Pământul a fost lovit de o furtună geomagnetică G1 (minoră). Sunt rețelele electrice și internetul în pericol?

Publicat: 27 07. 2024, 17:58
Actualizat: 27 07. 2024, 18:17

This browser does not support the video element.

Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, o furtună geomagnetică de clasă G1 (minoră), cauzată de erupțiile solare de duminica trecută, a lovit Pământul joi, 25 iulie. 

Însă specialiștii în vremea spațială ne îndeamnă să nu ne panicăm. Nu există riscuri ca acestea să provoace pene de curent sau de internet, așa cum au transmis mai multe publicații de presă.

SpaceWeather  susține că o furtună de aceeași magnitudine ca cea de joi este așteptată astăzi, 27 iulie. Soarele, aflat în cel de-al 25-lea ciclu solar de la observarea sa astronomică, se află în perioada de Maximul Solar din 2023 până în 2027.

În acest interval, apar mai multe pete solare din care rezultă erupții solare și ejecții de masă coronară. Fluxul de particule provenit de la Soare lovește câmpul magnetic al Pământului, provocând furtunile geomagnetice.

Ce este o furtună G1?

Furtunile geomagnetice de tip G1, fiind minore, provoacă doar mici fluctuații asupra sateliților artificiali și mici aurore polare în emisfera nordică. Furtunile geomagnetice de tip G5 (Extreme) pot provoca prăbușirea în masă a rețelelor electrice, căci pot distruge tranzistorii și să afecteze sistemele GPS de navigație, iar aurorele boreale pot fi văzute din Florida și Texas, dar și din România.

O furtună geomagnetică G4 (Severă spre Extremă) a lovit în luna mai Pământul, dar nu au fost raportate daune severe. În 1859, o furtună geomagnetică G5 (Extremă)  provocată de erupția unei uriașe pete  solară a distrus aproape toată rețeaua de telegrafie la nivel global. Mai jos puteți vedea scara furtunilor geomagnetice, de la G1 la G5.

Oamenii, mai dependenți de tehnologie, sunt îngrijorați

Mai mulți români intervievați de Realitatea Plus se tem că țara noastră nu este pregătită pentru un asemenea eveniment și susțin că o să fie un „dezastru”. O pană informatică la sistemul Microsoft a afectat, vineri, 19 iulie,  firme de telecomunicații, companii aeriene, bănci și magazine. Iar dezastrul recent a arătat cât de pregătiți sunt chiar și americanii.

Băncile, telefoanele, radioul și sistemul GPS, internetul, televiziunea, aparaturile medicale etc. ar înceta să mai funcționeze.  S-a estimat că o pană de curent și o „apocalipsă a internetului” ar putea produce pagube de trilioane de dolari. Numai pentru Statele Unite. Reparațiile ar putea dura săptămâni, luni sau chiar 10 ani.

Ministrul Energiei de la PNL, Sebastian Burduja, ne asigură că totul este sub control:

„Monitorizăm situația din cadrul Transelectrica, care are o imagine dinamică și completă asupra lucrurilor. Nu există niciun motiv de îngrijorare în acest moment. Avem toată capacitatea de la Cernavodă funcțională..”. 

 

 

Citește și: Aurore boreale ar putea fi vizibile din România de la o furtună geomagnetică severă (G4)