Fără a se declara un susținător al introducerii pedepsei cu moartea, omul de afaceri Ion Țiriac admite totuși că „s-ar gândi” la o astfel de soluție în cazul recidiviștilor periculoși, condamnați pentru infracțiuni grave cum ar fi cele de pedofilie.
Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „După 20 de ani” difuzată pe ProTV și voyo.ro, duminică de la ora 10.00, și care este moderată de Cristian Leonte și îi are ca invitați permanenți pe jurnaliștii Claudiu Pândaru (directorul editorial Mediafax Grup) și Cristian Hostiuc (director editorial „Ziarul Financiar”).
Ion Țiriac a fost întrebat care este opinia lui despre legea prin care parlamentarii români propun amnistia unor infracțiuni.
„Dacă au furat o pâine să o dea copilului și au luat 7 ani, sau 3 ani, tot furt se numește, dar poți să îl treci cu vederea. Dar este absolut un risc social. Ne întoarceam la justiție. (…) Nu știu dacă nu aș introduce pedeapsa cu moartea. Lasă-mă în pace, adică stai un pic, îi dau drumul unui pedofil și de 10 ori îmi face aceeași treabă și mai îmi și omoară pe cineva. Nu am spus că aș introduce-o, dar m-aș gândi în orice caz”, a declarat Ion Țiriac.
Cum ar fi putut fi rezolvat cazul Becali
Când vine vorba despre cazurile în care statul este prejudiciat, omul de afaceri a vorbit despre o formă a amnistiei fiscale astfel încât statul să-și recupereze banii. Dând exemplul lui Gigi Becali, Țiriac a spus că în funcție de prejudiciu ar trebui stabilită o amendă care ar trebui dublată de o alta dacă cel vizat nu plătește într-o primă fază.
„Eu m-am întâlnit cu el (cu George Becali n.n) de 3-4 ori. A mai făcut și lucruri bune, a și greșit. Unde a greșit ? A făcut un schimb de teren cu statul. Ministerul Apărării spune că „l-am dat pe ăsta și l-am luat pe ăsta pentru că îmi trebuia și cineva ne-a spus că e aproape la fel”. Nu e la fel. Pentru că ăla al statului era mai scump cu un milion. „Domnule Becali, ai prejudiciat cu un milion. Mai pune un milion amendă și dacă ești cuminte poate scapi cu ele, dacă nu, mai pui încă un milion, pentru că îți dau o super-amendă. Domnul Becali ar fi trebuit să pună banii ăștia, 3 milioane, după care putea să spună în felul următor: pun ăștia 3 milioane, dar dumneavoastră nu aveți dreptate și eu vă dau în judecată acum. Judecata probabil că ținea, exact ca în Germania, 10 ani de zile”, spune Țiriac.
Omul de afaceri a adăugat că „amnistia la treaba asta există în toată lumea”.
„Dumneata, ca stat, ce vrei, banii mei, noi plătim taxe, iar din banii ăștia, dumnealor nu îi vor înapoi. Pe mine mă interesează în primul rând banii înapoi la stat, după care ne judecăm. Dar dacă omul și-a plătit cel puțin economic treaba și ai văzut că nu e repetat de 10 ori același lucru, poate îl ierți, poate îi dai 6 luni cu suspendare. Amnistia la treaba asta există în toată lumea”, a arătat Țiriac.
Revenind la posibilele efecte ale legii amnistiei prin care parlamentarii propun amnistia unor infracțiuni, Țiriac a recunoscut că nu i-ar plăcea ca nepoții lui să mai iasă pe stradă după ce persoane „cu un dubiu” ar fi eliberate din penitenciare.
Cum este percepută România de străini: „Toată lumea vorbește numai de instabilitate politică”
Întrebat cum este percepută România peste hotare, mai ales după ce parlamentarii au decis modificarea Codului penal, Ion Țiriac a arătat că în ultimul an și jumătate nu a auzit să se vorbească despre România decât referitor la instabilitatea politică.
„Eu nu am auzit în ultimul an, an și jumătate, să se vorbească nimic despre România decât de instabilitate politică. Toată lumea a uitat câte datorii avem, că avem mult mai puțin decât Germania, că avem atât spațiu de progres într-un viitor destul de apropiat, dacă se va termina criza, pentru că suntem dependenți și de alții.Toată lumea vorbește numai de instabilitate politică. Nu știu cui folosește instabilitatea politică”, a declarat omul de afaceri Ion Țiriac.
„Dacă se rupe alianța nu cred că e cea mai mare nenorocire”
Referitor la posibilele efecte asupra economiei în general și asupra afacerilor lui în cazul unei eventuale ruperi a alianței USL, Țiriac spune că „nu e cea mai mare nenorocire pe lumea asta”.
„Afacerile mele nu sunt dependente de politic, nu au fost niciodată. În 24 de ani nu am făcut nici o afacere cu statul. (…) Dacă se rupe alianța nu cred că e cea mai mare nenorocire în lumea asta. Dar ar fi nebenefic pentru toți. Și in afară”, este de părere fostul mare tenisman.
„De 24 de ani pe cine așteptăm? Așteptăm și noi pe cineva, justiția să fie justiție, CSM-ul să fie papă, să răspundă toată lumea, nu consultativ. La justiție am progresat, nu suntem unde eram acum 4-5 ani. Dar poate ne întoarcem pe foaia cealaltă. Și începem o vânătoare de vrăjitoare. Acum îi e frică fiecăruia să mai vorbească cu cineva, pentru că se uită justiția la el. Nu mai avem voie să ascultăm telefoanele parlamentarilor. Nu ai voie să asculți telefoanele nimănui. Cu ordin judecătoresc este altă treabă. Și nu e 10% din populație ascultată zi și noapte”, a comentat el.
Întrebat dacă este de părere că telefonul său a fost vreodată ascultat, după 1990, fostul mare tenisman a răspuns că este convins că așa stau lucrurile.
„Sunt convins că sunt ascultat, bineînțeles că sunt. Dar nu am problema asta. Eu am avut beneficiul celor două lumi. Prin asta sunt un român privilegiat. Și în vremurile când dvs nu aveați voie să ieșiți nici până la Ruse. Și atunci le-am cam învățat, și pe ăstea și pe celelalte. Și îmi știu drepturile, și știu și îndatoririle. Din punctul acesta de vedere, un stat polițienesc nu prea îmi place. Cu toate că mai bine unul polițienesc decât să ajung undeva într-o degringoladă pe care nu mai pot să o controlez”, este de părere Țiriac.
În opinia lui, românii sunt un popor foarte umil, foarte liniștit, care a învățat despre „capul plecat pe care sabia nu-l taie”.
„Nu suntem foarte revoluționari. Dar asta înseamnă că mai devreme sau mai târziu trebuie să învățăm ceea ce este democrație.Dacă în momentul ăsta justiția începe încet-încet să își facă treaba, s-o lăsăm să și-o facă”, a arătat omul de afaceri.
Despre prestația actualului premier
Întrebat despre prestația în calitate de premier a lui Victor Ponta, Ion Țiriac spune că este „benefică”, pentru că el aparține generației mai tinere.
„O socotesc benefică, oricum ai pune-o, pentru că este unul din generația dvs. Definitiv nu este un economist, definitiv nu este decât un jurist, nu este un finanțist. Problema pe care o are domnul Ponta ca întotdeauna, ca toți politicenii, este că în echipa pe care și-o face, dumnealui trebuie să aleagă pe cei care îl susțin, din partid, din asta. Este mult mai puțin tehnocrat ce alege dumnealui decât ceea ce are datoria să aleagă, de asta s-a făcut o coaliție. Uitați-vă și la nemți, nu este foarte diferit. S-a înscăunat doamna Merkel a treia oară. Toate treburile astea sunt politice”, a arătat Țiriac.
Despre Ion Iliescu: „Și-a vândut pielea foarte, foarte rău”
În opinia lui, diferența față de politicienii nemți este că aceia „au început la 12-13-14 ani și au făcut carieră în finanțe, în justiție”.
„La noi, cu tot respectul, am avut un președinte care a venit din regimul trecut, care se numește domnul Iliescu și și-a vândut pielea foarte, foarte rău. Dacă spunea de la început că el a fost arestat la domiciliu, 7 ani, de Ceaușescu era un martir și apăream altfel în lume. Prima întrebare pe care Kohl (cancelarul german Helmut Kohl n.n. ) mi-a pus-o când m-a trimis domnul Roman în 1992- 1993, când a fost treaba cu a 2-a mineriadă a fost: „E Iliescu un comunist sau nu este ? (…) Ca să nu știe un cancelar despre un președinte cine e, nu e bine”, este de părere Țiriac.
Despre Traian Băsescu: „Acest căpitan de vas și-a jucat rolul de căpitan în acești 10 ani de președinție și îi joacă și în ziua de astăzi”
„După aceea, cine a venit. Un profesor. După care a venit un marinar. Iar marinarul ăsta a fost căpitan de vas. Și acest căpitan de vas și-a jucat rolul de căpitan în acești 10 ani de președinție și îi joacă și în ziua de astăzi”, a mai comentat el.
Întrebat pe cine ar alege ca prețedinte dintre Antonescu și Ponta, Țiriac a precizat că „nu are parti-pris-uri”.
„Domnul Antonescu mi-a fost ministru al sporturilor, pe vremuri, este liderul unui partid de dreapta foarte important. Domnul Ponta e liderul unui partid și mai important european, care în orice țară are 25%”.
Întrebat dacă, în opinia lui, Ponta va intra în cursa pentru prezidențiale, Țiriac și-a exprimat convingerea că dacă nu se rupe coaliția USL, Ponta nu va candida la prezidențiale.
„După părerea mea, dacă nu se rupe coaliția, nu va intra. Pentru că există o înțelegere acolo, după câte știu eu. Dar înțelegerea asta, mai spicuiesc și eu, din când în când câte un ziar, se pare că nu este așa cum am înțeles-o noi toți, ci se pare că este în felul în care această uniune care există între dumnealor, în momentul X, pune pe candidatul care are cele mai multe șanse. Adică nu e bătută în cuie că ar fi domnul Antonescu acolo și domnul Ponta rămâne în Executiv », a comentat Țiriac.
” În România poporul alege un președinte care are cel mai mare partid în spate. După părerea mea, un președinte nu ar trebui să aibă partid. Este președintele tuturor românilor”, este de părere Țiriac.
În ce condiții ar avea Mugur Isărescu șanse la președinție
Întrebat dacă l-ar vedea pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, drept candidat la președinție, Țiriac spune că Mugur Isărescu ar avea șanse să câștige ca independent.
„Mugur Isărescu a făcut o treabă, 20 și nu știu câți de ani. Și a făcut o treabă foarte foarte decentă din punct de vedere profesional. Știu ce se vorbește pe de lături și afară. Mugur Isărescu e apreciat ca guvernatorul unei bănci centrale și este bine apreciat. Nu am auzit pe nimeni să îl critice. Care iar nu e bine, pentru că dacă te laudă toți nu e bine. Dar asta e. Dacă Isărescu candidează la președinție, eu cred că are multe șanse să o câștige ca independent. Pentru că în momentul în care se leagă de un partid sau de altul ia parti-pris și atunci are mai multe șanse, dar nu le are pe toate”, a adăugat el.
„În sport, treaba e matematică. Nu am semănat nimic, nu avem de unde să culegem”
La întrebarea cum vede viitorul sportului românesc, fostul mare tenisman susține că „treaba este matematică. Nu am semănat nimic, nu avem de unde să culegem”
„Eu sunt de acord că Simona Halep a avut un parcurs foarte meritoriu, și scrimeora, Brânză, mi se pare, la fel. În rest nu avem nimic. Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Nu am semănat în 24 de ani aproape nimic. Înfrastructura sportivă ni s-a terminat. Avem acele săli, 240 sau câte Dumnezeu erau, pe vremea lui 2000- 2004, și alea au rămas, nu avem stadioane unde copiii să vină înapoi de la tablă, și părinții să fie din nou educați că mai bine au un copil sănătos, nu un handicapat”, a spus Țiriac. După ce i s-a atras atenția că înainte de 1990 infrastructura sportivă era mai proastă decât în prezent, Țiriac a replicat: „Da, dar puteai să faci sport gratis. Eu când eram atâtica și imi intra capul pe lângă gratii, că la Brașov noi aveam gratii, așteptam să adoarmă mama, Dumnezeu să o ierte, ieșeam afară și mă lăsa să ud patinoarul și mă lăsa să patinez gratis”, a rememorat el
Despre Simona Halep: „Fata asta se pare că nu are plămâni. Are două inimi, una în dreapta și una in stânga”
Întrebat dacă jucătoarea de tenis Simona Halep poate ajunge nr 1 mondial, Țiriac a spus că „toată lumea poate ajunge nr 1 mondial”.
„Eu nu mai pot să ajung nr 1 mondial la nimic. Simona Halep este o mare jucătoare mică. Dacă o pui lângă Williams, aia mai tânără, aia are cam 30 de kg mai mult și 20 de cm, dacă o pui lângă Venus, aia are 25 de cm mai mult, are 1,90 cm aproape. Simona poate compensa forța cu viteza. Și cu capul. Și cu inima, fata asta se pare că nu are plămâni. Are două inimi, una în dreapta și una în stânga”
Spune despre ea că o cunoaște foarte puțin, dar crede că deocamdată „Simona Halep trebuie lăsată să își vadă de treabă, pentru că este numai numărul 10, nu e numărul 2, nu este 3, să vadă cum progresează încet-încet, să ajungă acolo unde trebuie”.
Referitor la gimnastică, Țiriac spune că în România sunt legitimate doar 200-300 de gimnaste „și atunci nu avem de unde să selecționăm” pentru ca România să obțină mari performanțe. Comparativ, el a arătat că Nadia Comăneci are legitimate la școala ei din SUA 3.000 -4.000 de gimnaste.
„La tenis, îți trebuie câte o școală în fiecare județ. Cu căminul acolo, 4 ore la școală, 4 ore pe teren. Și atunci eu vă garantez că, la talentul pe care îl are românul, în 20-25 de ani ai și unul care câștigă un grand slam. Până atunci e mai greu”, spune Țiriac.
„2014 va fi mai bun ca 2013″
„Vom avea un an mai bun ca în 2013, dar să nu ne așteptăm la 6 -8- 9 -10% ca înainte, avem posibilitățile pe care le avem. Din păcate exportăm numai ceea ce putem. Și e destul de puțin, comparându-ne cu Cehia, Slovacia. Am o mare speranță, că dacă domnul Ponta l-a primit pe chinezul cel iubit să nu uite că ne deschide o ușă la economie destul de mare”
Despre cursul leu-euro: „Nu știu de ce leul este atât de tare”
„Este o întrebare dificilă, aș prefera să nu mi-o puneți. Nu știu de ce leul este atât de tare. Explicati-mi și mie de ce leul este atât de tare în momentul de față” Întrebat cât ar trebui să fie cursul real, el a refuzat să comenteze.
Unde își tine Țiriac banii
„Nu mă preocup de banii mei, sunt destul de deștept să îmi dau seama că sunt prost și atunci ii las pe ăia mai deștepți să încerce. Eu am avut un an destul de prost în 2013. Sub media mondială. a banilor, pentru că așa s-au făcut”, a spus Țiriac, care a mărturist că randamentul portofoliului său a fost de 2,5% în acest an.
Întrebat dacă are încredere în sistemul bancar autohton care i-ar putea o dobândă de 3-4%, omul de afaceri spune că are încredere, „dar eu nu vreau 3%, după părerea mea, la un portofoliu respectabil, ar trebui să câștig 5%”.
Agricultura și energia le consideră domenii importante pentru investiții.
„Eu aș cumpăra mâine dimineață până la 10.000 de hectare de teren imediat. Dar nu prea găsesc”, a afirmat Țiriac.
Întrebat dacă ar lua un credit atât de repede de la CEC precum fiica președintelui Traian Băsescu, Tiriac spune că are o problemă cu creditele: „Nu sunt destul de deștept să lucrez cu banii băncilor . Întotdeauna când am un credit, îmi stă în spate. Eu și la imobiliarele pe care le am astăzi am plătit tot înapoi”.
Întrebat dacă într-o eventuală calitate de bancher ar acorda un credit, în câteva zile, aluzie la creditul obținut de fiica președintelui Băsescu, Țiriac spune că „eu dau în 24 de ore, dacă îmi aduce mie și vâd cât salariu are, câte bunuri are și cu ce îl garantează. Dacă Băsescu nu poate să garanteze un credit, atunci cine îl garantează? Nu puteți să le tăiați gâtul la toți numai pentru că fac parte dintr-o familie de președinte sau prim- ministru”, a conchis el.