Facebook a expus accidental numerele de telefon și adresele de e-mail ale unui număr de 6 milioane de utilizatori ai rețelei de socializare, informațiile putând fi accesate de persoane neautorizate de-a lungul anului trecut, a anunțat vineri compania, potrivit nytimes.com.
Facebook a spus că scurgerile de informații au început în 2012 din cauza unei probleme tehnice apărute în uriașa sa arhivă de contacte, care conține informații personale colectate de la cei 1,1 miliarde de utilizatori pe care rețeaua de socializare îi are la nivel mondial.
Din cauza acestei probleme, utilizatorii Facebook care descărcau date de contact despre persoanele pe care le aveau în lista lor de prieteni primeau și informații adiționale, la care nu ar fi trebuit să aibă acces.
Echipa de securitate a Facebook a fost alertată cu privire la această problemă săptămâna trecută și a rezolvat-o în 24 de ore. Facebook nu a făcut publică această informație până vineri după-amiază, când a postat un mesaj explicativ pe blogul său oficial.
Un purtător de cuvânt al Facebook a spus că întârzierea cu care au fost prezentate aceste probleme a fost cauzată de procedurile pe care rețeaua de socializare le urmează și care prevăd că autoritățile și utilizatorii afectați trebuie notificați înainte de anunțul public.
„Nu avem în prezent nicio dovadă că această problemă tehnică ar fi fost exploatată în mod necuvenit, nu am primit plângeri de la utilizatori și nu am sesizat anomalii în folosirea instrumentelor de pe rețea care să sugereze infracțiuni”, au mai spus oficialii Facebook.
Chiar dacă problemele tehnice au fost rezolvate, oficialii Facebook spun: „Suntem supărați și jenați de ceea ce s-a întâmplat și vom munci de două ori mai mult pentru a ne asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla”.
Marile grupuri de internet s-au confruntat în ultima perioadă cu neîncrederea utilizatorilor, după dezvăluirile lui Edward Snowden, un fost consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA), potrivit cărora acestea au furnizat date personale în cadrul programului de spionaj PRISM.
Companiile, printre care Apple, Google, Facebook și Yahoo, au dezmințit afirmațiile potrivit cărora NSA ar avea acces direct la serverele lor. Potrivit autorităților americane, programul era destinat să ajute la împiedicarea comiterii unor atacuri teroriste.
În acest context, Facebook a dezvăluit recent că a primit din partea autorităților americane, în al doilea semestru al anului 2012, între 9.000 și 10.000 de cereri de informații despre utilizatori, dând asigurări că nu s-a conformat în mod sistematic acestor solicitări. Cererile anchetatorilor erau fondate pe fapte care merg de la dispariția unui copil până la presupuse amenințări teroriste, trecând prin delicte minore, după cum a relatat AFP pe 15 iunie. Numărul de conturi vizate variază între 18.000 și 19.000 în aceeași perioadă a ultimelor șase luni ale lui 2012, a precizat Facebook fără a dezvălui de câte ori a răspuns acestor cereri.
Facebook a dat însă asigurări că protejează „agresiv” informațiile despre utilizatorii săi. „Adeseori, respingem imediat astfel de cereri sau îi cerem administrației să le reducă substanțial numărul sau le dăm, de la caz la caz, mai puține informații decât ne cer. În orice caz, ne conformăm strict la ceea ce prevede legea”, au anunțat oficialii Facebook.