Damian Anfile: „Nu poți condamna un ORAȘ să devină un muzeu”
This browser does not support the video element.
Teologul și ghidul cultural Damian Anfile a fost invitat în cadrul emisiunii „În opoziție cu Denise Rifai”, unde a discutat despre transformările propuse pentru București, ținând cont de importanța păstrării identității istorice în contextul dezvoltării urbane. Acesta consideră că orașul are nevoie de o viziune echilibrată. Urmăriți aici, integral, emisiunea „În opoziție cu Denise Rifai”.
Întrebat despre cum ar putea colabora cu primarul Nicușor Dan pentru un proiect care să presupună revitalizarea istorică a Bucureștiului, Anfile a precizat că spațiul urban trebuie să se afle într-o continuă evoluție.
„Ideea de bază este una destul de simplă. Nu poți să îl oprești din dezvoltare.”, spune teologul.
Memoria orașului și identitatea comunității
Damian Anfile consideră că dezvoltarea urbană trebuie să meargă mână în mână cu păstrarea identității istorice. Nu putem transforma un oraș într-un muzeu static, dar este esențial să conservăm memoria sa culturală. Bucureștiul are nevoie de echilibru.
„Nu poți să condamni un oraș să se transforme într-un mare muzeu. Ai datoria să păstrezi anumite insule, să asiguri ca ai conservat memoria orașului. Pentru ca memoria orașului înseamnă spirit identitar, spirit identitar se traduce la rândul lui în civism. În oameni care își respectă orașul pentru ca îl cunosc.”, afirmă Damian Anfile.
Modele europene pentru revitalizarea istorică
În marile capitale europene, există proiecte prin care istoria este adusă mai aproape de oameni, fără a opri dezvoltarea urbană. Madridul, spre exemplu, a reușit să integreze elemente culturale în spațiul public, făcând istoria accesibilă tuturor. Astfel de inițiative pot fi adaptate și în București.
„Din punct de vedere al revitalizării cunoașterii istoriei orașului, putem să procedăm cum am procedat de multe ori în istoria noastră și să luăm exemple din marile capitale europene. În Madrid, de exemplu, sunt citate din Don Quijote încastrate în metal, pe dale. Treci și vezi ca scrie începutul. La fiecare casă unde s-a petrecut ceva semnificativ, este atât plăcuță, cât și cod QR care te poartă acolo.”, explică el.
Tehnologia, un instrument pentru păstrarea trecutului
În prezent, tehnologia oferă oportunități noi pentru a aduce trecutul mai aproape de oameni. Codurile QR, reconstituirile virtuale și alte metode digitale pot face ca istoria Bucureștiului să fie mai accesibilă și mai atractivă pentru locuitori și turiști, crede teologul.
„Am întâlnit inclusiv reconstituiri virtuale. Nu mai este monumentul, sunt câteva ruine, dar accesând codul ți se dă o reconstrucție grafică a monumentului respectiv. În cheia asta s-a înscris și proiectul pe care l-am început eu, acum trei ani, alături de domnul Sorin Constantinescu. Haideți să putem să îi ajutăm pe alții să vadă ce istorie au străzile alea pe care le străbat.”, spune Damian Anfile.
Emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai” o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul.