Cutremur în CENTRUL VECHI: „Este o adevărată capcană MORTALĂ pentru cei ce ajung aici!”

Cutremur în CENTRUL VECHI: „Este o adevărată capcană MORTALĂ pentru cei ce ajung aici!
Publicat: 12/10/2013, 17:22
Actualizat: 29/07/2014, 22:29

O nouă lege a cutremurelor este în curs de pregătire, cu scopul de a se reduce riscul seismic al clădirilor din întreaga țară. Deputatul Forța Civică, Dan Cristian Popescu, a anunțat că în maximum o lună va avea finalizat proiectul pentru modificarea legii 20/1994, printre principalele modificări fiind și sistarea activităților comerciale din clădire cu risc seismic până la consolidare și îmbunătățirea metodelor de avertisment ale unor clădiri în această situație. O consecință indirectă a proiectului de lege propus de deputatul Popescu este aceea că Centrul Vechi al Bucureștilor ar putea redeveni pustiu, majoritatea clădirilor din această zonă fiind neconsolidate, cu risc mare de prăbușire la un cutremur de intensitate medie. Toate clădirile din Centrul vechi au însă la parter și subsol baruri, restaurante, magazine și terase care, potrivit proiectului de lege, nu vor mai putea funcționa dacă clădirile nu se consolidează mai întâi.

„Modificările vin deoarece legislația actuală nu s-a dovedit eficientă, avem sute de clădiri în București neconsolidate, adevărate capcane mortale unde se desfășoară activități comerciale și locuiesc oameni. Dacă vine un cutremur, acei oameni riscă să moară”, a delcarat Popescu.

Mai precis, în locul bulinelor roșii vor fi amplasate panouri de avertisment, care vor informa oamenii de faptul că este o clădire cu risc seismic. Acest lucru, spune deputatul, va ajuta la prevenirea unor dezastre.

„Nu vor mai avea afaceri acolo decât după ce se consolideaza clădirea, acele clădiri vor fi declarate ca nepropice pentru astfel de activități pentru că nu poate funcționa nimic acolo. Acele clădiri vor fi ori consolidate sau demolate și reconstruite. Nu vreau ca oameni care nu li s-a adus la cunoștință că acea clădire prezintă risc seismic să riște să moară”, a precizat deputatul.

Întrebat ce se va întâmpla însă cu persoanele care locuiesc în blocuri care găzduiesc și activități comerciale, Dan Cristian Popescu a explicat că dacă respectivii nu vor dori să-și părăsească locuința, chiar dacă se găsesc investitori privați care să se ocupe de reabilitare, aceștia vor fi, în cele din urmă, expropriați potrivit legii, urmând să atace în instanță dacă nu sunt mulțumiți de suma primită.

” Noi le vom da un termen în care ei să-și înceapă consolidarea singuri pe banii lor. La cei care nu au bani, le vom da un timp ca să găsească o formulă de piață și o să stimulăm cumva să vină bani privați, să fie investiți în aceste zone. Dacă nu se găsește o variantă de piață, va trebui să dăm bani de la stat, să expropriem cumva acei oameni. În final se va ajunge la exproprieri, dacă nu se va rezolva altfel”, a completat Popescu.

„Nu cred că o discuție și o lege care își propune să salveze viețile oamenilor trebuie să înceapă cu de unde o să avem bani”

Cu toate acestea, intervine problema banilor de la buget. Cum nici pentru mărirea alocațiilor pentru copii de la 42 la 50 de lei nu a fost posibilă, pe motiv că nu sunt bani la buget, de unde ar exista bani pentru exproprieri?

„Nu cred că o discuție și o lege care își propune să salveze viețile oamenilor trebuie să înceapă cu de unde o să avem bani. Grija mea ca legiuitor trebuie să fie în primul rând scoaterea oamenilor de sub acest risc. Orice discuție ulterioară este secundară”, a mai spus deputatul.

O altă modificare vizează și trecerea de la sancțiunile pecuniare la cele penale. Mai exact, nu se vor mai plăti amenzi, însă se va trece în zona penalului.

„Se va aplica administratorilor clădirii pentru activitatea comercială și la cei care locuiesc acolo, după ce se parcurg toate etapele de timp și după ce li se oferă și varianta exproprierii, iar în caz de refuză, mergem în zona penală. Pentru că împiedică o acțiune care este în beneficiul public”, a explicat Popescu.

În opinia lui, marele avantaj al acestui proiect de lege este chiar prevenirea unor pericole pentru oamenii care locuiesc sau își au activitatea ăn clădirile cu risc seismic. Mai mult, stimularea economiei și crearea de locuri de muncă reprezintă și ele efecte benefice ale legii.

Prezentarea, în mare, a acestei inițiative legislative, a fost făcută în cadrul unei dezbateri publice, la care au participat și Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului de Fizică a Pământului, Dan Lungu, profesor pentru siguranța clădirilor, precum și Mugur Mihăescu, vicepreședintele Asociației Comercianților din Centrul Istoric.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang