Pariuri la „Gândurile lui Cristoiu”: Pleacă sau cade PSD de la putere? Se va face anchetă la CNSAS?
This browser does not support the video element.
Ion Cristoiu a explicat că în cazul guvernării PSD, pariul implică două aspecte: dacă PSD pleacă singur sau va fi îndepărat prin moțiune de cenzură. Liderul USR, dan Barna, a anunțat marți, după consultările de la Cotroceni că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va fi depusă, probabil, săptămâna viitoare.
Redăm dialogul dintre cei doi:
Ion Cristoiu: Unu, credeți că PSD pleacă de la putere?
Monica Mihai: Ăsta este pariul?
Ion Cristoiu: Da, hai să facem un pariu.
Monica Mihai: Dacă pleacă de bună voie sau în urma moțiunii de cenzură?
Ion Cristoiu: Nu știu, pleacă sau nu pleacă?
Monica Mihai: Eu zic că pleacă.
Ion Cristoiu: Dumneavoastră ziceți că pleacă? Nu îi cunoașteți.
Monica Mihai: Nu de bună voie.
Ion Cristoiu: Bun, deci dumneavoastră ziceți că…
Monica Mihai: Eu zic că vor pleca într-un fel sau altul.
Ion Cristoiu: Bun, notați acolo, deci eu zic că nu pleacă. Și că pentru că nu e nici interesul lui Klaus Iohannis au nevoie acolo de un fel de sac de box.
Monica Mihai: S-ar putea ca în ediția următoare, joia viitoare în direct să avem chiar un răspuns la acest detaliu, vedem dacă marți depune PNL moțiunea.
Ion Cristoiu: Dacă se decidă. Păi nu, avem… stați un pic, pariul are două laturi, dacă pleacă ei, eu zic că nu, pleacă ei sau cad?
Monica Mihai: Cad.
Ion Cristoiu: Aici nu am curaj.
Monica Mihai: Deși aritmetica este destul de interesantă în Parlament în momentul de față.
Ion Cristoiu: Nu am curaj, nu am curaj aici pentru că știu că printre PSD-iști sunt acolo printre servicii, dar la primul că nu pleacă ei…
Monica Mihai: Sunt de acord cu dumneavoastră, din păcate nu putem să punem pariu pe treaba asta.
Al doilea pariu încheiat între Ion Cristoiu și Monica Mihai se referă la o posibilă anchetă penală la CNSAS, care, după ce i-a dat lui Traian Băsescu patru adeverințe de necolaborare cu securitatea, acum, pe baza unor noi documente, i-a făcut dosar fostului președinte că a turnat la Securitate și l-a înaintat Curții de Apel București. De asemenea, pariul implică și declararea sau nu a lui Traian Băsescu drept colaborator al Securității ca poliție politică.
Redăm dialogul dintre cei doi pe această temă:
Ion Cristoiu: Doi, vor face anchetă sau nu vor face cu CNSAS?
Monica Mihai: Probabil după această emisiune s-ar putea să…
Ion Cristoiu: Eu nu cred. Trei îl declară… stați un pic că în cazul lui Traian Băsescu, pe lângă documentele pe care i s-au dat el mai are o problemă, dacă îl declară colaborator Curtea de Apel, l-a luat dracu, pentru că…
Monica Mihai: Pierde tot ce a construit în ultimii ani.
Ion Cristoiu: Fals în acte, nu, e mai complicat. Dumneavoastră credeți că îl declară sau nu îl declară? Nu aveți curaj.
Monica Mihai: Sunt în dubiu, dar tind să cred că nu îl vor declara.
Ion Cristoiu: Nu cred, o dată ce au dat publicității pentru că publicitățile alea s-au dat nu de la Curtea de Apel, s-au dat de la… și fiți atenți, dumneavoastră nu ați fost atentă la lucrătură, deci el a avut, a semnat două d-alea, nu sunt adică arată că era deștept acolo ca student, dar atenție, ca să poți să dovedești în instanță, deci dosarul e foarte important, dosarul de colaborator al poliției politice este foarte complicat, el chiar dacă ai angajament, chiar dacă ai semnat douăzeci de mii de note, olografe, totul este ca ele să nu fi adus atingere, (…) Păi nu, au dovedit deja, ați văzut cum e lucrătura? Au arătat în același dosar, e genială băieții, în același dosar au arătat că unul din ăia de acolo, o decizie a securității potrivit căreia el nu a mai ajuns în marină.
În acțiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, se arată că fostul președinte și-a turnat colegii și a menținut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI și MApN.
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat joi seara că „garantează” că nu are cum să piardă procesul cu CNSAS, care a cerut instanței să constate calitatea sa de colaborator al Securității. „Sunt acuzații fabricate pe lucruri incomplet luate în analiză”, a mai spus el.