Prima pagină » Hot Pe Facebook » SE SCHIMBĂ LEGEA. Anunțul Poliției Rutiere către toți șoferii din România

SE SCHIMBĂ LEGEA. Anunțul Poliției Rutiere către toți șoferii din România

SE SCHIMBĂ LEGEA. Anunțul Poliției Rutiere către toți șoferii din România
Persoanele cărora le expiră permisul de conducere sau care și-au schimbat numele sau și-au pierdut sau le-a fost furat permisul de conducere pot trimite solicitarea prin poșta electronică

Persoanele cărora le expiră permisul de conducere sau care și-au schimbat numele, și-au pierdut sau le-a fost furat permisul de conducere pot trimite solicitarea pentru eliberarea lui prin intermediul poștei electronice, potrivit unui proiect de ordin al ministrului de Afacerilor Interne. 

„Pentru permisele de conducere emise după data de 01.01.2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi adresată și prin corespondență, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior”, se arată în documentul aflat în dezbatere publică pe site-ul MAI.

În acest caz, odată cu solicitarea trebuie trimise și documentele scanate în format electronic.

Documente necesare

Cererea pentru eliberarea permisului de conducere sau a duplicatului trebuie însoțită de actul de identitate al titularului, în original și copie, procura specială și actul de identitate al persoanei împuternicite, dovada plății taxelor și tarifelor aferente eliberării permisului de conducere.

La acestea se adaugă și documentul din care rezultă că persoana care solicită este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere. În plus, mai este necesară o declarație pe propria răspundere a titularului din care rezultă, după caz, pierderea ori furtul permisului, la care se adaugă două fotografii ale titularului.

Cererea privind eliberarea permisului de conducere sau a duplicatului se depune la orice serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, mai menționează ordinul MAI.

Până la eliberarea noului permis de conducere sau a duplicatului, solicitantului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile, care atestă depunerea actelor.

Permisul de conducere se livrează la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cerere.

În cazul în care cererea a fost transmisă prin corespondență, permisul de conducere se ridică de la  serviciul public comunitar  menționat de solicitant în  cerere.

În cazul în care cererea a fost transmisă prin poșta electronică, pentru ridicarea permisului de conducere titularul depune la serviciul public comunitar, în original, documentele ale căror copii au fost transmise pe email.

Eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, a unui duplicat, sau, după caz, a unui permis de conducere având aceeași valabilitate administrativă cu documentul  înlocuit, poate fi efectuată și în cazul reținerii permisului de conducere anterior pe teritoriul altui stat, dacă nu s-a dispus suspendarea ori anularea dreptului de a conduce.

Ordinul intră în vigoare odată cu HG pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.