NOUL COD RUTIER a intrat astăzi în vigoare.
Astăzi a intrat în vigoare NOUL COD RUTIER, care aduce și un format nou de PERMIS AUTO european. Această acțiune face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri care sunt concepute pentru a ameliora libera circulație, a combate frauda și a îmbunătăți siguranța rutieră pe întreg teritoriul UE, anunță Reprezentanța Comisiei Europene.
Citește și Fotografia care a făcut înconjurul lumii
NOUL PERMIS DE CONDUCERE este de dimensiunile unui card de credit, din plastic, și include o serie de elemente de securitate menite să îl facă inviolabil și să descurajeze falsificarea acestuia.
Permisele existente nu sunt afectate, dar vor fi înlocuite cu noul format în momentul reînnoirii lor sau cel târziu până în 2033. NOUL PERMIS AUTO poate fi adaptat astfel încât să includă simboluri naționale, decizia aparținând fiecărui stat membru.
NOUL PERMIS AUTO trebuie reînnoit, pentru conducătorii de automobile și motociclete, o dată la 10-15 ani, în funcție de statele membre. Conducătorii de autobuze și de camioane trebuie să-și reînnoiască permisul din cinci în cinci ani și să efectueze un control medical pentru reînnoirea acestuia.
Este vorba despre o reînnoire administrativă care nu necesită nicio testare suplimentară. Astfel, se asigură că informațiile, fotografiile, etc. înscrise pe permise sunt actualizate, elementele de securitate ale cardurilor pot fi actualizate periodic pentru a ține seama de noile tehnologii, iar statele membre au în permanență informații actualizate referitoare la permisele aflate în circulație.
Alte măsuri legate de introducerea NOULUI PERMIS AUTO european de conducere vizează o limită de vârstă mai ridicată pentru accesul direct (în urma testării teoretice și practice) la permisele pentru motocicletele cele mai puternice, și anume 24 de ani în loc de 21 de ani cât este în prezent. NOUL COD RUTIER impune și acumularea unei experiențe de minimum patru ani (în loc de doi) de conducere a unor motocicletele mai puțin puternice înainte de obținerea permisului de conducere pentru motocicletele cele mai puternice.
În NOUL COD RUTIER mopedurile constituie o nouă categorie de vehicule, iar candidații la obținerea permisului de conducere a acestora vor trebui de acum înainte să susțină un test teoretic. Statele membre pot introduce și teste de aptitudini și de comportament și examene medicale. UE stabilește și o vârstă minimă recomandată de 16 ani, vârstă de la care permisele pentru mopede sunt recunoscute reciproc de către toate statele membre (statele membre pot coborî acest nivel la 14 ani pe teritoriul național). Este pentru prima dată când UE introduce cerințe minime pentru mopeduri.
Directiva 2006/126/CE privind permisele de conducere a fost adoptată de statele membre și de Parlamentul European în 2006. Aceasta a trebuit să fie transpusă de statele membre până la 19 ianuarie 2011 și devine pe deplin aplicabilă la 19 ianuarie 2013.