Dr. Adrian Copcea, medic specializat pe diabet, nutriţie și boli metabolice, explică de ce astronauții nu au voie să consume alcool pe durata misiunilor spațiale.
„Există un motiv care nu e medical pentru nepermiterea alcoolului”, spune medicul.
Stația Spațială Internațională este singurul loc din afara Terrei, deocamdată, unde locuiesc oameni. Mai există încă o stație spațială, construită de Republica Populară Chineză.
Oamenii locuiesc şi lucrează acolo. Lucrează la experimente sau sunt ei înşişi subiectul experimentelor care vizează în principal reacţia corpului uman la viaţa în spaţiu.
„Locuitorii staţiei devin, de fapt, piloţii ei. Piloţi, oameni de întreţinere”, spune Dr. Adrian Copcea.
Astronauții au interdicție să consume băuturi alcoolice din mai multe motive. Dacă izbucneşte un incendiu, au de dat comenzi și trebuie să fie lucizi în permanență.
Ei mai desfășoară misiuni în afara staţiei (spacewalk-urile) pentru întreţinere.
„Mai schimbă un şurub, o baterie, un panou de ceva, sunt programate, dar posibilitatea incidentelor în care astronauţii ar deveni practic piloţi (ca cei de avion) e motivul real pentru care nu e voie să consume alcool”, mai explică medicul pe pagina sa de Facebook.
În 2012, o comisie care monitorizează starea de sănătate a astronauților americani a descoperit că aceștia au urcat la bordul aeronavelor sub influența alcoolului deși medicii și colegii i-au avertizat că starea lor reprezintă un risc pentru misiuni, relatează Aviation Week în ediția electronică.
Comisia a raportat „un consum ridicat de alcool” din partea astronauților în cursul celor 12 ore care preced lansarea în spațiu, potrivit procedurilor NASA.
Un purtător de cuvânt al NASA a refuzat să comenteze dezvăluirile comisiei, motivând că va avea loc o conferință de presă în cursul zilei de vineri pe această temă.