Anul Nou chinezesc, celebrat pe 1 februarie. Care sunt obiceiurile și superstițiile asociate acestei sărbători
Anul Nou chinezesc este sărbătorit pe 1 februarie în 2022, atunci când intrăm în zodia Tigrului de Apă.
Chinezii marchează Anul Nou în funcție de un calendar care ia în considerare ciclurile Lunii, iar fiecare an este asociat unui semn zodiacal căruia i se adaugă unul dintre cele cinci elemente: metal, lemn, foc, pământ și apă, informează Observator.
Anul Nou care începe marți este sub semnul Tigrului de Apă, iar zodia se termină pe 21 ianuarie 2023.
Cele 12 semne ale Zodiacului chinezesc sunt şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, oaia (capra), maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul.
Potrivit astrologiei chinezești, Tigrul este o zodie norocoasă, care aduce foarte multe șanse. Deoarece Tigrul are o personalitate puternică și curajoasă, în anii aflați sub această zodie, oamenii pot să facă lucruri importante sub puterea unui simplu impuls de moment, iar aceștia își pot îndeplini chiar și cele mai îndrăznețe obiective dacă muncesc suficient pentru asta.
Mai mult, Tigrul este cunoscut ca simbol al norocului în China, semnificând putere, curaj, energie și pasiune.
Anul Nou chinezesc se sărbătorește timp de 15 zile
Chinezii sărbătoresc Anul Nou timp de 15 zile, o perioadă în care respectă un număr mare de tradiții și superstiții pentru a avea noroc.
Apartenenţa la o anumită zodie se stabileşte, în Zodiacul chinezesc, în funcţie de anul naşterii, nu în funcţie de ziua naşterii. Astfel, o anumită zodie se repetă o dată la 12 ani.
Cu ocazia Anului Nou, chinezii își decorează casele cu simboluri despre care cred că le aduc noroc tot timpul anului.
Cel mai semnificativ eveniment legat de Anul Nou chinezesc este faptul că toată familia se adună la un loc, sărbătoarea fiind considerată una a familiei. Anual, milioane de oameni părăsesc marile orașe ale Chinei pentru a li se alătura celor dragi.
Există o serie de obiceiuri şi superstiţii asociate primei zile a Noului An chinezesc. Astfel, oamenii trebuie, printre altele, să evite să spele rufe, podele, să nu stea în preajma copiilor care plâng, altfel vor avea ghinion tot anul. De asemenea, evită să îşi spele părul, obiectele ascuţite, să aibă datorii şi este de preferat ca femeile să nu iasă din casă.
Oamenii se pregătesc pentru această sărbătoare făcând curat în case și decorându-le, în special cu lanterne. În ajun, chinezii participă la o cină în familie, iar de pe masă nu trebuie să lipsească peștele și găluștele, considerate simbolul prosperității.
Copiii primesc de la adulți pachețele roșii care conțin bani, pentru a-i păzi de rele și pentru a aduce noroc și prosperitate.
În prima zi a Anului Nou Chinezesc mulți oameni se abțin să consume carne, deoarece se crede că acest lucru le va asigura o viață lungă și fericită și este un gest apreciat de zeii cerului și pământului.
În a doua zi, chinezii aduc rugăciuni strămoșilor și tuturor zeilor. În această zi animalele din curte, în special câinii, primesc mai multă mâncare, deoarece se crede că a doua zi este ziua de naștere a tuturor câinilor.
Cea de-a treia și a patra zi a Noului An sunt rezervate întăririi relațiilor de familie, astfel că fii și fiicele aduc cadouri părinților și nașilor fie că sunt de botez sau de cununie.