Cum a fost ridicat tatăl lui Cristian Tudor Popescu de Securitate
O premieră pentru istoria recentă, deschiderea unui șantier arheologic la Periprava pentru a identifica gropile comune în care au fost înmormântați deținuții politici din perioada comunistă nu rămâne un demers cu valoare strict istorică. Șeful IICCMER, Andrei Muraru, a anunțat, la GÂNDUL LIVE, că în acest caz au fost sesizați procurorii. „Am vorbit cu cei de la Parchet, se vor preleva probe”, a spus el, apreciind că sunt toate indiciile că la Periprava există gropi comune în care au fost îngropați deținuții morți în lagărul comunist.
VEZI AICI EMISIUNEA GÂNDUL LIVE
„Toți sunt bărbați, nu există urme de haine, unii sunt legați cu sârmă, brațele nu sunt puse pe piept, nu există urme de sicriu. Suntem aproape siguri că cei morți sunt de la colonia de muncă”, a adăugat Muraru.
În cadrul investigației realizate în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, gândul a prezentat miercuri primele rezultate ale săpăturilor de la Periprava. De asemenea, gândul a publicat dosarul lui Ion Ficior, fostul comandant al lagărului comunist din Deltă, al doilea torționar comunist denunțat pentru genocid.
Profilul complet al torționarului Ficior
Interviu cu torționarul Ion Ficior, fostul comandant de la Periprava
Mărturii ale supraviețuitorilor din lagărul de la Periprava
Mărturii ale foștilor gardieni ai lagărului condus de Ficior
Reportaj de la Periprava unde s-a deschis un șantier arheolgic pentru identificarea gropilor comune
Regimul de teroare instituit de Ion Ficior la Periprava a dus la moartea a cel puțin 103 deținuți politici. Chiar dacă fostul comandant neagă toate acuzațiile, mărturiile supraviețuitorilor, dar și documentele îl contrazic. Potrivit șefului IICCMER, rapoartele de autopsie au ajutat la construirea dosarelor torționarilor comuniști, constatările medicilor legiști, unii deținuți, fiind făcute, în opinia sa, în speranța că vor proba faptele petrecute în lagărul din Deltă.
Un caz concret este cel al deținutului despre care, cinic, Ion Ficior a relatat, într-un interviu pentru gândul, că a murit după ce a fost eliberat, împiedicându-se de emoție și căzând cu nasul în nisip. „A fost identificat, Marin Brânzan, 64 de ani. Lucrurile s-au petrecut pe 21 septembrie 1960. Acesta a avut un șoc emoțional și a paralizat după ce a pășit spre poarta lagărului. L-au adus înapoi. Ficior a trebuit să raporteze că a fost eliberat”, a spus Muraru.
El a prezentat și cazul gardianului Ion Mihalache care a susținut că nu a văzut cum a murit vreun deținut, însă semnătura sa se află pe actele prin care el raporta decesul comandantului. „Oamenii ăștia își imaginează că în urma lor nu a rămas nicio probă. Ficior spune că au murit 3-4 oameni”, a comentat șeful IICCMER.
Cristian Tudor Popescu: Se ajungea în pușcărie într-o oră fără să fi făcut ceva
La rândul său, editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu a comentat că fostul comandant de la Periprava „a ales să-și construiască un discurs de cazemată”, iar când a fost întrebat despre gropile comune „a zâmbit larg ca și cum l-ar fi întrebat dacă a furat o conservă”.
Cristian Tudor Popescu a adăugat că în perioada comunistă puteai ajunge în lagăr fără a face absolut nimic și a dat un exemplu personal în acest sens.
„Tatăl meu, de pildă – ca să vedeți cum se ajungea în lagăr, cum se ajungea în pușcărie într-o oră fără să fi făcut ceva – a fost ridicat după metodă. La ora 12 noaptea, a venit mașina, l-a luat, l-a dus la Securitate și au început să-i spună cu lampa în ochi `Dom`ne, dumneata ești în legătură cu unii care au primit din Elveția literatură anticomunistă`. Tatăl meu zice: `Dom`ne, eu sunt șantierist, sunt electrician pe șantier, ce vorbiți, ce Elveție? Nu cunosc`. `Hai, dom`ne, crezi că, dacă ai ajuns aici, noi nu știm ce vorbim? Încerci să ne minți, o să-și fie mai rău`. A durat acest interogatoriu de rupere, în care nu se accepta ideea că nu are nicio treabă. La sfârșit i s-a spus: `lasă, că o să spui și ce lapte ai supt de la mă-ta` și urma să fie dus, ca mulți alții care au trecut prin astfel de lagăre, fără să știe pentru ce au fost ridicați. În ultima clipă, un ofițer spune, s-a uitat pe hârtie: `Te cheamă Tudor Popescu?` `Da`. `Pe taică-tu îl cheamă Ion?` `Da`.`Pe maică-ta, Garofira?` `Nu`, spune taică-miu, `Garafila`. Dacă nu ar fi fost acel ofițer, ar fi făcut pușcărie fără să știe de ce a fost ridicat”, a povestit Cristian Tudor Popescu.
Editorialistul gândul a comentat că, în ciuda tuturor celor întâmplate în lagărul comunist de la Periprava, Ion Ficior „doarme foarte liniștit”, iar „singurul coșmar pe care îl are e că își pierde pensia”.
În opinia sa, torționarul Ficior „este un specimen mult mai greu de prins decât Vișinescu” și „mizează pe o parte însemnată a populației care este tentată să spună:`omul a avut și el o meserie, cineva trebuia să o facă și pe asta`”.