Prima pagină » În opoziție » Ciobanu, despre PREZIDENȚIALE: Ne-am făcut de râs în toată lumea/Necula: Un moment de restart/Popa: Democrația nu poate funcționa în absența educației

Ciobanu, despre PREZIDENȚIALE: Ne-am făcut de râs în toată lumea/Necula: Un moment de restart/Popa: Democrația nu poate funcționa în absența educației

23:17

Ce lecție trebuie să învețe presa din aceste alegeri?

Cosmin Popa: Nu mai există diferență între libertatea de exprimare, propagandă și atitudine. Lumea trebuie să înțeleagă că informația trebuie să fie consumată din surse sigure… Sociologii l-au văzut pe domnul în cauză din primul tur…

Costin Ciobanu: Trebuie să facem curățenie nu doar în presă, dar și în zona sondajelor de opinie. Doar 14% dintre tineri au încredere în media tradițională.

Cosmin Popa: Atâta vreme cât societatea nu va înțelege că populația trebuie să plătească pentru informație de calitate, asta o să fie.

23:10

"Democrația nu poate funcționa în absența educației"

Cosmin Popa: În spatele acestei pleiade de mediocrități se află persoane fără de care țara s-ar prăbuși. Țara se ține pe oameni serioși care susțin 10 impostori… Democrația nu poate funcționa în absența educației. Nu „România educată” a impostorilor lui Iohannis.

22:51

"Au trecut la cercetare calitativă cei din partidele politice"

Cosmin Popa: Și în PSD există oameni, nu vorbesc doar de domnul Negrescu.

Ciprian Necula: Au trecut la cercetare calitativă cei din partidele politice. De exeplu USR, e greu să-i spui șefului: „Ai greșit, trebuie să pleci.”

22:51

Ar trebui să intre USR la guvernare?

Cosmin Popa: Lăsarea opoziției la mila populiștilor ar face ca lucrurile să degenereze mult mai rapid. USR, deși pare că are materie cenușie, se comportă de parcă nu înțelege nimic. Sunt două feluri de a face politică: PNL – PSD, USR – cu ceva de gherilă.

22:51

Cine ar câștiga alegerile din partea democraților?

Cosmin Popa: Toți oamenii buni au fost marginalizați și dați afară, s-au bazat doar pe impostori, crezând că societatea va suporta la nesfârșit impostura. Nu pot gândi cu mintea acestor oameni, nu am acces la complexitatea gândirii lor.

22:51

Cum facem cu securitatea națională?

Costin Ciobanu: SRI, SIE – au primit acele informații? Cine răspunde? Cum facem cu securitatea națională? Lumea așteaptă răspunsuri la aceste întrebări. Atunci când greșești, oamenii se întreabă.

Popa: A fost aroganță din partea domnului Greblă, cu tăiatul porcului.

22:51

Cine ar trebui să fie viitorul candidat la președinție

Costin Ciobanu: Dacă au un candidat slab, o să ți-l măture în alegeri. PSD și PNL era normal să aibă finala prezidențială, și ne-am trezit cu un cu totul alt candidat. Degeaba negociezi dacă acest candidat nu trece testul electoratului. Este foarte puțin probabil să ai un premier care își dorește să fie și președinte…

Ciprian Necula: Partidele extremiste pot capta un vot, există șansa, din nefericire, să avem extremiști în funcții publice.

22:48

"Dacă partidele nu-și dau reset, o să vadă schimbările în stradă"

Costin Ciobanu: O să avem nevoie de acel moment de liniște colectivă. Trebuie să înțelegem de ce unii oameni l-au susținut pe Georgescu. Când toată lumea te marginalizează și vezi că cineva spune ce vrei să auzi. Dacă partidele nu-și dau reset, o să vadă schimbările în stradă.
22:34

"La următoarea luptă vor fi scoase persoane cu un trecut ireproșabi"

Cosmin Popa: Mișcările de contestare ale democrației nu vor mai veni din partea unor persoane șantajabile, iar la următoarea luptă vor fi scoase persoane cu un trecut ireproșabil. Următoarea luptă va fi cu lucruri absolut credibile, fără a putea lăsa instituțiile să intervină.

Ciprian Necula: Sunt convins că partidele au înțeles mesajele. Nu o să putem trece la nesfârșit cu vederea incompetența.

22:28

Costin Ciobanu: Vrem lideri asumați

Costin Ciobanu: Suntem într-o țară unde tinerii între 18-25 de ani își iau informațiile despre politică de pe rețelele de socializare. Avem nevoie de chestiuni esențiale și de oameni pe care să îi pui în față. Oameni asumați. Vrem lideri asumați. Lideri care să vorbească cu noi. Noi ne propunem să creștem calitatea democrației.

Ciprian Necula: Ciolacu a postat pe TikTok în campanie că mânca covrigi și a reușit să fie mai aproape decât ceilalți candidați. Domnul Ciucă și-a dat cu stângul în dreptul…

22:27

Propaganda rusă lucrează cu materialul clientului

Cosmin Popa: Propaganda rusă lucrează cu materialul clientului.

22:20

Care ar trebui să fie mișcarea PSD?

Cosmin Popa: Eu mi-aș fi dorit să am niște interlocutori care să-mi explice acest act de reflecție. În primul rând să iasă și să anunțe că – avem un plan de acțiune a partidelor, de consolidare a economiei, a rezilienței factorilor străini… Vom avea aceeași situație în cel mai scurt timp. A doua oară nu se va mai putea stăvili, printr-o decizie CCR.

Ciprian Necula: Asta presupune și timp. Lucrăm cu marfa pe care o avem.

22:12

Cum ar trebui să arate o primă variantă de guvern?

Cosmin Popa: Vehiculând niște nume alfabetizate. Care este mesajul acestor alegeri? S-au anulat alegerile prezidențiale. Alegerile prezidențiale arată de fapt adevărata criză.

Ciprian Necula: Acești domni și doamne și-au găsit o tehnică. Între partidele europene se negociază un pachet, nu doar guvernul, dar și președintele României. Ciolacu poate vrea să fie și președintele României.

Costin Ciobanu: Pare că nu s-a schimbat nimic, că suntem pe pilot automat după miercurea trecută, când au semnat un angajament. Președintele PSD a făcut și un îndemn pentru Elena Lasconi… acum suntem într-o altă realitate.

22:01

Cum ar trebui să se poziționeze partidele

Ciprian Necula: Este un moment de restart… Poate Crin Antonescu?

Costin Ciobanu: Rareș Bogdan a spus că PNL ar trebui să plece în opoziție, să-și lingă rănile. Acum vedem că PNL vrea să vină la guvernare. E greu să vorbești de PNL fără PSD. PSD a ieșit slăbit din aceste alegeri, însă AUR-SOS-POT au același număr de parlamentari. PSD ar putea fi partidul care ar putea fi dat la o parte. Se face o coaliție de 3 partide sau de 4 partide? Aceasta este întrebarea din zilele astea.

Cosmin Popa: Arimtetica parlamentară creează impresia unui ospăț în mijlocul ciumei. PNL și PSD discută în aceiași termeni. Îmi arată că mare lucru nu s-a înțeles… Partidele continuă să facă ce au făcut și înainte de aceste alegeri. Vorbăria că „va apăra NATO, dormiți liniștiți” a arătat că este doar o vorbărie. Avem o populație care este nepregătită.

21:53

Cum se schimbă poziția Rusiei față de Siria?

Hari Bucur-Marcu: Siria a fost instrumentală pentru strategia Rusiei de a opri introducerea valului democratic, de a nu avea puterea în stat. Regimurile au căzut foarte repede, în asemenea condiții, Kremlinul a dorit să demonstreze că schimbările de regim, între timp a apărut în ecuație Iran și Turcia, lucrurile acestea au evoluat pentru că Rusia este o putere nucleară. Astăzi, Rusia a dispărut din ecuația siriană. Până la urmă, ceea ce privește războiul civil, acesta este câștigat de forțele revoluționare. Nu putem vorbi de o victorie americană în Siria. Rusia, în război cu Ucraina, nu va putea face ce a făcut până acum nici în Siria, nici în Ucraina.

Ciprian Necula: Siria e aprope de noi, chiar dacă nu pare. Mă întreb dacă nu s-a retras din Siria și a adus capacitatea de apărare în Ucraina?

21:43

Cât de mare a fost glonțul care ne-a trecut pe la ureche?

Costin Ciobanu: Cred că o să aflăm mai multe lucruri săptămânile viitoare, publicul merită să le cunoască. Sperăm ca, la nivelul parlamentului și instituțiilor, să vedem toate ramificațiile. Cum ne asigurăm că ce s-a întâmplat nu va fi repetat și la următoarele alegeri? Trebuie să fie furnizate răspunsuri, să ni se spună că alegerile au fost viciate și care sunt garanțiile pentru a nu mai trece prin asta. Ne-am făcut de râs în toată lumea.

Ciprian Necula: Au fost mai multe gloanțe care au trecut pe la urechile noastre. Riscam să alegem pe cineva democratic pentru a ucide democrația ulterior. Noi avem drone care zboară libere prin România și ne întrebăm dacă avem legislație să le doborâm – cam așa stau lucrurile… Clasa politică a ignorat cetățeanul. Avem copii care merg la culcare nemâncați, suntem primii în Europa la mame minore.

Romii au fost fascinați de discursul lui Georgescu. Au asociat celălalt candidat ca fiind LGBT și au spus: „Vrem un candidat care ne dă apă și hrană gratuit.”

Riscam să repetăm un scenariu care a mai existat în istorie… Fascinant și fascizat. Elementele care le-a introdus, pace și nu război… Acest om îl copie foarte bine pe Antonescu.

Invitații zilei sunt Costin Ciobanu, analist politic, Cosmin Popa, istoric și Ciprian Necula, sociolog. Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe TikTok Gandul.

Costin Ciobanu este cercetător și analist politic, doctorand în științe politice al McGill University. Cu o experiență de peste zece ani în comunicarea politică și publică, este interesat de efectul campaniilor electorale asupra comportamentului de vot, dar și de felul în care votanții recționează la șocurile economice.

Cosmin Popa este istoric, cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, specializat în istoria Uniunii Sovietice și a comunismului european.

De-a lungul carierei sale, Cosmin Popa a publicat peste 80 de studii în diverse reviste științifice și este membru în consiliile științifice ale unor reviste academice. Activitatea sa de cercetare se concentrează pe istoria Uniunii Sovietice, istoria comunismului european, comunismul românesc din perspectivă comparată, istoria Federației Ruse, Războiul Rece și problemele energetice contemporane.

Ciprian Necula este activist rom, membru fondator al Platformei Aresel, doctor în sociologie și profesor asociat SNSPA.

A fost jurnalist, inițiator al unor campanii publice, promotor de proiecte socio-economice, analist politic, co-fondatorul unei întreprinderi sociale, liderul unei organizații non-guvernamentale rome, consultant pentru organizații internaționale. A ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene și este membru fondator al platformei civice a romilor #Aresel.

Ciprian Necula este doctor în sociologie și predă cursul “Masculinitate și etnicitate” la Universitatea SNSPA din București. El coordonează primul program european de master pe Studii Romani.

CITEȘTE ȘI:

Cosmin Popa: „Suntem într-o perioadă de delimitare ideologică”/Ciprian Necula: „Este un moment de reset. Mulți oameni au căzut în plasa manipulării”

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele