Prima pagină » În opoziție » Crin Antonescu: „Știau ce vârstă am, ce tip de telefon sunt”/Andrei Țăranu: „Partidele au fost părăsite de propriile structuri”

🚨 Crin Antonescu: „Știau ce vârstă am, ce tip de telefon sunt”/Andrei Țăranu: „Partidele au fost părăsite de propriile structuri”

20:05

Această campanie electorală n-a început cu dreptul

Această campanie electorală n-a început cu dreptul. Pe 9 decembrie, acum o lună, deja trebuia stabilit un calendar al alegerilor. Și astăzi ar fi trebuit să avem mai multe informații despre un asemenea cataclism politic: anularea alegerilor.

20:02

De ce-l deranjează atât de rău, pe Victor Ponta, Crin Antonescu?

Pentru că știe că, în fața lui Crin Antonescu, el n-are nicio șansă.

19:58

Administrația Trump vs România

Toată lumea așteaptă mai mult decât o șapcă de la președintele SUA. Avantajele, cel puțin securitare, sunt importante. Dacă au fost investiții pe care noi le-am primit în România a fost pentru că am părut o țară de încredere.

19:55

Cine are cele mai multe șanse să ajungă președinte?

Astăzi, cel mai probabil, Călin Georgescu. pe 4 mai, cel mai probabil, candidatul coaliției.

De ce l-ar fi votat cineva pe dl Ciucă dacă nu avea o motivație politică sau clientelară?

Tabăra fascistă nu poate obține mai mult de 35%, cu totul și cu totul. Nu cred că ei pot să obțină mai mult.

Mulți dintre cei care l-au votat prima dată pe Călin Georgescu s-au trezit și nu vor mai vota.

19:51

Nicușor Dan are tracțiune pentru un anumit tip de electorat

Nicușor Dan are tracțiune pentru un anumit tip de electorat. Dar nu are tracțiune pentru electoratul PSD. PSD-ul doamnei Firea nu e departe de Călin Georgescu, cu cruci, cu biserică. E clar că electoratul doamnei Firea s-ar duce către latura fascist-religioasă.

19:48

Dan Puric susținut de un Târziu are șanse să preia partidul

Dan Puric susținut de un Târziu are șanse să preia partidul. Din această mișcare ar ieși un candidat de tur 2.

Cei doi finaliști ar fi candidatul coaliției și reprezentantul unei facțiuni provenite din votanții lui Călin Georgescu și AUR.

19:45

Claudiu Târziu încearcă o altă mișcare

Claudiu Târziu încearcă o altă mișcare. Sunt cei care mai degrabă ar încerca să facă partidul mai acceptabil ca să ajungă la guvernare alături de PSD. Cu George Simion nu are tracțiune. Nu este o persoană care să fie votabilă de o parte din electorat. În timp ce genul lui Claudiu Târziu ar putea să se apropie de electoratul lui Călin Georgescu și de electoratul PSD-ului.

AUR în acest moment este o mișcare politică care oricând poate să dispară.

19:39

Părerea mea e că dl Călin Georgescu nu va reuși să candideze

Părerea mea e că dl Călin Georgescu nu va reuși să candideze, altfel CCR s-ar face de tot râsul, având în vedere că a anulat alegerile pentru încălcarea gravă a legii electorale. Plus declarațiile publice cu un iz fascist și nazist pe care le-a făcut dl Călin Georgescu. Măcar pentru aceste poziții, și pot fi găsite și altele, dl Călin Georgescu nu va putea să candideze.

19:35

Partidele nu se mai pot baza pe organizații

Dacă Ciolacu va ajunge să candideze, după ce-a pierdut pe 24 noiembrie, am mari îndoieli că va obține chiar și scorul pe care l-a obținut pe 24 noiembrie. Partidele nu se mai pot baza pe organizații.

19:31

Credeți că va candida Victor Ponta?

Eu sper că, nu. Dacă o va face, o va face din afara PSD și împotriva PSD și chiar împotriva propriei persoane. E foarte greu de crezut că dl Ponta, cu trecutul politic pe care-l are, va putea să intre măcar în turul 2.

19:27

Este singura soluție pentru ca această coaliție să supraviețuiască

Este singura soluție pentru ca această coaliție să supraviețuiască la guvernare și după alegerile prezidențiale din mai. Altfel, se va întâmpla un singur lucru: această construcție fascisto-suveranistă, va câștiga. Dacă nu vor avea un președinte care să susțină această majoritate, tot acest eșafodaj se va prăbuși.

19:24

Dl Crin Antonescu vine cu un bagaj de 22% încredere

Dl Crin Antonescu vine cu un bagaj de 22% încredere și potențial de vot. Ceea ce e foarte mult.  Singurul care poate să ia voturi și de la PSD.

19:13

Timpul s-a oprit pe 24 noiembrie 2024

Andrei Țăranu

Din punct de vedere politic, suntem în România anului 2024. Timpul s-a oprit pe 24 noiembrie 2024.

Suntem nicăieri, pentru că partidele care sunt în acest moment la guvernare se află în debandadă. Nu înțeleg ce li s-a întâmplat.

Este pentru prima dată când partidele au fost părăsite de propriile structuri.

19:10

Administrația Trump vs România

Vom avea de-a face cu alt Occident. O altă lume. Deci, o altă Românie. Nu cred că, într-o asemenea furtună poți să rezolvi lucrurile doar încercând să te pliezi, să te prefaci că ești un mic trumpist. Trebuie să rămână identitatea ta politică. Nu poți să te duci cu o țară sau alta doar pentru că e puternică. Alegem America pentru că sunt niște valori pentru care noi am optat.

19:07

Nicușor Dan ar trebui să sprijine o candidatură a unui candidat comun, de dreapta?

Nici eu nu cred că este rentabil să construim o campanie pe critică.

N-am de ce să-l atac pe dl Nicușor Dan. Omul și-a anunțat candidatura. Eu n-aș candida independent pentru că nu știu cum se face. Eu cred că e bine venit. Nu știu dacă ar fi mai bine un candidat comun.

19:05

Dacă Marcel Ciolacu nu vă mai susține nu mai candidați?

Sunt într-un acord, într-un proiect, cu patru forțe politice care mi-au propus o candidatură. Dacă unul dintre aceste partide respinge această candidatură, evident că nu mai există un candidat comun.

19:00

Eu am văzut și am abordat doar din punct de vedere politic afirmațiile ale d-lui Georgescu

Eu am văzut și am abordat doar din punct de vedere politic afirmațiile ale d-lui Georgescu despre Mișcarea Legionară, despre Căpitan, despre mareșal Pot să am o judecată politică asupra acestor lucruri. Unde este granița dintre declarație și incitare nu ne poate spune decât un judecător. Cert este că aceste lucruri nu au fost luate în serios. Au fost făcute ani de zile.

18:59

Georgia Meloni nu e Călin Georgescu

Georgia Meloni nu e Călin Georgescu.

18:55

AUR, SOS, POT nu trebuie tratați, totuși, ca niște monștri

Faptul că asta era singura formă de guvernare, în acest moment, e una. Faptul că ceilalți, AUR, SOS, POT nu trebuie tratați, totuși, ca niște monștri, ca niște arătări, ca niște dihănii. Sunt exact ca și ăștilalți. Sunt oameni cu care se poate avea dialog politic. Nu sunt niște paria, niște haiduci, sunt niște oameni care au propriile lor păreri.

Simion, în campania electorală a fost chiar rezonabil. În stradă nu prea poți discuta cu el.

18:53

România-i ca mama

România-i ca mama. E a ta. România publică mi se pare mai rău.

18:43

Despre Partidul Național Liberal

Nu mai folosiți cuvântul „mic” în legătură cu Partidul Național Liberal! E totuși singurul partid care a făcut mișcări radicale, dar ample.

PNL are propriul său destin. Influența partidului…are ministere importante. Ministerul Energiei sau de Interne sunt mai puțin importante decât Ministerul de Finanțe.

Cred că orice etnic maghiar, sau turc, sau tătar etc poate fi cetățean român și, dacă face politică, poate să intre și-n CSAT.

18:37

Simt nevoia să-i iau apărarea lui Klaus Iohannis

Simt nevoia să-i iau apărarea lui Klaus Iohannis. PNL e un partid din care n-am încetat să fac parte. În 2014, n-am făcut 20% și-am demisionat. Cineva din România, de 10 ani, a spus un lucru, și-a luat un angajament, nu l-a făcut, a demisionat. 15% ma avut atunci, 15% are azi. E un partid semnificativ.  Un președinte, oriunde, care dorește să mențină intens legătura cu fostul său partid, va avea o influență mare. Depinde cum va alege să și-o gestioneze.

18:35

Ce ne unește?

Există ceva care-i unește pe oamenii ăștia. Cam acolo trebuie să caute președintele. Aceste lucruri le am în cap, la aceste lucruri m-am gândit.

18:32

Problema României în acest moment

Sunt două: marea noastră problemă este memoria. Sunt niște lapsusuri în viața noastră care nu sunt nevinovate. Evitarea de a asuma responsabilități. Avem calități spectaculoase și avem defecte spectaculoase.

Cea mai mare problemă a României acum are două fețe și amândouă sunt hidoase. Cantitatea de ură și cantitatea de minciună.

18:29

Ce fel de președinte ați fi?

Vreau să propun un anumit tip de personaj, un caracter de președinte. prima condiție a unui președinte este aceea să aibă caracter. Să fie un om cu personalitate pe care tu, ca alegător, să știi de unde-l iei.

Eu, ca cetățean, sm nevoie ca cineva să mă reprezinte, să mă apere, să mă apere de propriul meu stat, de propriii mei birocrați.

18:27

Vă doriți să fiți președinte?

În viața politică n-am fost de 10 ani și nu mi-e dor de ea. Dar, într-adevăr e o situație limită.

Dacă am intrat, da. Altfel, altminteri nu-mi doream deloc. Pentru că România are nevoie de un președinte. Are în față posibile coșmaruri.

18:21

Momentul ruperii USL și ați trădat

Trădarea d-lui Ponta e binecunoscută în PSD. USL a fost un proiect major; cea mai mare construcție politică din istoria electorală a României.

Pentru mine, eșecul acestui proiect, n-a fost din cauza mea, dar nu l-am resimțit mai puțin ca eșec. A fost unul dintre etapele pentru care am spus: au i-aș cam pune capăt activității politice. S-au mințit 10 ani, se mai minte și acum…Nu se poate face nimic fără încredere. Eu intru în acest joc dacă am încredere: eu în ei și ei în mine.

18:17

Îi garantați lui Marcel Ciolacu funcția de prim-ministru?

Pot să-i garantez lui Marcel Ciolacu respectarea spiritului Constituției, așa cum l-am înțeles și faptul că rămânerea și funcționarea sa ca prim-ministru depind de majoritatea parlamentară. Pot să garantez faptul că nu voi folosi tot felul de intrigi ca să-mi fac propriul meu guvern. Nu va exista ideea de „propriul meu guvern”.

18:14

Condițiile puse

Eu nu am pus nicio condiție. Eu am spus: „Da!” Știau ce vârstă am, ce tip de telefon sunt       (n.r. referire la faptul că Victor Ponta a spus despre el că este un Nokia banană). Eu nu le-am spus decât că vreau să facem aceste lucruri relativ repede și le-am mai spus că, din tot ceea ce ține de bătălia mea personală, eu mi-o duc din punct de vedere organizatoric, logistic, eu nu am aceste capacități și să mă susțină.

17:22

Cine a venit cu ideea sondajelor?

Crin Antonescu

În momentul în care lansezi o candidatură, discuțiile la temelia unei candidaturi sunt legate: va fi sau nu va fi. Ați văzut că tirul simpatizanților s-a îndreptat într-acolo.

Eu nu știu. Eu n-am discutat cu nimeni despre așa ceva.

Emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai” începe joi, 9 ianuarie, de la ora 18.00, live pe Gândul. Invitați: Crin Antonescu și Andrei Țăranu, politolog. Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gândul.

Crin Antonescu a fost președinte al Partidului Național Liberal (PNL) din 2009 până în 2014 și președinte al Senatului României între 2012 și 2014. A fost candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2009, obținând locul al treilea în primul tur.

De asemenea, în perioada 10 iulie 2012 – 31 august 2012, a exercitat funcția de președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.

În prezent, Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale din 2025.

Andrei Țăranu este prodecan și profesor la Facultatea de Științe Politice din SNSPA. Acesta predă cursuri precum „Ideologii politice”, „Ideologii politice contemporane”, „Simbolică politică”, „Programe politice” și „Teorii politice contemporane”.

Printre domeniile sale de interes se numără: Doctrine politice, Simbolică politică, Teorii politice contemporane și Partide politice.

De asemenea, Andrei Țăranu este cadru didactic la Università degli Studi di Napoli Federico II.


CITEȘTE ȘI:

A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România. vezi toate articolele
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și