Cristian Terheș, despre raportul Matic: „Este primul raport care face referire la faptul că bărbații pot să NASCĂ”
This browser does not support the video element.
Cristian Terheș a comentat despre raportul Matic, votat de Parlamentul European în 2021, care prevede că și bărbații pot naște.
„În momentul în care vorbiți despre „aberațiile de la Bruxelles”, includeți și raportul Matic, 2021. Mă refer la acel raport care include niște recomandări pentru statele membre privind sănătatea sexuală și reproductivă. Vreau să știu ce vă nemulțumește acest raport”, a întrebat Denise Rifai.
„Este primul raport votat în Parlamentul European care face vorbire despre faptul că bărbații pot să nască. Și de aici, a pornit întreg narativul european (…) din grupul RENEW, care a declarat că da, bărbații pot să nască”, a spus Cristian Terheș.
Citate din Raportul Matic au fost difuzate:
- Raportul Matic îndeamnă statele membre să crească gradul de conștientizare în rândul femeilor cu privire la importanța controalelor regulate și să se asigure că serviciile de sănătate publică pun la dispoziție controale precum mamografii și ecografii mamare, teste citologice și osteodensiometrii.
- Raportul Matic subliniază că accesul echitabil, calitatea serviciilor de îngrijire și responsabilitatea în ceea ce privește asistența medicală și SRHR sunt fundamentale în ceea ce privește respectarea drepturilor omului; subliniază, de asemenea, că serviciile, produsele și facilitățile trebuie să răspundă cerințelor privind egalitatea de gen și cerințelor care apar de-a lungul vieții și să respecte confidențialitatea și consimțământul în cunoștință de cauză.
- Raportul Matic își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la faptul că femeilor și fetelor cu dizabilități li se refuză de prea multe ori accesul la structurile din domeniul sănătății sexuale și reproductive, li se refuză consimțământul în cunoștință de cauză cu privire la utilizarea contraceptivelor și, de asemenea, cu privire la faptul că acestea se confruntă chiar cu riscul sterilizării forțate; solicită statelor membre să pună în aplicare măsuri legislative care să garanteze integritatea fizică, libertatea de alegere și autodeterminarea cu privire la viața sexuală și reproductivă a persoanelor cu dizabilități.
- Raportul Matic solicită statelor membre ca, fără întârziere, să interzică și să ia măsuri eficace pentru a preveni orice formă de discriminare împotriva femeilor pe criterii de rasă, inclusiv segregarea etnică în unitățile medicale, să garanteze accesul universal la servicii de sănătate sexuală și reproductivă de calitate, fără discriminări, constrângeri și abuzuri și să abordeze, să remedieze și să prevină încălcările drepturilor omului care le afectează.
„Domnule Terheș, ce este greșit din ceea ce am auzit mai devreme?”, l-a întrebat Denise Rifai pe candidatul prezidențial Cristian Terheș.
„Din ce ați menționat aici, mai nimic. Dar ce conține raportul, din ceea ce menționam, este fundamental greșit”.
„95% din raport vorbește despre aceste câteva elemente care țin tot ce este vital pentru o femeie”.
„Corect, dar exact restul pe care îl menționați conține un set de prevederi care răstoarnă tot ceea ce înțelegem și cunoaștem astăzi în societate, ca fiind bărbat sau femeie. Ori, ce mai mare amenințare poate să fie la adresa unei femei decât un bărbat care se pretinde femeie, să i se recunoască bărbatului respectiv drepturile femeilor”, a afirmat Cristian Terheș la emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai”.