🚨 Cristina Trăilă: „CCR ar trebui să se uite mai amplu la procesul de fraudare”/ Szabó Ödön: „A venit desecretizarea foarte târziu”

Publicat: 04 12. 2024, 14:12
Actualizat: 04 12. 2024, 23:35
23:12

Nu se poate face nicio majoritate pro-europeană

Fără PSD, nu se poate face nicio majoritate pro-europeană. Îți place, nu-ți place.

23:08

De-aia arată legile așa

Cristina Trăilă

De-aia arată legile așa. Pentru că ajunge în Parlamentul României un om care nu știe să scrie. Și sunt banii statului, bani irosiți. Nu poți să plătești un om care nu are deloc competența. Nu vedem acest ridicol în care ne aflăm cu privire la Parlamentul României.

22:53

Într-un stat de drept, n-ar fi trebuit să ajungă să candideze

Cristina Trăilă

Există o serie de infracțiuni pe care Parchetul le poate analiza. Într-un stat de drept, n-ar fi trebuit să ajungă să candideze. A fost o totală indolență din partea celor care au verificat aceste dosare de candidatură. Mi-ar plăcea să analizăm, retroactiv, tot acest dosar, pentru opinia publică.

22:46

O mobilizare trebuie să existe

Toate voturile partidelor democratice se vor duce în aceeași direcție. O mobilizare trebuie să existe. Nu există discuția de-a ne întoarce înapoi.

22:39

Să învingem la vot acest război hibrid

Să învingem la vot acest război hibrid. Asta este acum. Nu vom putea elimina toate provocările. Va trebui ca structurile de securitate să funcționeze mult mai bine. Să cerem sprijin aliaților noștri pentru a contracara, dacă noi nu suntem în stare. Ne organizăm și câștigăm. Asta e măsura excepțională.

22:38

E clar că e atac statal ostil

Andrei Caramitru

Nu Constituția e sub atac. Statul român e sub atac. E clar că e atac statal ostil.

22:34

Noi luăm deciziile foarte târziu

Szabó Ödön

Noi luăm deciziile foarte târziu, pentru că suntem comozi. CCR a validat turul întâi. Nu văd altă situație decât să mergem mai departe.

22:32

Cine ar fi trebuit să-și dea demisia?

Szabó Ödön

Foarte simplu. Cei care au realizat acest raport. Ar fi trebuit să urmeze o chestiune de acest gen.

22:23

E o situație foarte gravă

Andrei Caramitru

E o situație foarte gravă care n-a fost prevenită de anumite instituții din statul român.

Nu mi-e clar cine e responsabil. Nu se întâmplă nimic. E o slăbiciune majoră. Credeși că Israelul ar fi permis așa ceva?

22:18

Nu poate să fie altă concluzie decât de înaltă trădare 

Andrei Caramitru

Când e un atac statal și există niște vectori, nu poate să fie altă concluzie decât de înaltă trădare.

CCR este instanța supremă, dar au scos-o de pe listă de pe listă pe doamna Șoșoacă pentru niște motive mai puțin grave. Una e să zici ceva și alta e să ai dovezi că o persoană este un vector al unui stat ostil.

22:14

Suntem de facto într-o situație de război

Andrei Caramitru

Suntem de facto într-o situație de război. În același timp, situația economică e catastrofală. 6 mld de euro au fost cheltuiți din fondul de rezervă al Statului Român în 5-6 zile și vreo 2 mld de euro din rezerva Băncii Naționale. Lucrurile trebuie rezolvate rapid și radical. E clar că e vorba de o trădare și nu de către o persoană.

22:11

CCR are o singură pârghie

Augustin Zegrean

CCR are o singură pârghie: validează sau invalidează alegerile. Asta i le dă Constituția.

22:08

Din ce punct s-ar putea relua procesul electoral?

Augustin Zegrean

Ar trebui să se depună noi candidaturi. Se merge de la început.

22:05

Invalidarea întregului parcurs electoral

Augustin Zegrean

 Nu este un lucru îngrozitor de periculos. Președintele în funcție rămâne în funcție până la depunerea jurământului noului președinte. Nu spune cât timp.

Dacă se întâmplă ceva cu Klaus Iohannis, îi ia locul președintele Senatului.

22:02

Se poate invalida întregul proces electoral?

Augustin Zegrean

Dacă cineva le va contesta și va dovedi că este real ce scrie în contestație. Orice cetățean român care a participat sau, nu la alegeri, poate contesta.

Nu ne mai putem întoarce la turul întâi.

Dacă se dovedește că sunt adevărate, da. Instituțiile statului nu fac contestație. partidele fac contestație.

21:56

Ce soluții ar putea avea CCR acum?

Augustin Zegrean

Mandatele de deputat/senator nu sunt validate de CCR, ci de Camera Deputaților și Senat. Comisia de validare verifică dacă alegerea lor a fost în conformitate cu legea și poate primi și contestații. Comisia întocmește un raport, propune validare/invalidare. CCR validează doar alegerea președintelui. Dacă sunt contestații, rezolvă contestațiile, apoi validează sau invalidează alegerea.

21:51

Cel mai important că astăzi s-a realizat această platformă comună pro-europeană

Nu știu în ce măsură o anchetă sau măsuri pot fi luate până duminică. dacă sunt luate după turul 2, ce efect mai au.

E cel mai important că astăzi s-a realizat această platformă comună pro-europeană și să reușească să impună direcția pro-vest.

21:47

CCR ar trebui să se uite mai amplu la procesul de fraudare

Cristina Trăilă

CCR ar trebui să se uite mai amplu la procesul de fraudare. Ar fi trebuit să aibă în vedere toate aceste documente care erau pe masa CSAT încă de joi.

21:42

Avem dovezi clare care să ducă la anularea alegerilor?

Szabó Ödön

A venit inclusiv desecretizarea foarte târziu. Îți bați joc de oameni. I-ai trimis la vot, deși știai că e o fraudă.

Cristina Trăilă

Și aceste alegeri parlamentare ar trebui să intre în vizorul unei analize mai aprofundate. Ar trebui să ieșim din retorica președintele Iohannis este vinovat de tot ce s-a întâmplat în România.

Invitații zilei sunt: Cristina Trăilă (PNL), Szabó Ödön, deputat (UDMR), prin Skype, și Felix Cozma, deputat (PSD). Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe TikTok Gandul.

Cristina Trăilă, membră a Partidului Național Liberal (PNL), a ocupat funcția de deputat în Parlamentul României, reprezentând circumscripția București. Activitatea sa politică a început ca membră fondatoare a Partidului Liberal Democrat (PLD) în 2006, unde a deținut funcții precum secretar al Consiliului Reprezentanților Naționali și vicepreședinte al filialei Sector 5. După fuziunea PLD cu Partidul Democrat, formând Partidul Democrat Liberal (PDL), a ocupat poziții de conducere în cadrul organizației de femei a partidului. Ulterior, după fuziunea PDL cu PNL, a devenit președinta Organizației Femeilor Liberale.

Szabó Ödön a deținut funcții precum președinte executiv al UDMR Bihor și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Bihor, unde a fost președintele Comisiei juridice, dezvoltare regională și cooperare transfrontalieră.

Din 2012, Szabó Ödön este deputat în Parlamentul României, reprezentând județul Bihor. În cadrul activității parlamentare, a fost membru și vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Felix Vasile Cozma este un politician afiliat Partidului Social Democrat (PSD), cu o vastă experiență în administrația publică atât la nivel central, cât și local. În prezent, ocupă funcția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), poziție pe care a mai deținut-o în martie 2018 – decembrie 2019 și, ulterior, din ianuarie 2022.