NELSON MANDELA: Semnificația celor șase nume ale sale. Ce înseamnă „Madiba” și „Rolihlahla”
Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Aficii de Sud și lider al mișcării anti-apartheid, a devenit simbolul luptei împotriva regimului rasist care se străduia să instituționalizeze segregația în Africa de Sud.
După 27 de ani petrecuți în spatele gratiilor, Mandela este acum deținutul politic cel mai celebru în întreaga lume. Totuși, nu mulți sunt cei care știu că în țara sa, Nelson Mandela este cunoscut sub șase alte nume, relatează CNN. Dacă unele dintre acestea i-au fost date la naștere, pe altele le-a primit de-a lungul timpului, în semn de respect pentru întreaga suferință îndurată în numele poporului său.
Rolihlahla – Acest nume i-a fost dat lui Mandela de către tatăl lui, Nkosi Mphakanyiswa Gadla Henry. În Xhosa, una dintre limbile vorbite în Africa de Sud, „Rolihlahla” înseamnă „cel care provoacă probleme”/ „neastâmpărat”.
Nelson – Mandela a fost astfel numit, pentru prima dată, când era elev la școala primară. Potrivit Nelson Mandela Foundation, învățătoarea lui, Mdingane, l-ar fi strigat astfel în prima zi de școală. Deși nu se știe exact dacă acesta este motivul, cel mai probabil decizia a fost luată după „obiceiul” frecvent la începutul anilor ”20, când copiilor africani le erau date nume englezești pentru a putea fi pronunțate mai ușor de coloniștii englezi.
Madiba – În Africa de Sud, Madiba este, de fapt, numele tribal al lui Mandela și i-a fost atribuit în semn de respect. Potrivit sursei citate, Madiba a fost liderul tribului Thembu, care, în secolul al XIX-lea a stăpânit Transkei, o regiune din sud-estul țării.
Tata – Considerat părintele democrației în Africa de Sud, Mandela este numit de multe ori „Tata”, cuvânt care în limba Xhosa are aceeași semnificație ca și în limba română.
Khulu – Acest nume este de fapt o prescurtare a cuvântului „uBawomkhulu”, care în limba Xhosa înseamnă „bunic”. De asemenea, termenul este folosit și pentru a face referire la o persoană „supremă” sau foarte importantă.
Dalibhunga – Pe când avea 16 ani, Mandela a participat la o ceremonie de inițiere tradițională. Atunci a primit și numele Dalibhunga, care înseamnă „creatorul sau fondatorul consiliului” sau „cel care covoacă dialogul”. Nelson Mandela Foundation precizează însă că formula corectă de adresare în cazul utilizării acestui nume este „Aaah! Dalibhunga”.