Andrei CARAMITRU comentează ascensiunea lui Călin Georgescu la alegeri: „Toată lumea se baza pe SONDAJE făcute prost de unii care habar n-au ce fac”
This browser does not support the video element.
Andrei Caramitru a explicat, la emisiunea „În opoziție cu Denise Rifai”, discrepanța dintre sondajele de opinie dinainte de prezidențiale și rezultatul surprinzător care l-a plasat pe Călin Georgescu în fruntea clasamentului.
Efectiv nu am cuvinte. Nu poți să nu vezi că 60%, 56% din diaspora noastră din Germania, care e super importantă, votează cu Călin Georgescu și tu să nu știi. Mulți zic că este conspirație: «ei știau, dar ne-au dat nouă altă informație». Eu nu cred, pentru că există o bursă în care poți să pariezi pe ce iese la alegeri. Pentru ei, până în ultima secundă, nici nu exista opțiunea Călin Georgescu, era la «alții». Șansa să câștige alegerile prezidențiale era de 0,01%. Deci nu a pus nimeni nimic, zero. Și după aia a explodat la 40% șansa să câștige alegerile. Dacă era măcar un om, un rus, chinez, român, din orice zonă obscură, dacă el știa, avea informația asta, probabil că nu era sărac. Ar fi pus 100.000 și ar fi făcut de 5.000 de ori sau de 10.000 de ori zeci de milioane în trei ore. N-a făcut nimeni mișcarea asta.
Nimeni n-a crezut că acest rezultat se va întâmpla nimeni, nici măcar cineva din exterior, din străinătate, de oriunde, deci a fost efectiv o surpriză, pentru că toată lumea se baza pe aceste sondaje făcute prost de unii care habar n-au ce fac”, a spus Andrei Caramitru, la emisiunea „În opoziție cu Denise Rifai”.
Andrei Caramitru a vorbit și despre modul în care funcționează psihologia maselor în perioada alegerilor, făcând referire la alegerile din SUA.
În America s-a analizat problema asta, în ultimii opt ani, de când au ratat alegerea lui Trump. Era exact ce spui tu, dar era în marje rezonabile, adică poate unu din zece sau unu din cinci nu zicea «nu», 80% din ei nu ziceau asta, nu există. Ca să repare chestia asta, au făcut un alt tip de chestionar, care nu te întreabă direct cu cine votezi tu. Da, spune cu cine crezi tu că votează, nu știu, vecinul tău sau ceva de genul ăsta. Adică să nu-ți fie rușine că zici, de exemplu, și atunci asta rezolva parțial problema. Eu cred că oamenii ăștia nici n-au auzit de treaba asta, că stau în gașca lor”, a mai adăugat Andrei Caramitru.