Crin Antonescu: „Am încredere în MARCEL Ciolacu”
This browser does not support the video element.
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, invitat în emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai”, a explicat poziția sa față de actualul guvern. Acesta a subliniat că nu a discutat despre formarea executivului și nici despre viitoarea sa relație cu acesta în cazul în care va deveni președinte. Antonescu spune că are încredere în Marcel Ciolacu. Urmăriți aici, integral, emisiunea „În opoziție cu Denise Rifai”.
Dacă va ajunge președinte, Crin Antonescu nu se va implica în demiterea guvernului.
„Rămânerea sau plecarea lui Marcel Ciolacu din funcția de premier nu depinde de președintele României.”, afirmă el.
Formarea guvernului și rolul președintelui
Fostul lider PNL a declarat că nu are nicio calitate să comenteze asupra guvernului actual sau a programului său de guvernare. Executivul a fost format în urma negocierilor dintre partidele coaliției, iar parlamentul a validat această formulă politică.
„N-am vorbit despre guvern pentru că dânșii au format un guvern. Singurul care se putea forma în mod realist. Au avut niște negocieri, au niște măsuri, au un program de guvernare, au trecut prin parlament, nu am eu nicio calitate să discut asupra acestui program.”, a explicat Crin Antonescu.
Relația cu premierul Marcel Ciolacu
Crin Antonescu a precizat că nu a avut discuții directe cu premierul Marcel Ciolacu despre guvern, dar are încredere în acesta. Totodată, a subliniat că stabilitatea guvernului depinde exclusiv de majoritatea parlamentară care îl susține, nu de deciziile președintelui.
„Eu pot să îi garantez lui Marcel Ciolacu doar două lucruri: respectarea spiritului constituției, așa cum l-am înțeles atunci când îi ceream lui Băsescu să facă ceva și faptul că rămânerea și funcționarea sa ca prim-ministru depinde de majoritatea parlamentară care îl susține.”, a afirmat Antonescu.
Poziția față de schimbarea guvernului
Fostul lider PNL a atras atenția asupra faptului că nu va folosi președinția pentru a interveni în schimbarea premierului sau a guvernului. Acesta a făcut referire la practici din trecut. Anumiți președinți au fost implicați în formarea unor majorități parlamentare pentru a trece moțiuni de cenzură.
„Există președinți care s-au implicat în construirea unor majorități care să treacă o moțiune de cenzură sau în folosirea altor mijloace pentru a determina un prim-ministru să demisioneze. Eu am spus foarte clar că dacă voi fi președinte, nu voi fi un președinte care să se ocupe cu așa ceva.”, a declarat politicianul.
Relația dintre președinte, guvern și politica externă
Crin Antonescu a explicat că președintele nu poate acționa izolat, fără implicarea guvernului. El s-a referit și la aspecte care privesc politica externă. Orice inițiativă prezidențială trebuie să fie în acord cu orientările economice și strategice ale executivului.
„Nu poți face politica externă fără să angajezi guvernul tău. Nu ai cum să nu discuți cu guvernul. Nu ai cum să faci politica externă serioasă fără a se ține cont de anumite orientări economice ale țării tale. Atribuțiile economice sunt, în primul rând, la guvern”, a explicat posibilul candidat la prezidențiale.
Emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai” o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul.