FREE GIGI BECALI: un proiect de lege depus în Parlament l-ar putea elibera pe patronul Stelei din închisoare
Un proiect de lege care trenează la Senat ar putea fi salvarea finanțatorului Stelei, Gigi Becali, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Mai precis, este vorba despre o inițiativă legislativă propusă de deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun, prin care se dorește amnistia unor infracțiuni cu pedepse privative de libertate până la 4 ani și grațierea pedepselor cu închisoarea până la 6 ani. Cei doi parlamentari sunt deja la a doua încercare cu acest proiect, ei depunându-l prima dată în octombrie 2012, când a fost respins de Senat, și a doua oară în februarie 2013.
Deși numele lui apare pe proiectul de lege, deputatul PSD Mădălin Voicu nu-și asumă întregul conținut, precizând că el s-a ocupat de „partea cu condițiile inumane în care trăiesc deținuții în penitenciare”. Cu toate acestea, inițiativa aflată la Senat nu face referire deloc la acest lucru.
„Putem umbla la el, eu nu am în domeniu ăsta o pregătire care să-mi permită să mă pronunț. Eu pot să vă vorbesc despre de am propus, despre felul în care deținuții sunt tratați în penitenciare. A, nu mai e? Probabil au scos partea asta la Senat. Dar eu cred că putem ajunge la o formă acceptabilă, n-o să se meargă până la 7 ani, facem până la 5 ani. Păi normal că-l susțin, dar eu vă zic care e partea de care m-am ocupat eu. Nu susțin aberații că nu sunt absurd, dar trebuie să se ajungă la o formă agreată de toată lumea.”, a declarat Voicu, contactat de gândul.
Întrebat dacă acest proiect, dacă ar trece de Senat și aprobat de Camera Deputaților, s-ar aplica și finanțatorului Stelei, în dosarul în care a fost condamnat la închisoare, pesedistul s-a apărat, menționând că nici nu se bănuia că Becali ar ajunge în această situație.
„Dar cine a știut că o să se întâmple asta cu Gigi Becali când s-a făcut proiectul? Ce mă interesează pe mine dacă s-ar aplica și lui Gigi Becali, nu mă interesează nici proiectul, în forma lui din primul șapou, din primul articol, cu amnistia și grațierea. Mi se pare idiot să stăm de vorbă despre o chestie pe care o dezic. Sper să nu faceți speculații de doi bani de amatori”, a mai spus el.
Până acum, proiectul de lege înregistrat la Senat, pentru a doua oară, a primit numai avize negative, atât de la Guvern, cât și de la comisiile sesizate (cea pentru drepturile omului, cea pentru cercetarea abuzurilor și comisia juridică).
SRS susține amnistia
Cu toate acestea, senatorul liberal Sorin Roșca Stănescu, aflat în conflict cu premierul Victor Ponta, se declară pentru adoptarea lui.
„Este un proiect foarte bine realizat, care are și o serie de 28 excepții de la procedura de grațiere și amnistie. Este un proiect care a primit, din păcate, avizul negativ al Guvernului pe vremea când era Adrian Năstase și Vântu în închisoare și se făceau presiuni interne și externe în sensul că cineva ar intenționa să-i sustragă executării pedepselor și apoi a primit aviz negativ din partea Comisiei Juridice. Eu am avut o discuție, inclusiv cu reprezentanți PSD, pentru că mi se pare că avizul negativ a fost dat într-o anumită conjunctură, iar aceea nemaiexistând, legată de prezența în penitenciar a domnului Adrian Năstase cred că cel mai firesc ar fi să fie retrimisă la Comisie în vederea reexaminării”, a spus SRS, pentru gândul, precizând totuși că încă nu s-a discutat în cadrul grupului PNL acest subiect.
Potrivit proiectului, pedepsele cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă, aplicate de instanță, ar putea fi grațiate în întregime, în timp ce infracțiunile pedepsite cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate. Proiectul este depus pentru a doua oară de inițiatori, Nicolae Păun și Mădălin Voicu, având o singură diferență. „În cazurile aflate în curs de urmărire penală sau de judecată privind infracțiunile care nu se amnistiază potrivit art.1 procesul penal se va începe sau, după caz va continua, iar după pronunțarea pedepsei se va face aplicarea prevederilor prezentului decret referitoare la grațiere”, se arată în vechiul act legislativ.
În cele 28 de categorii de infracțiuni care nu intră sub incidența proiectului de lege nu se află nici corupția, nici complicitatea în abuz de serviciu, adică motivul pentru care a fost condamnat Gigi Becali. Mai mult, acesta nu s-ar aplica și recidiviștilor.
Un alt aspect al inițiativei este și faptul că, pe lângă prevederile de mai sus, se mai grațiază și o treime din pedepsele cuprinse într 6 și 8 ani și o cincime din cele de 8-10 ani.
Proiectul nu a fost încă votat, el fiind pus pe ordinea de zi la Senat două zile consecutive (13 și 14 mai), iar pe ordinea de zi a ședinței de mâine nu apare. În acest caz, Camera Deputaților este for decizional.