mă retrag din cursa prezidențială ca să nu aveți impresia că această decizie de a ieși de la guvernare este determinată de supărarea pe care eu o am pentru că dumneavoastră v-ați depus candidatura și nu ați mai susținut o candidatură comună în persoana mea. A rămas foarte surprinsă și, că am văzut speculațiile care s-au făcut, Tăriceanu șantajează guvernul ca să obțină nominalizarea, candidatura, ca să o facă pe Dăncilă să renunțe. Nu, sunt două planuri care sunt distincte și în condițiile înc are eu i-am spus vedeți că tot ceea ce vă prezint nu are nimic de-a face cu candidatura la prezidențiale o scoatem din ecuație ca să putem judeca poate un pic mai rațional, mai lucid.

Bugetul s-a închis din condei, o să vedem dacă rectificările care s-au făcut pe hârtie se vor adeveri

Monica Mihai: Domnule președinte am eu o întrebare. Ziceați ceva de cifra de 9 miliarde de lei, gaură pe care ați observat-o la rectificarea bugetară și că doamna Dăncilă…

Călin Popescu Tăriceanu: A fost publică această discuție și această cifră, da.

Monica Mihai: Presupun că existau semnale și anterior că există această gaură în buget, ați discutat cu doamna Dăncilă despre această problemă, a existat o explicație din partea dumneaei?

Călin Popescu Tăriceanu: Ea nu poate să-mi dea explicații pentru că bugetul a fost făcut de ministerul de finanțe care are o responsabilitate în acest sens, care ne-a garantat că bugetul v-a funcționa bine, ca să constatăm după opt luni de zile că veniturile sunt mai mici decât cele prognozate, cheltuielile sunt mai mari și atunci a apărut acest deficit de 9 miliarde de lei. Am avut mai mult de atât, am avut o poziție publică în care am spus că este greșit politic la rectificare să dăm peste 500 de milioane pentru funcționarea serviciilor de informații, în timp ce la celelalte capitole de…

Monica Mihai: Educație…

Călin Popescu Tăriceanu: Educație, sănătate, infrastructură, transporturi, IMM-uri, cercetare să tăiem bani. Nu stăteam în ăia 500 de milioane, să fie clar, dar ca semnal public acesta era. Și totuși, până la urmă, din condei, ca să spun așa, bugetul s-a închis. Bugetul s-a închis din condei, o să vedem dacă rectificările care s-au făcut pe hârtie se vor adeveri și nu ne vom trezi în noiembrie că nu sunt suficienți bani pentru achitarea anumitor obligații.

Ion Cristoiu: Ca informație. Când i-ați spus prima dată doamnei Dăncilă că plecați? Dacă nu îndeplinește, dacă?

Călin Popescu Tăriceanu: Cred că peste două săptămâni.

Ion Cristoiu: Bun. A crezut că plecați?

Călin Popescu Tăriceanu: Părerea mea e că nu. Și vă spun și de ce. Domnule Cristoiu, eu în discuțiile pe care le am chiar și cu partenerii politici îmi păstrez același fel de a fi. Sunt politicos, sunt deferent față de doamna Dăncilă pentru că este totuși prim-ministrul țării, nu ridic tonul, nu bat cu pumnul în masă, poate lucrul ăsta a făcut să creadă că este un fel de, așa, vorbă aruncată în vânt.

Ion Cristoiu: A crezul că e cacialma?

Călin Popescu Tăriceanu: S-ar putea ca unii dintre consilierii domniei sale să îi fi dat anumite asigurări că nu o să se întâmple și am aflat și câteva din raționamentele, n-o să plece pentru că de la guvernare pierd poziții ministeriale și alte lucruri. Nu o să plece pentru că Tăriceanu o să piardă șefia senatului și așa mai departe. Ei fac niște calcule după modul lor de a judeca, ei mă cunosc poate mai puțin pe mine, nu sunt legat de funcții, am fost și ministru și parlamentar și prim-ministru. Pentru mine nu era importantă funcția de președinte al Senatului. Atunci, sigur, puteam să spun mai stăm încă un an și ceva și om vedea. Nu numai atât, am avut discuții și de alt gen. Doamna Dăncilă a spus la un moment dat, domnule, haideți să ne gândim cum ar fi să securizăm această coaliție printr-o înțelegere pe termen lung.

Ion Cristoiu: Tocmai asta voiam să vă întreb. Mi-ați luat-o înainte.

Călin Popescu Tăriceanu: Da, a fost această discuție și i-am spus doamnei Dăncilă, doamna Dăncilă știți ce se întâmplă, nu mai am încredere pentru că noi am discutat ceva împreună. Dumneavoastră când ați preluat șefia partidului aveați două opțiuni să considerați că sunteți legată de înțelegerea prealabilă vizând un singur candidat la prezidențiale cu PSD-ul sau să spuneți, sunt președinte, am propria responsabilitate, sunt liberă de orice angajamente și acest subiect se pune pe masă. Doamna Dăncilă mi-a spus nu, păstrăm înțelegerea dar va trebui să facem niște sondaje ca să am o motivație internă în partid pentru a desemna un candidat unic, știu că sunteți cel mai bine plasat, dar îmi trebuie acest lucru. Bine. Asta era prin iulie.

Am discutat și am hotărât cu domnul Dragnea să mergem cu un candidat unic și acel candidat să fie Călin Popescu Tăriceanu

Ion Cristoiu: Stați că asta e o informație. Ați avut o înțelegere anterioară cu fosta conducere pe candidat unic?

Călin Popescu Tăriceanu: De anul trecut, din august, i-a uitați-vă că dumneavoastră aveți totul fișat, a fost CEx-ul PSD-ului la finele lunii august când Liviu Dragnea s-a dus la CEx și-a anunțat. Am discutat și am hotărât cu domnul Dragnea să mergem cu un candidat unic și acel candidat să fie Călin Popescu Tăriceanu. Eu i-am spus lui Liviu Dragnea atunci nu sunt de acord să anunțăm candidatura pentru că mă expune cu un an și jumate înainte și nu e bine. Avea alte socoteli, era un moment tensionat în PSD, era o încercare, dacă vă aduceți aminte, un fel de puci.

Monica Mihai: Era în perioada… exact atunci în septembrie…

Călin Popescu Tăriceanu: Și el a avut nevoie să pună ceva pe masă ca să arate că, uite, controlează jocul și așa mai departe. Și asta a fost discuția care a rămas în continuare, permanent…

Ion Cristoiu: Doamna Dăncilă știa ceva?

Călin Popescu Tăriceanu: Sigur că știa.

Ion Cristoiu: Și când ați avut primul moment, e interesant ce spuneți dumneavoastră, spuneți că după ce a ajuns dânsa președinte nu v-a zis, domnule Tăriceanu, am venit eu, cade înțelegerea.

Călin Popescu Tăriceanu: Da. o luăm de la zero.

Ion Cristoiu: Nu, n-a zis. Cât timp a fost…

Călin Popescu Tăriceanu: Nu știu, dar puțin că s-a întâmplat… Stați puțin, când s-a întâmplat asta, în alegerile din 26 mai, avea o săptămână până…

Ion Cristoiu: De abia în 13 iulie a anunțat…

Călin Popescu Tăriceanu: Și am discutat cu doamna Dăncilă și am spus, doamna Dăncilă, ok, faceți sondajele, facem și noi sondaje, am făcut și noi sondaje. Și am așteptat ca doamna Dăncilă să vină cu sondajul, nu, zice, lăsați, mai facem unul săptămâna viitoare, peste o săptămână nu e gata ăla, mai vine încă unul. Și la un moment dat am văzut că s-a dus prin două-trei locuri și au făcut un CEx în care au hotărât…

Ion Cristoiu: 15 iulie, da. Au decis să…

Călin Popescu Tăriceanu: Au decis să o susțină. Și în momentul i-am spus un lucru, eu în momentul ăsta mi-am pierdut încrederea pentru că era mult mai simplu să veniți să-mi spuneți domnule, uite care e chestiunea, nu e o problemă de sondaje, nu e o problemă de nimic, e o problemă politică pe care eu nu pot să o tranșez decât în felul ăsta pentru că partidul e prea mare și trebuie să aibă propriul candidat sau partidul e prea rotund sau partidul e într-un fel și nu putem să renunțăm, nu ne mai tragem în piept unul pe altul. Din momentul ăla, eu mi-am pierdut încrederea și când am discutat ipoteza unei liste comune i-am spus doamna Dăncilă, eu nu mai am încredere, știți de ce? Pentru că în 2020, cu două luni înainte de alegeri, domnule știi, suntem de la 46% la 20% sau la 25 jumate, nu mai au loc pe listă și ăștia nu vor, nu pot să-i conving.

Ion Cristoiu: Eu știam despre asta, că vi s-a propus o alianță, vreau să-mi dezmințiți, alianță politică și cu un anumit număr de locuri în 2020, da?

Călin Popescu Tăriceanu: Dar nu s-a discutat de un anumit număr de locuri…

Ion Cristoiu: O alianță în care era o garanție că ALDE intră în… și dumneavoastră ați spus, și asta este informația, că nu mai aveți încredere că v-a tras pe sfoară. Vă rog.

Monica Mihai: Domnule președinte, dumneavoastră spuneați că nu mai aveați încredere în doamna Dăncilă, dar să ne aducem aminte că pe 26 mai domnul Liviu Dragnea, imediat după închiderea urnelor, în acea conferință de presă o numea pe Gabriela Firea drept un candidat potrivit pentru prezidențiale. N-a fost deja un semnal că…?

Călin Popescu Tăriceanu: Nu vreau să vă contest, că nu-mi aduc aminte, eram și eu destul de afectat de rezultat, se poate, nu zic nu. Eu vă spun care era raportul cu doamna Dăncilă și cu PSD-ul în momentul acela.

Ion Cristoiu: În primul rând, în sfârșit, începeți să mă convingeți și regret că dumneavoastră nu ați spus până acum. Adică… comunicarea din punctul ăsta de vedere a fost catastrofală.

Călin Popescu Tăriceanu: Dar haideți să vă spun ceva, astăzi am discutat niște chestii de bucătărie internă pe care cred că în mod normal, nu știu, așa cred eu, poate greșesc, nu trebuie să iasă neapărat în spațiul public.

Ion Cristoiu: Nu, e o chestiune pentru istorie. Nu așteptăm să vă scrieți memoriile. Le știm deja. Spuneți-mi, o singură întrebare, rămâne o mare enigmă și pentru mine de ce vrea să candideze doamna Dăncilă, dumneavoastră ce credeți?

Iohannis a simțit miros de sânge după ce a ieșit ALDE de la guvernare

Călin Popescu Tăriceanu: Mă puneți la grea încercare. Nu știu să vă spun.

Ion Cristoiu: E convinsă că va fi președintă, e împinsă, e ceea ce se spune o anumită înțelegere, nu neapărat directă, cu Cotroceniul.

Călin Popescu Tăriceanu: Nu directă, eu cred că probabil ceva de genul înțelegere tacită.

Ion Cristoiu: Da, care există, știm.

Călin Popescu Tăriceanu: Dar vedeți că ieri, toată povestea asta, i-a venit ca un bumerang pentru că eu cred că Iohannis a simțit mirosul de sânge după ce noi am ieșit de la guvernare…

Monica Mihai: Și a respins…

Călin Popescu Tăriceanu: Și a respins in corpore tot. Și a făcut o greșeală. Și eu i-am spus ieri, am făcut o mică postare și i-am spus n-ați vrut să veniți la restructurare…

Monica Mihai: Când v-am recomandat eu ci…

Călin Popescu Tăriceanu: Nu când v-am recomandat eu, când i-am spus că putem să facem și o majoritate și trecea, o să vă duceți acum singură. Plus că eu i-am mai spus ceva, sigur, foarte colegial și politicos, va fi foarte greu doamna Dăncilă, sunteți președintele partidului, ca să fii prim-ministru, eu am fost, nu e simplu, să gestionezi și o campanie prezidențială e foarte greu. Nu este nici o perioadă favorabilă să zici că lucrurile  merg de la sine. În afară de ceea ce v-am spus nu pot să fac alte speculații sau presupuneri. Eu cred că este o greșeală și pot să vă spun în contextul ăsta am avut o discuție cu ea și am spus domnule ideal, atenție, ideal ar fi fost să refacem majoritatea care a iești după alegerile din 2016, împreună să-i luăm și pe cei din Pro România pe bord, în barcă, și să avem un candidat unic, i-am spus lucrul ăsta inclusiv luni, săptămâna asta.

Monica Mihai: Și ce a zis dumneaei?

Călin Popescu Tăriceanu: Și a spus că ea nu discută de chestiunea cu Pro România, e închisă.

Ion Cristoiu: Înțelegând că punând candidat pe domnul Diaconu sau…

Călin Popescu Tăriceanu: Nu, nu pentru că eu nu anunțasem încă… Nu, decizia cu Diaconu a venit ulterior, ne-am văzut cu el la 12 luni. Dar n-am mai putut să discut nimic pentru că doamna Dăncilă mi-a tăiat-o net, cum mi-a mai făcut și în trecut, că nu au ce să discute cu Pro România.

Ion Cristoiu: Ați fi fost de acord ea să fie și candidatul Pro România? așa vedeați dumneavoastră?

Călin Popescu Tăriceanu: Nu, nu ca să fie ea candidatul comun, nu, haideți. Ce voiam să spun, la început când am discutat cu dânsa de restructurare, de un nou program și așa mai departe discuția a fost că va veni și Pro România că altfel nu aveam o bază în parlament, nu se poate face lucrul ăsta, astea sunt cifrele, da? După niște discuții pe care le-am avut, deodată nu mai luăm Pro România. De ce nu mai luați Pro România? că o să ne fure partidul, că o să ne facă Ponta, că o să dreagă, că nu știu ce. Doamna Dăncilă, dacă e înăuntru Pro România nu mai are cum să facă transferul parlamentarilor că vedeți că vă ia câte unul pe zi, că nu mai e niciun interes pentru parlamentar, când sunt toți în același loc, să treacă de la un partid la altul. Nu știu ce socoteli, ce analize, ce evaluări pentru că ăsta a fost unul din elementele asupra cărora a fost, cum să spun, intratabil.

Autor