Prima pagină » Hot Pe Facebook » Antonescu, replică dură pentru PSD: Ponta și Dragnea par mult mai COOPERANȚI cu Băsescu decât lăsau impresia în campanie

Antonescu, replică dură pentru PSD: Ponta și Dragnea par mult mai COOPERANȚI cu Băsescu decât lăsau impresia în campanie

Antonescu, replică dură pentru PSD: Ponta și Dragnea par mult mai COOPERANȚI cu Băsescu decât lăsau impresia în campanie
După ce numărul doi din PSD, Liviu Dragnea, a atacat duminică seara PNL, reproșându-i că a creat "o fisură" în USL prin racolarea unor lideri PDL, Crin Antonescu i-a dat o replică dură, la Interviurile Gândul.

După ce numărul doi din PSD, Liviu Dragnea, a atacat duminică seara PNL, reproșându-i că a creat „o fisură” în USL prin racolarea unor lideri PDL, Crin Antonescu i-a dat o replică dură, la Interviurile Gândul. Enervat de aducerea lui Sorin Frunzăverde și Mihai Stănișoară în tabăra puterii, Dragnea declarase: „Este bine să ne gândim serios când facem așa ceva la unitatea USL, trebuie să se gândească de ce ne-au dat votul oamenii. Să ne gândim foarte serios dacă vrem să rupem USL sau vrem să îl păstrăm până în 2016”.

În replică, președintele PNL, Crin Antonescu, a spus, într-un interviu pentru gândul, că unitatea USL nu are de suferit prin venirea unor membri de la PDL la PNL și că nimeni din PNL nu i-a criticat pe cei de la PSD pentru atitudinea cooperantă pe care o au față de președintele Traian Băsescu. „Nu avem de-a face cu un asemenea fenomen și nu îmi aduc aminte ca cineva din PNL să fi intrat la idei atunci când o sumă de alți oameni din PD cu funcții importante și ei s-au înscris în decursul vremii la PSD. Repet, ceea ce este important este că nu văd de ce se vorbește despre un asemenea fenomen, de ce se folosește pluralul și nu văd cu ce USL este pusă în pericol”, a reacționat Crin Antonescu, după ce secretarul general al PSD, Liviu Dragnea s-a arătat îngrijorat de ultimele veniri în tabăra liberală.

Liderul PNL le-a transmis celor de la PSD că nu au de ce să se îngrijoreze în această privință, iar dacă apar interpretări greșite printre social-democrați ar trebui să le corecteze.

„Exact așa cum eu, împreună cu colegii din conducerea PNL, am putut să prevenim fisuri atunci când a existat impresia că PSD, că domnul Ponta, că domnul Dragnea s-au apropiat de Traian Băsescu mai mult decât lăsau impresia în campania electorală, așa sunt convins că și conducătorii PSD vor găsi capacitatea și mijloacele pentru a preveni interpretări greșite sau fisuri”, a fost mesajul lui Antonescu pentru partenerii de guvernare.

Totodată, Crin Antonescu i-a atenționat pe cei din PSD că nu au fost criticați în PNL, deși par „mult mai cooperanți cu președintele Băsescu”.

„Ce este interesant că în timp ce par mult mai cooperanți cu președintele Băsescu, lucru pentru care nu i-a criticat nimeni în PNL, cei din PSD par extrem de temători în legătură cu venirea unor oameni din PDL la noi. Încă o dată o spun nu avem de-a face cu un asemenea fenomen, nu au niciun motiv de îndoială, nici cei din PSD și mai ales alegătorii noștri”, a spus Antonescu.

Liberalul a precizat că nu va participa la discursul pe care președintele Băsescu îl va avea în Parlament marți și că va exista o discuție și la nivelul grupurilor parlamentare ale PNL în privința prezenței la acest eveniment.

„Eu personal nu voi participa și voi pune problema în grupurile parlamentare ca oricine dorește să participe să o facă și cine nu dorește să participe să nu o facă. Asta vine din faptul că noi îndeplinim toate procedurile constituționale, raportate la condiția constituțională a lui Traian Băsescu, dar nu i-am recunoscut din vară încoace vreo urmă de legitimitate”, a spus Antonescu.

INTERVIUL INTEGRAL CU PREȘEDINTELE PNL CRIN ANTONESCU

R: Domnul Dragnea s-a declarat îngrijorat că ați racolat prea mulți membri de la PDL.

Crin Antonescu: Înainte de toate, nu este adevărată informația, indiferent cine o face, că am racolat foarte mulți membri PDL. A venit un membru, e adevărat, un om cu o poziție importantă și în prezent și în trecut în PDL, domnul Mihai Stănișoară. De aici a descrie un fenomen sau un pretins fenomen este o cale inacceptabil de lungă.

R: Un fenomen care poate rupe unitatea USL după cum spunea domnul Dragnea.

C.A.: Dacă eu am înțeles bine domnul Dragnea vorbea despre o ipoteză, o ipoteză care este construită zi de zi, fără niciun argument, dar cu foarte mare tenacitate de către postul de televiziune la care se afla domnul Dragnea. Nu avem de-a face cu un asemenea fenomen și nu îmi aduc aminte ca cineva din PNL să fi intrat la idei atunci când o sumă de alți oameni din PD cu funcții importante și ei s-au înscris în decursul vremii la PSD. Repet, ceea ce este important este că nu văd de ce se vorbește despre un asemenea fenomen, de ce se folosește pluralul și nu văd cu ce USL este pusă în pericol.

R: Tonul domnului Dragnea a părut unul destul de grav când a spus că nu se mai poate continua cu racolările în USL.

C.A.:Eu nu am citit astfel declarațiile domniei sale, prefer să discutăm despre realitate și nu despre declarații. PNL a avut un Congres, a adoptat o moțiune în care a vorbit foarte clar despre faptul că este deschis pentru niște oameni pe care îi consideră compatibili cu criteriile și cu obiectivele PNL, că sunt ei sunt din PD sau din altă parte. Cred că în toți acești ani, nu eu am fost cel care ar putea fi suspectat de vreo simpatie de PDL și acest lucru rămâne cât se poate de valabil. Ceea ce nu înseamnă că oameni care au dorit să ni se alăture ca Frunzăverde sau ca Stănișoară nu au fost primiți, au fost și alții care au dorit să ni se alăture, dar nu au fost primiți.

R: Veți cere de acum înainte acordul celor de la PSD pentru transferurile realizate de PNL?

C.A.:În niciun caz nu vom cere acordul nimănui și nici nu cred că cineva din PSD a pretins vreodată aceasta.

R: Domnul Dragnea a spus că nici el, nici premierul Ponta nu au știut de venirea lui Mihai Stănișoară în PNL

C.A.: Sigur, dar asta nu înseamnă că domnul Dragnea emite vreo pretenție de a i se cere aprobarea. Îl cunosc bine pe domnul Dragnea și știu că este un om cât se poate de normal și cât se poate de echilibrat. Nu ar putea spune vreodată așa ceva, cele două partide sunt legate de un angajament la care țin la fel de mult ca partenerii noștri, dar ele își păstrează evident independența și în fața legii și în fața oricui.

R: Pot apărea fisuri în județe prin astfel de transferuri surpriză? A dat exemplul de la Mehedinți.

C.A.:Nu cred că este o dispută la Mehedinți între cele două filiale, domnul Stănișoară nu va activa la Mehedinți și asta nu pentru că ar deranja pe cineva, ci pentru că nu este firesc. Noi, cei care conducem partidele din USL, avem responsabilitatea de a preveni fisuri. Exact așa cum eu, împreună cu colegii din conducerea PNL, am putut să prevenim fisuri atunci când a existat impresia că PSD, că domnul Ponta, că domnul Dragnea s-au apropiat de Traian Băsescu mai mult decât lăsau impresia în campania electorală, așa sunt convins că și conducătorii PSD vor găsi capacitatea și mijloacele pentru a preveni interpretări greșite sau fisuri.

R: Vicepremierul Dragnea a prezentat coabitarea cu Traian Băsescu ca decurgând normal, drept urmare îl va consulta în privința regionalizării.

C.A.: Acestea sunt decizii pe care le ia domnul Dragnea ca ministru, nu mi se pare nimic nepotrivit nimic în afirmația sa că este gata să colaboreze cu oricine pentru a-și realiza proiectele. Eu nu văd prea bine care ar fi rolul, partea de cooperare cu președintele Băsescu în proiectele pe care domnul Dragnea le are de îndeplinit, dar este opțiunea domniei sale și în niciun caz nu consider că este un lucru de natură să genereze divergențe între noi.

Pesediștii par cooperanți cu președintele Băsescu

R: Demnitarii PSD simt nevoia să-l consulte pe președintele Traian Băsescu, nu același lucru se poate spune despre cei de la PNL. Este o diferență de optică, de viziune guvernamentală?

C.A.:Ar trebui să fie foarte clar din Constituție așa cum am înțeles-o noi până acum și din ceea ce până acum am spus cu toții. Miniștrii liberali, exceptând anumite situații prevăzure de Constituție, nu au nicio treabă cu domnul Băsescu, ei colaborează cu primul ministru, cu colegii lor din Guvern, nu văd de ce vreo acțiune a lor ar trebui binecuvântată, aprobată sau inspirată de domnul Băsescu. Nu cred că este aici o diferență de interpretare, cred că este vorba doar de un mod de a ne respecta tot ce am spus despre înțelesul nostru despre funcționarea Guvernului și raportul cu președintele, indiferent cine ar fi acesta. Ce este interesant că în timp ce par mult mai cooperanți cu președintele, pentru care nu i-a criticat nimeni în PNL, cei din PSD par extrem de temători în legătură cu venirea unor oameni din PDL la noi. Încă o dată o spun nu avem de-a face cu un asemenea fenomen, nu au niciun motiv de îndoială, nici cei din PSD și mai ales alegătorii noștri.

R: Încearcă să se arunce pisica în curtea PNL că ați început să colaborați mascat cu Traian Băsescu prin intermediul acestor oameni care vin de la PDL?

C.A.:Cred că nu, pentru că ar fi o mare aberație. Noi nu am colaborat de mulți ani nici mascat nici nemascat cu Traian Băsescu, dacă noi am fi avut cea mai mică intenție de colaborare cu Traian Băsescu astăzi Victor Ponta nu ar fi fost prim-ministru, astăzi USL nu exista și tot ce am realizat împreună nu s-ar fi realizat.

Nu particip la discursul lui Traian Băsescu din Parlament

R: Președintele Traian Băsescu va avea marți un discurs în Parlament. Cum vă veți raporta la acest discurs, veți participa la acest eveniment?

C.A.:Categoric nu. Am luat act de solicitarea lui Traian Băsescu, este o solicitare acoperită constituțional, iar mâine la Birourile Permanente vom convoca această ședință. Dar dincolo de asta eu personal nu voi participa și voi pune problema în grupurile parlamentare ca oricine dorește să participe să o facă și cine nu dorește să participe să nu o facă. Asta vine din faptul că noi îndeplinim toate procedurile constituționale, raportate la condiția constituțională a lui Traian Băsescu, dar nu i-am recunoscut din vară încoace vreo urmă de legitimitate.

R: Iar sunteți într-o diferență de viziune cu premierul, care a semnat un pact cu președintele.

C.A.:Sunt până la urmă lucruri peste care se poate trece, sunt diferențe care au explicațiile lor. În orice caz, din punctul nostru de vedere, nu este niciun motiv de îngrijorare faptul că PSD sau că unii miniștri pesediști au o poziție diferită.

Ne ascundem după ideea ce România nu a fost primită în Schengen din cauza MCV

R: Ambasadorul Germaniei a făcut o legătură între Raportul MCV și intrarea în Schengen. Cum vedeți poziția Germaniei?

C.A.:Nu cred că este vorba doar de poziția Germaniei, cred că este foarte bine pentru toată lumea să discutăm foarte deschis cauzele neintrării României în Schengen, să discutăm deschis criza UE să discutăm deschis marile probleme care apasă statele cele mai importante din UE. Dacă vom continua să ne ascundem după ideea că România și Bulgaria nu au fost primite acum în Schengen pentru că există un MCV, cred că nu facem decât să ne păcălim pe noi înșine. Există mari probleme în evoluția UE, am mai spus-o problemele nu sunt generate de România, România nu este mai rău decât atunci când a intrat în UE, România a făcut niște progrese, poate prea puține, poate insuficient convingătoare, dar motivele reale ale rezervei statelor europene sau ale unor state europene față de integrarea accentuată a noilor veniți sunt altele.

R: Faceți referire la euroscepticism?

C.A.:Cred sincer că toată lumea știe asta. Mă refer la faptul că de câte ori vine o campanie electorală, acum ceva vreme în Olanda sau în Franța, anul acesta în Germania, anul viitor cine știe unde lucrurile se complică. Asta arată că nu evoluția României, cu toate marile ei probleme este cauza, ci atitudinea pe care electoratul din aceste țări care sunt principale destinații emigranți explică foarte mult. Sunt lucruri de înțeles pe care le înțelegem și noi, dar să nu căutăm cauze false.

R: Se poate sparge bariera euroscepticismismului european? Există o teamă a pierderii locurilor de muncă?

C.A.:Acestea sunt problemele reale ale acelor țări, nu modul în care România merge cu MCV. Cu MCV trebuie să îndeplinim ceea ce este de îndeplinit, dar pe niște criterii foarte precis cuantificabile și nu infinite de la un an la altul, să rezolvom aceste probleme și să punem capăt acestui mecanism care ne pune într-o situație de țară de mâna a doua sau de membru incomplet al UE, dar cauzele sunt altele. Până la urmă acestor cauze va trebui să le răspundem toți membrii UE mai devreme sau mai târziu și mă tem că mai devreme.

R: Ambasadorul Germaniei nu s-a ferit să vorbească despre unii miniștrii asupra cărora planează suspiciuni de corupție că ar trebui să se retragă din Guvern.

C.A.:Este opinia ambasadorului Germaniei, eu nu o comentez, nu vreau să dezvolt nici ideea că în vremea Guvernului Boc existau miniștri acuzați de corupție ceea ce nu este cazul deocamdată în Guvernul Ponta și nu existau astfel de declarații nu am comentarii de adăugat.

R: Dar nu a venit după un discurs al președintelui pe aceeași temă? Există o legătură care nu poate fi negată.

C.A.:Președintele vorbește de când îl știu despre miniștri corupți în toate Guvernele care nu îi aparțin. Pentru mine declarațiile președintelui nu mai sunt demult relevante. Este și unul din motivele dincolo de lipsa de legitimitate pentru care nu doresc să le mai încă o dată marți în Parlament.

R: Ce se întâmplă cu retrocedarea proprietăților și impozitul care se va aplica tranzacțiilor cu drepturilor litigioase? Au apărut primele critici, unele chiar în interiorul USL.

C.A.:Cu impozitul acesta foarte mare, pe tipul acesta de câștiguri este toată lumea de acord și în PNL. În fond, oamenii care au câștigat sau care ar urma să mai câștige foarte mulți bani din astfel de combinații o fac atât în detrimentul proprietarilor siliți de îndelunga așteptare să-și vândă titlul de proprietate uneori pe sume infime, dar și în detrimentul contribuabililor care plătesc astăzi mari nedreptăți istorice făcute acum 60 de ani.

R: Nu va fi respins acest tip de impozit la Curtea Constituțională?

C.A.:Aceasta vom vedea, eu am răspuns din punctul de vedere al liberalilor și liberalismului, nu există divergențe în privința acestui impozit. Există consens și pe ideea angajării răspunderii, tot ce s-a discutat și se va mai discuta este legat de modalitățile în care ar putea să funcționeze o asemenea lege. Nu este vorba de un conflict, nici măcar de natură ideologi că.

R: A apărut problema arieratelor, cum se va rezolva?

C.A.: A existat o discuție între vicepremierul Chițoiu și președinții de Consilii Județene și primari de la PNL. Nu știu care este rezultatul discuțiilor între ministrul de Finanțe.

R: Va rezista USL până în 2016, rezistați măcar până la alegerile prezidențiale?

C.A.: Sunt determinat (hotărât, n.n.) ca președinte al PNL și știu că această determinare este împărtășită de o majoritate copleșitoare dintre colegii mei să ducem USL până la alegerile parlamentare din 2016. Acesta este angajamentul pe care l-am luat față de cetățeni și nu avem nicio ezitare să ni-l ținem până la capăt. Aș adăuga un lucru, indiferent care va fi istoria viitoare a USL, sunt un om care alături de încă doi-trei am generat acest proiect, am investit din punct de vedere politic totul în acest proiect, am parcurs toate etapele dezvoltării sale cu maximă seriozitate și loialitate față de parteneri și alegător. Ca atare, găsesc deplasate orice îngrijorări care ar putea fi legate de persoana mea și de intențiile mele în raport cu acest proiect.

Autor