Prima pagină » Știri externe » Știință » Astronomie » NASA susține că norii acestei planete ar putea găzdui forme de VIAȚĂ. Ce se află dincolo de nori este de proporții biblice

NASA susține că norii acestei planete ar putea găzdui forme de VIAȚĂ. Ce se află dincolo de nori este de proporții biblice

NASA susține că norii acestei planete ar putea găzdui forme de VIAȚĂ. Ce se află dincolo de nori este de proporții biblice

Venus, numită uneori geamănul rău al Pământului pentru temperaturile sale de suprafață care pot topi plumbul și norii formați din acid sulfuric coroziv, este probabil locul cel mai ostil vieții din sistemul solar.

Ce se află sub nori este un adevărat infern, de proporții biblice: temperaturi de peste 464 °C, vulcani activi, ploi cu acid sulfuric,  o presiune atmosferică de 75-100 ori mai mare decât cea de pe Terra și un strat gros de nori din dioxid de carbon care nu lasă razele solare să pătrundă.

Ar putea exista viață pe Venus?

Cu toate acestea, oamenii de știință au detectat două gaze, fosfină și amoniac, care pe Pământ ar fi considerate indicii că ar exista forme de viață microbiană în  atmosfera planetei.

Acum patru ani, când fosfina a fost descoperită pentru prima dată în mod neașteptat în norii venusieni, descoperirea a declanșat controverse.

Acum, oamenii de știință spun că au dovezi mai puternice că fosfina este prezentă și au detectat amoniacul.

Fosfină detectată în atmosfera venusiană

CNN  scrie într-un articol publicat pe 29 iulie 2024 că descoperirea a putut fi făcută printr-un nou receptor instalat pe unul dintre instrumentele folosite pentru observații, telescopul James Clerk Maxwell din Hawaii.

„Există, de asemenea, mult mai multe date în sine. Am avut trei sesiuni de observare și, într-o una singură, am obținut de 140 de ori mai multe date decât am obținut în detectarea inițială. Și ceea ce avem până acum indică faptul că avem din nou detectii de fosfină”, a declarat Dave Clements, un cititor în astrofizică la Imperial College London. Pe Pământ, fosfina este un gaz toxic, urât mirositor, produs de materie organică sau bacterii în descompunere.

Au fost identificate și particule de amoniac

O echipă separată, din care face parte și Clements, a prezentat dovezi ale unui alt gaz, amoniacul. Amoniacul este un gaz cu un miros înțepător care apare în mod natural în mediul înconjurător și este, de asemenea, produs în mare parte de bacterii la sfârșitul procesului de descompunere ale unor deșeuri vegetale și animale.

„Este probabil mai semnificativ decât descoperirea fosfinei. Suntem departe de a spune asta, dar dacă există viață pe Venus care produce fosfină, nu avem idee de ce o produce. Cu toate acestea, dacă există viață pe Venus care produce amoniac, avem o idee de ce ar putea dori să respire amoniac”, a declarat Clements.

„Fosfina a fost descoperită în atmosfera lui Saturn, dar acest lucru nu este neașteptat, deoarece Saturn este un gigant gazos”, a spus Clements. „Există o mulțime de particule de hidrogen în atmosfera sa, așa că orice compuși pe bază de hidrogen, cum ar fi fosfina sau amoniacul, sunt cei care domină acolo.

Nu ar fi trebuit să existe aceste substanțe chimice în atmosfera planetei Venus

Cu toate acestea, planetele stâncoase precum Pământul, Venus și Marte au atmosferă în care oxigenul domină chimic,  deoarece nu au suficientă masă pentru a păstra hidrogenul pe care îl aveau atunci când s-au format inițial. Ca urmare, hidrogenul a scăpat. Găsirea acestor gaze pe Venus este așadar neașteptată.

„Lucrul interesant din spatele acestui lucru ar fi dacă este un fel de viață microbiană care produce amoniac, pentru că acesta ar fi o modalitate bună de a-și regla propriul mediu”, a spus Greaves la discuțiile de la Royal Astronomical Society. â

„Ar face mediul său mult mai puțin acid și mult mai habitabil, până în punctul în care este la fel de acid ca unele dintre cele mai extreme locuri de pe Pământ.

Un lector crede că ar putea fi un fenomen chimic pe care oamenii de știință de azi nu-l înțeleg

„Înțelegerea actuală de către oamenii de știință a chimiei atmosferice a lui Venus nu poate explica prezența fosfinei”, a spus dr. Kate Pattle, lector în cadrul departamentului de fizică și astronomie de la University College London.

„Este important de menționat că echipa din spatele măsurătorilor fosfinei nu pretinde că a găsit forme de viață pe Venus”, a spus Pattle într-un e-mail.trimis către CNN.

„Dacă fosfina este într-adevăr prezentă pe Venus, ar putea indica viață sau ar putea indica că există chimie atmosferică venusiană pe care încă nu o înțelegem. Descoperirea amoniacului ar fi interesantă dacă ar fi confirmată”, a adăugat Pattle, deoarece amoniacul și acidul sulfuric nu ar trebui să poată coexista fără vreun proces,  indiferent dacă este unul vulcanic, biologic sau ceva care nu este încă luat în considerare,  care să conducă la producția de amoniac în sine.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: Nimeni nu se așteptase la asta! Una dintre planetele sistemului nostru solar are DIAMANTE

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele