Zetea: Este nevoie să partajezi puterea pentru ca statul să funcționeze/Cataramă: PNL este vioara numărul unu/Moșteanu: Vom forma un GUVERN de dreapta

Publicat: 17/09/2024, 11:55
Actualizat: 18/09/2024, 09:48
23:30

Moșteanu către Cataramă: Când va explica Ciucă situația cu reportajul despre Nasiria?

Sunt doi macaronari care credeau că românii sunt servitorii lor, a răspuns Cataramă.

23:29

Cum va fi guvernul după alegeri? întreabă Cataramă.

Zetea: „Un guvern PSD-PNL care să mențină stabilitatea.”

Moșteanu: „Un guvern USR-PNL-UDMR. Lasconi va intra în turul doi, și vom forma un guvern de dreapta, cu reforme.”

23:24

Zetea către Cataramă: De ce credeți că lumea va vota același discurs ca în alegerile anterioare?

Același motiv pentru care ne-au votat și înainte, a răspuns Cataramă.

23:22

Ce șanse are coaliția dacă liderii nu au încredere între ei?

Cataramă: „Suntem în campanie electorală. Este absolut normal ce se întâmplă.”

Zetea: „Noi nu mințim pentru a obține voturi. A existat o relație de încredere maximă. Lucrurile s-au schimbat după alegerile europarlamentare, când am stabilit calendarul alegerilor. Din acel moment, când Ciucă nu și-a respectat cuvântul, totul s-a schimbat.” Mai multe detalii AICI.

Moșteanu: „Asta demonstrează că nu au încredere unul în celălalt, Ciolacu și Ciucă. Noi, când spunem ceva, ne bazăm pe încredere.”

23:15

Zetea: Este nevoie să partajezi puterea pentru ca statul să funcționeze corect

Zetea: „Românii ne-au dat o lecție dură. Am învățat din asta. Este nevoie să partajezi puterea pentru ca statul să funcționeze corect.”

Cataramă: „Partidul câștigător este cel care trebuie să fie chemat să formeze guvernul. Viitorul premier va avea un început dificil în 2025, un calcul politic greu. Nu sunt de acord cu ceea ce a spus Ciolacu.”

Moșteanu: „Ciolacu este încurcat de aritmetica parlamentară. Nu pot obține singuri 51% din voturi, de aceea caută parteneri. În 2020, PSD nu avea cum să facă o majoritate.”

23:06

Moșteanu, întrebat despre creditul și apartamentele Elenei Lasconi: Este o persoană care nu este foarte atentă la bani

Moșteanu: „Este o persoană care nu este foarte atentă la bani; nu are nici foarte mulți, nici foarte puțini. Are o casă cochetă cu o grădină frumoasă, dar nu a fost atentă la detalii financiare.”

Cataramă: „Cristian Tudor Popescu a descris-o pe Lasconi ca fiind o persoană care nu a recunoscut inițial facultatea pe care a absolvit-o. Nu este nicio rușine să fi terminat Facultatea Ecologică din Deva.”

Gabriel Zetea: „Un astfel de răspuns dă impresia de nesiguranță și lipsă de încredere. Arată o lipsă de transparență.”

23:01

Egalitatea de șanse. Ce spun invitați?

Zetea: „Avem 30% femei în PSD. PSD a avut-o pe Viorica Dăncilă… politica a fost construită de bărbați, iar femeile nu au avut acces. Pentru a îmbunătăți acest aspect, este nevoie de discriminare pozitivă. Femeile în politică sunt foarte muncitoare”.

Moșteanu: „Să se uite la celelalte partide. Noi avem o președintă femeie. Încurajăm femeile și tinerii să se implice”.

Cataramă: „Această idee vine din Hollywood și din universitățile americane… Harvard a fost obligat să numească o femeie doar pentru că nu era albă, și s-a demonstrat că nu era competentă. Pe cine promovăm? Când vorbim despre diversitate, competența trebuie să primeze”.

22:58

Mai bine într-un orfelinat sau într-o familie gay?

Moșteanu: „Parteneriatul civil nu este doar pentru LGBT. Dacă aceasta devine o prioritate, noi o vom susține și vota. Sunt împotriva procesului de adopție de către o familie gay. Există multe zone gri în această problemă”.

Cataramă: „Mai bine într-un orfelinat. Sunt împotriva parteneriatului civil. Educația sexuală se face în familie. Mă opun ca în școli să fie predate lecții despre LGBT și diversitate. Nu mi-am dat fiica la o anumită școală pentru că profesoara era LGBT. Mă opun acestui lucru. Va mai dura până când România va avea o lege despre parteneriatul civil”.

Zetea: „Nu este treaba statului român să le spună părinților cum să-și educe copiii. Dar sunt copii care nu primesc această educație sexuală în familie. Sunt împotriva adopțiilor LGBT. România va fi obligată în viitor să dezbată parteneriatul civil, avem un dosar la CEDO și facem parte din organisme internaționale. Suntem obligați să discutăm acest subiect”.

22:46

Cum va crește candidatul pe care îl susțineți programele de sănătate?

Zetea: „Educația și sănătatea sunt domenii importante pentru PSD. Sănătatea trebuie să rămână în continuare oferită de statul român, în sistemul public”.

Cataramă: „Problema în sistemul de sănătate public este că societățile de asigurări nu plătesc actul medical la valoarea lui reală. Desigur, sistemul public rămâne important. Spitalele nu ar trebui să mai primească alți bani decât cei proveniți din actul medical aplicat corect”.

Moșteanu: „Intri cu o boală și pleci cu alta, asta e situația în spitale. Noi credem în descentralizare. Rafila a blocat SMS-urile de la pacienți despre spitalele unde se ia șpagă și despre recenzii. Sistemul privat poate completa sistemul public. Dacă o parte din banii din salariu s-ar duce la un sistem privat, ar fi o simbioză corectă pentru cetățeni. Eu cred în sport.”

22:39

Candidatul pe care îl susțineți este de acord cu privatizarea sistemului de educație?

Moșteanu: „Toată lumea trebuie să aibă acces la educație, este un drept garantat de Constituție. Orice persoană are acest drept, chiar dacă nu are niciun leu în buzunar. Avem și o mare problemă cu abandonul școlar. Programul O masă caldă, pentru care milităm din 2017, este esențial…”

Cataramă: „Învățământul superior trebuie taxat. Trebuie încurajată dezvoltarea învățământului privat în celelalte sisteme. Acolo unde există gratuitate, apar o mulțime de probleme”.

Zetea: „Sunt principii absolut corecte. Sistemul educațional trebuie să fie public. O societate trebuie să aibă cât mai mulți cetățeni bine instruiți. Eu aș pune toată baza în sistemul public, care generează oameni competenți”.

22:37

"România Educată", ce spun invitații

Cataramă: „Președintele nu are atribuții în acest domeniu. Președintele se ocupă de armată, securitate, nu de problemele guvernului. Baza materială a învățământului de stat este la pământ”.

Zetea: „Președintele are autoritatea de a aduce la masă pe toți cei cu atribuții. A avut rezultate extrem de slabe. Sunt susținător al descentralizării, presiunea în teritoriu este foarte mare … Avem cel mai mare procent alocat în PIB pentru educație, dar trebuie să existe și verificarea profesorilor la ore”.

Moșteanu: „Politizarea este prezentă în îvătământ (…). Nu trebuie să avem directori și inspectori puși politic. Este necesară o finanțare corectă. Depolitizarea este o mare problemă”.

22:24

Moșteanu către Cataramă: V-ați bătut joc de voturile liberalilor

Moșteanu: „Haideți cu mine în piață să vedem dacă oamenii trăiesc mai bine. Soluția este o guvernare de dreapta. USR este flexibil. V-ați bătut joc de voturile liberalilor”.

Cataramă: „Liviu Dragnea… partidul a fost destul de rău. Astăzi, PSD este un partid acceptabil și în Parlamentul European. Putem merge mai departe cu PSD, dar putem merge și mai departe cu USR, dacă USR are un vot corect”.

22:19

Cum ați putea crește veniturile la bugetul de stat? Moșteanu: ANAF nu-și face treaba

Zetea: „PSD, în ceea ce privește impozitarea, susține salariile mici. Am dublat salariile în ultimii ani. Deficitul bugetar se poate reduce prin diminuarea cheltuielilor statului și prin ingeniozitatea ministrului de finanțe, nu prin taxare suplimentară”.

Cătărama: „Am avut un volum important de investiții și consum generat de creșterea salariilor și pensiilor. România are prea multe scăpări în legislație și prea multe portițe prin care veniturile dispar din bugetul statului”.

Cataramă, întrebat despre cei 10 mii de euro primiți lunar de partide: „Ar trebui să adoptăm o lege pentru offshor-uri, care să fie taxate cu 20-16%.”

Moșteanu: „Creșterea colectării TVA. ANAF nu-și face treaba; în ANAF trebuie intrat cu buldozerul. Suntem ultimii din Europa. Mai este și partea de risipă bugetară”.

22:10

Moșteanu: Pentru a avea o economie puternică, trebuie să avem o protecție socială liberală

Moșteanu: „Am discutat atunci, la guvernare, cu PNL și UDMR. Pentru a avea o economie puternică, trebuie să avem o protecție socială liberală, adică un loc de muncă”.

Cataramă: „Cuvântul facilități  este antiliberal”.

Zetea: „În PNRR este scrisă eliminarea facilităților fiscale. Eliminarea impozitării muncii ar însemna creșterea deficitului”.

22:04

Taxe și impozite

Poziția USR: „Locuri de muncă, predictibilitate… impozit, cota unică de impozitare. Oamenii nu trebuie pedepsiți dacă lucrează mai mult, și să li se ia banii din buzunar (…) 32 de mii de oameni angajați la stat. Cheltuielile bugetare au explodat. Unde este solidaritatea de care vorbesc candidații?”

Cataramă: „Trebuie să punem ordine între facilități. Nu mai știm cine și ce plătește. Trebuie aduși toți la un numitor comun. Dacă se renunță la cota unică, acest lucru nu se va face într-o coaliție cu PNL”.

Zetea: „Există o decizie a coaliției, nu cresc taxele. Nu vorbim în 2025 despre creșterea taxelor. Introducerea impozitării progresive ar putea fi luată în calcul pe viitor”.

21:59

Cataramă: PNL este vioara numărul unu

Cataramă: „PNL este vioara numărul unu. Atât timp cât ești un partid dominant, îți impui doctrina”.
Zetea: „PSD este partidul în care românii au încredere. Este necesar să plasăm România printre țările care oferă garanții”.
Moșteanu: „Garanția pe care trebuie să o ofere un politician este că oamenii o vor duce mai bine”.

21:52

Viitorul coaliției PNL-PSD

Zetea: „Există câteva condiții, în primul rând scorul la alegerile parlamentare. Nu văd astăzi o altă alianță care să ofere stabilitatea de care România are nevoie”.

Cataramă: „PNL este singurul partid de dreapta din Parlament. PSD-PNL-UDMR, opțiunile sunt deschise în funcție de rezultat”.

Moșteanu: „PNL a preferat alianța cu PSD deoarece se înțeleg mai bine cu ei. Guvernarea se face pe baza aritmeticii simple – cap de vită furajată. Noi nu vom face niciodată coaliție cu PSD”.

Invitatul USR a fost încurajat de colegii de platou să facă alianță cu AUR.

21:39

Roxana Mînzatu va trebui să țină seama de PSD sau de cine va conduce România?

Zetea: „Noi am propus-o acolo … Va ține cont de cine conduce România”.

Moșteanu: „Îmi doresc să facă o treabă bună acolo, indiferent din ce partid provine”.

21:37

Candidatura Roxanei Mînzatu pentru funcția de comisar. Ce spun invitații

Roxana Mînzatu a fost desemnată comisar european și vicepreședinte executiv al Comisiei Europene în 2024, ocupând un portofoliu important ce include competențele, educația, locurile de muncă și drepturile sociale.

Zetea: „Portofoliul de comisar este un succes pentru România. E cea mai înaltă poziție pe care a avut-o România. Este un portofoliu cu impact social”.

Cataramă:”Portofoliul este un eșec. România a obținut ultimul portofoliu. Faptul că a primit și vicepreședinția nu are mare relevanță”.

Moșteanu: „Este un eșec de negociere pentru Ciolacu. Marea victorie a lui Ciolacu este gaura covrigului de la Buzău. Nu are pârghii politice la nivel european”.

21:37

Liderii politici despre candidații la prezidențiale: Ciolacu, Ciucă și Lasconi

Gabriel Zetea: „Marcel Ciolacu este un om onest. A reușit să transforme PSD de la momentul 2019, când eram huliți pe stradă, a reușit să aducă oameni noi, să schimbe lucrurile, să se înconjoare de oameni competenți. A reușit să lase deoparte orgoliile politice și să accepte o guvernare cu PNL. A ajuns la experiența necesară pentru a înțelege că mai importantă este țara. Este primul președinte PSD care transmite mereu că puterea trebuie împărțită.” Mai multe detalii AICI.

Viorel Cataramă: „Dl. Nicolae Ciucă este un om atipic, un om al faptelor, un general, nu un orator de clasă, însă a reușit să asigure, alături de PSD, o stabilitate politică în România într-o perioadă complicată. A reușit să mențină partidul unit. A avut un marketing excelent la lansare, cu panourile și cartea, iar ceea ce a surprins pe toată lumea a fost calitatea cărții. Am frunzărit-o și mi s-a părut foarte bine scrisă.”

Ionuț Moșteanu: „Elena Lasconi va fi următorul președinte al României. Este singura dintre contracandidați care nu are legătură cu sistemul vechi și corupt; este aproape de fiecare român. Programul ei este unul de reformă structurală, vizând reforma învățământului și a sănătății. Mâine vom aproba programul național.”

Emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai” începe marți, 17 septembrie, de la ora 21.30, live pe Gândul.

Invitații zilei sunt Ionuţ Moșteanu (USR), Viorel Cataramă (PNL) și Gabriel Zetea, vicepreședinte național PSD și președinte CJ Maramureș.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul.

Invitații serii:

  • Viorel Cataramă reprezentantul Partidului Național Liberal (PNL), cunoscut pentru opiniile sale liberale și viziunea pro-business.
  • Gabriel Zetea reprezentant al Partidului Social Democrat (PSD), unul dintre liderii marcanți ai partidului, aducând în prim-plan politica socială și direcțiile de stânga.
  • Ionuț Moșteanu, vocea Uniunii Salvați România (USR), cunoscut pentru angajamentul său față de reformele administrative și democratice.

Emisiunea își propune să ofere o platformă de discuție unde reprezentanții fiecărui partid își vor expune viziunile și strategiile politice în contextul alegerilor prezidențiale. Temele abordate vor varia de la politici interne și securitate națională la problemele sociale actuale și schimbările climatice.

Fiecare participant va avea un timp standardizat pentru a răspunde întrebărilor, iar discuția va fi moderată ferm de Denise Rifai, cunoscută pentru stilul său incisiv și echilibrat. O parte interesantă a emisiunii va fi la final, dar nu vă stricăm surpriza.

Un eveniment de neratat pentru toți cei interesați de viitorul politic al României, oferind o oportunitate unică de a înțelege perspectivele și planurile candidaților în contextul campaniei electorale. Nu ratați ediția specială a emisiunii „În Opoziție cu Denise Rifai”, astăzi, de la ora 21:30, exclusiv pe Gândul.ro!

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...