Costin Ciobanu: Alegerile aduc polarizare. Am văzut, cel puțin după turul 1 al ALEGERILOR prezidențiale, foarte multă tensiune, foarte multe acuzații

Publicat: 10 12. 2024, 11:11
Actualizat: 10 12. 2024, 11:16

This browser does not support the video element.

În cadrul emisiunii În Opoziție cu Denise Rifai, analistul politic Costin Ciobanu a comentat tensiunile politice din România și polarizarea socială tot mai accentuată din perioada alegerilor.

Costin Ciobanu a subliniat că, deși este normal ca în astfel de perioade să apară conflicte și acuzații între diversele tabere, este esențial ca societatea să ajungă la un moment de reconciliere și înțelegere reciprocă.

Cred că am văzut și avem foarte, foarte multă polarizare, cred că e normal. Alegerile aduc polarizare cu sine, însă am văzut cu toții, cel puțin după turul întâi al alegerilor prezidențiale, foarte multă tensiune, foarte multe acuzații dintr-o parte și din alta. O să avem la un moment dat nevoie de acest moment de vindecare colectivă, să nu ne mai acuzăm unii pe alții, să nu punem cuvinte în seama celorlalți, să încercăm să înțelegem perspectiva celorlalți”.

Analistul a adus în discuție susținerea unor candidaturi mai puțin convenționale, cum ar fi Călin Georgescu, și a explicat că există un mecanism subtil în spatele acestui tip de alegere.

De ce unii oameni l-au susținut, de exemplu, pe Călin Georgescu? Noi știm ce reprezintă domnia sa. Apropo de aceste declarații împotriva democrației, împotriva partidelor politice, împotriva nu știu, alocărilor financiare pentru NATO și în chestiuni legate de neutralitatea României, contestarea rolului fondurilor europene. Pentru noi, aceste lucruri sunt fundamentale și atunci ne punem întrebarea de ce ceilalți nu văd acest lucru și cred că e un mecanism nu atât de greu de intuit”.

Costin Ciobanu: „O falsă salvare”

Ciobanu a continuat să explice că mulți dintre cetățeni se simt abandonați de stat și partide, iar acest sentiment de marginalizare creează un teren fertil pentru susținerea unor alternative politice care promit „o falsă salvare”.

Ceilalți oameni se simt abandonați de stat, de partide și atunci când, practic toată lumea te marginalizează și vezi măcar o licărire de speranță că nu știu, se trezește cineva să vorbească pentru tine. Ți se pare că aceea e salvarea? Evident că este o falsă salvare, dar aceasta e percepția noastră din exterior”, a explicat analistul.

Emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai” o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul.

CITEȘTE ȘI:

Costin Ciobanu: „Acum suntem într-o altă realitate, pare că pericolul EXTREMIST a trecut”

Hari Bucur-Marcu: „Rusia nu mai reprezintă o AMENINȚARE pentru niciun alt actor internațional”

Ciobanu, despre PREZIDENȚIALE: Ne-am făcut de râs în toată lumea/Necula: Un moment de restart/Popa: Democrația nu poate funcționa în absența educației