Statele Unite anunță RĂZBOIUL după acest „MASACRU ORBESC”. Obama, în stare de ȘOC – cum răspunde ROMÂNIA!

Publicat: 27/08/2013, 09:05
Actualizat: 31/07/2014, 18:53

Secretarul american de Stat, John Kerry, a afirmat luni că au fost folosite arme chimice, săptămâna trecută, în Siria, considerând că aceasta este o „indecență morală” pentru care responsabilii trebuie să răspundă, relatează AFP.

„Arme chimice au fost folosite în Siria”, a declarat Kerry presei, într-o intervenție la Washington, „este de necontestat”.

„Ceea ce am văzut săptămâna trecută în Siria șochează conștiința mondială. Aceasta sfidează orice cod de moralitate. Masacrul orbesc al civililor, uciderea femeilor și copiilor și trecătorilor nevinovați cu arme chimice este o indecență morală”, a declarat șeful diplomației americane.

„Președintele (american Barack) Obama crede că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală”, a adăugat Kerry, într-o declarație solemnă.

„Nimic nu este mai grav astăzi și nimic nu este mai urmărit” ca utilizarea armelor chimice.

Ca și administrația americană, Kerry a acuzat regimul sirian că a oferit anchetatorilor ONU în Siria un acces „prea târziu pentru a fi credibil” la zona vizată de atacul din 21 august și că a „bombardat” și „distrus sistematic dovezile” pe teren.

„Acesta nu este comportamentul unui Guvern care nu are nimic de ascuns”, a adăugat el.

AFP: Armele chimice din Siria par să îl convingă pe Obama să acționeze

Statele Unite își pun în mișcare mașina diplomatică și militară pentru a răspunde presupusului masacru cu arme chimice în Siria, președintele Barack Obama apropiindu-se de o operațiune limitată împotriva Damascului, relatează AFP.

Imagini șocante în care apar cadavre de copii, aparent uciși de gaze toxice în apropiere de Damasc pe 21 august, presiunea aliaților europeni și arabi, dar și din partea congresmenilor americani l-au convins, poate, pe liderul primei puteri mondiale de faptul că este necesar ca „într-un fel sau altul, să se răspundă regimului sirian”, relevă unii analiști.

Însă o intervenție, chiar „limitată”, în Siria este dificilă pentru acest președinte american, considerat un sceptic în privința intervenționismului militar energic, care a retras trupele din Irak și se pregătește să facă același lucru în Afganistan.

Obama și-a exprimat vineri, într-un interviu pentru CNN, reticența extremă față de angajarea țării sale într-o nouă aventură militară în Orientul Mijlociu. El încearcă în permanență să articuleze o politică externă care să combine promovarea valorilor drepturilor omului și democrației și protejarea intereselor securității naționale americane.

După ce a refuzat timp de peste doi ani să se atingă de angrenajul sirian, administrația Obama probabil și-a schimbat percepția asupra conflictului după presupusul atac chimic comis miercuri. Un masacru despre care un oficial american a declarat, duminică, că are „puține îndoieli” în privința responsabilității Damascului.

„Avem sentimentul, laWashington, că ne aflăm într-o nouă dimensiune și că este necesar, într-un fel sau altul, să se acționeze”, decriptează Barry Pavel, un fost oficial în domeniul Apărării și Securității Naționale în administrațiile lui Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama.

Statele Unite „nu pot să nu mai facă nimic” împotriva Siriei, au declarat de asemenea pentru AFP Hussein Ibish de la Centrul American Task Force on Palestine și Salman Shaikh, directorul Brookings Doha Center.

Obama i-a reunit weekendul acesta la Casa Albă pe oficialii diplomatici, militari și în domeniul informațiilor de cel mai înalt rang și a discutat cu aliatul său britanic, premierul David Cameron.

Cei doi au convenit să dea „un răspuns serios din partea comunității internaționale” acțiunilor Siriei și au examinat opțiunile militare posibile.

În opinia lui Ibish, Washingtonul ar putea „cel puțin să efectueze un atac limitat cu rachete de croazieră împotriva locurilor arsenalelor chimice”.

Specialistul nu exclude nici ca forțele americane să să poată viza „infrastructuri utile regimului” sirian, ca „piste de aterizare și baze ariene” a căror distrugere ar avea „un impact puternic asupra războiului”.

Salman Shaikh este de părere că Obama ar putea decide o „lovitură militară limitată (…), în stilul loviturilor punitive ale lui (Bill) Clinton”, referindu-se la operațiuni ordonate de fostul președinte american în august 1998 împotriva Afganistanului și Sudanului, iar în primăvara lui 1999 împotriva Serbiei.

În schimb, nici trupe la sol și nici o zonă de excludere aeriană nu sunt vizate pentru moment.

Pe teren, Pentagonul și-a poziționat forțele, inclusiv nave de război înarmate cu rachete de croazieră în Mediterana, iar „toate opțiunile sunt pregătite (în cazul în care președintele Obama) ar decide să aleagă una dintre ele”, a avertizat secretarul Apărării Chuck Hagel.

Secretarul de Stat John Kerry și-a petrecut ultimele patru zile la telefon cu aproximativ 20 de miniștri de Externe europeni și arabi, inclusiv cel sirian, Walid Mouallem.

Însă, apreciază Shaikh, un eventual recurs la forță din partea Statelor Unite este lipsit de o „strategie mai largă”.

În cazul în care ar urma să aibă loc o operațiune împotriva Damascului, ar fi necesar „să fie susținută de o diplomație solidă” în țările din regiune, pledează expertul. El amintește că, în termeni de legalitate internațională, „drumul ONU rămâne închis” din cauza opoziției Rusiei și Chinei.

În fine, în „ultima parte a strategiei sale, Obama ar trebui să pregătească poporul american mai bine decât a făcut-o până acum”, a declarat Shaikh.

Rusia: O posibilă intervenție SUA în Siria va avea consecințe „extrem de grave”

Rusia a avertizat luni Statele Unite cu privire la consecințe „extrem de grave” ale unei posibile intervenții militare în Siria, într-o convorbire telefonică purtată de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov cu secretarul de Stat american John Kerry, relatează AFP.

„Domnul Lavrov a atras atenția interlocutorului său asupra consecințelor exterm de grave ale unei posibile intervenții militare, pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, unde țări ca Irakul sau Libia sunt în continuare destabilizate”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Experții ONU, atacați de lunetiști în Siria

Experții însărcinați de ONU să ancheteze o eventuală folosire de arme chimice în Siria au fost ținta unor lunetiști ascunși neidentificați, luni, ceea ce i-a obligat să își suspende misiunea lângă Damasc, a anunțat un purtător de cuvânt al ONU, relatează AFP.

„Primul vehicul al echipei de anchetă asupra armelor chimice a fost atins în mod deliberat, în mai multe rânduri, de tiruri ale unor lunetiști neidentificați”, a declarat Martin Nesirky, citat într-un comunicat.

El nu a anunțat vreun rănit.

Rusia consideră „periculoasă” o intervenție în Siria fără autorizația ONU

Suspiciunile privind atacul cu arme chimice din regiunea Damasc reprezintă „o provocare plănuită de mult timp”, acuză Rusia, unul dintre principali aliați ai regimului Bashar Al-Assad, relatează AFP.

„Toate aceste informații ne fac să credem că exista o provocare plănuită de mult timp”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

Armata siriană a dezmințit categoric utilizarea de arme chimice la periferia orașului Damasc.

Opoziția siriană susține că forțele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldându-se, potrivit insurgenților, cu 1.300 de morți.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și un conflict armat între forțele insurgente ale opoziției și serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilanțul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de cel puțin 100.000 de morți.

MAE român condamnă ferm orice posibilă utilizare de arme chimice în Siria

Ministerul român de Externe informează că a luat act cu profundă îngrijorare de atacurile recente din zona Damascului, soldate cu sute de victime în rândul civililor, și condamnă ferm orice posibilă utilizare de arme chimice de către oricare dintre părțile la conflictul din Siria.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu profundă îngrijorare de atacurile care au avut loc recent în zona metropolitană a Damascului, și care s-au soldat cu sute de victime, inclusiv copii, în rândurile populației civile. Autoritățile române condamnă ferm orice atac asupra populației civile în cadrul conflictului sirian. În conformitate cu legislația și cutumele internaționale, bombardamentele nediscriminatorii asupra non-combatanților trebuie evitate”, subliniază MAE român, într-un comunicat remis, luni, agenției MEDIAFAX.

De asemenea, „MAE condamnă ferm orice posibilă utilizare de arme chimice, de către oricare dintre părțile la conflictul din Siria”.

„Combatanții trebuie să coopereze pe deplin cu misiunea de experți ONU, aflată la acest moment în Damasc, inclusiv prin asigurarea cadrului necesar pentru ca aceasta să poată investiga, în deplină siguranță, toate incidentele în care există suspiciunea utilizării de arme chimice. În acest sens, MAE își exprimă profunda dezaprobare față de atacul la care a fost supusă, în această dimineață, misiunea ONU aflată în exercițiul funcțiunii, în baza acordului autorităților siriene”, menționează comunicatul MAE.

Totodată, ministerul român arată că va continua să urmărească cu atenție evoluțiile din Siria, în special din perspectiva acordării de sprijin și protecție consulară cetățenilor români aflați în această țară.

Organizația Medici fără frontiere (MSF) a anunțat sâmbătă că 3.600 „cu simptome neurotoxice” au sosit în mai puțin de trei ore, miercuri dimineață, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fără să poată „confirma în mod științific cauza acestor simptome și nici să stabilească responsabilitatea acestui atac”.

Bazându-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 300 de morți cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opoziția siriană afirmă că aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise în acest atac chimic.

Regimul de la Damasc neagă în mod oficial că a comis atacul cu gaze toxice.

Țări occidentale studiază o opțiune militară, împotriva căreia au primit avertismente din partea celor doi aliați ai Damascului, Teheranul și Moscova.

Secretarul de Stat american John Kerry i-a sunat duminică pe secretarul general al ONU și pe miniștrii de Externe britanic, francez, canadian și rus pentru a le spune că are „foarte puține îndoieli” cu privire la utilizarea de arme chimice de către Damasc pe 21 august.

După acest atac sângeros comis în apropierea capitalei, în care, afirmă opoziția siriană, în pofida numeroaselor dezmințiri ale Damascului, regimul a folosit arme chimice pentru a omorî sute de civili, ONU a trimis experți care au început luni să ancheteze la fața locului.

Episcopul Alepului se teme de declanșarea „unui război mondial” în caz de intervenție în Siria

Episcopul catolic al Alepului, Antoine Audo, a avertizat luni în privința unei intervenții armate în Siria, care ar contribui, în opinia sa, la „un război mondial”, în timp ce publicația Vaticanului a criticat lipsa de „prudență” a celor care iau în calcul o asemenea opțiune, relatează AFP.

Întrebat de Radio Vatican în legătură cu scenariul unei intervenții militare evocat în diverse capitale, Audo s-a arătat alarmat, declarând că, „în cazul în care ar exista o intervenție militară, aceasta ar însemna, potrivit aprecierii sale, un război mondial. Acest risc există din nou”.

„Sperăm că intervenția Papei pentru a favoriza un dialog real între diferite părți aflate în conflict, pentru a găsi o soluție, să poată fi un prim pas pentru a nu folosi arme și pentru a ne asigura că oamenii pot călători, comunica, dialoga”, a subliniat Antoine Audo, episcop catolic caldeean și președinte al organizației umanitare Caritas Siria.

„Aceasta este ceea ce așteptăm: o forță internațională care să ajute la dialog și să nu facă război”, a insistat el.

La rândul său, Observatore Romano, cotidianul Vaticanului, a criticat luni guvernele occidentale.

„Ecourile cu privire la o intervenție armată a unor țări occidentale sunt tot mai insistente și din ce în ce mai puțin constrânse de datoria prudenței. Diverși reprezentanți ai acestor națiuni se declară convinși de caracterul fondat al acuzării de folosire a armelor chimice de către armata siriană, o chestiune asupra căreia ONU efectuează o anchetă”, a notat cu indignare publicația Vaticanului.

Papa Francisc a făcut apel, duminică, pentru „reducerea armelor la tăcere”, denunțând „multiplicarea masacrelor și atrocităților” în Siria, și a solicitat „comunității internaționale să găsească o soluție”.

„Nu confruntarea oferă perspective de speranță pentru rezolvarea problemelor, ci capacitatea de a se întâlni și de a dialoga”, a adăugat Papa într-un „Apel pentru Siria” lansat după rugăciunea duminicală Angelus.

De la începutul conflictului, Vaticanul a făcut apel în mod constant la dialog între forțele prezente în Siria.

Opoziția acuză puterea siriană că a recurs la gaze toxice. Siria a negat aceste acuzații, afirmând „că nu a folosit niciodată arme chimice”.

Vaticanul și, în special, nunțiul Damascului, Mario Zenari, îndeamnă în continuu la prudență și la judecată în privința conflictului sirian. Minoritatea creștină se teme de amenințarea islamistă.

Potrivit Sfântului Scaun, exemplul unor intervenții străine din trecut, începând cu Irakul, arată că acestea destabilizează atât o țară, cât și o regiune și nu contribuie deloc la instalarea democrației și păcii religioase.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Ordin de la UE. Devine interzis în România. Măsura se aplică în toate statele membre
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Conexiunile sociale ne schimbă microbiomul, sugerează un studiu