Pe 24 noiembrie (Primul Tur) și pe 8 decembrie 2024 (Al Doilea Tur), românii vor decide cine va fi președintele României în următorii cinci ani (din decembrie 2024 până în decembrie 2029).
După câte s-au întâmplat în ultimii 10 ani (din 2014 până în 2024), vine întrebarea: Cum va arăta România în anul 2029, după ce viitorul președinte își va încheia primul mandat de 5 ani?
Premierul Marcel Ciolacu și-a anunțat candidatura din partea Partidului Social Democrat la alegerile prezidențiale.
În discursul de la Congresul PSD de sâmbăta trecută, a promis următoarele: reindustrializarea țării, ajutoare de stat pentru investiții, mâncare sănătoasă la prețuri accesibile, reducerea cheltuielilor bugetare și a deficitului, scutire de impozite de 10 ani pentru românii întorși din țară, o relație mai bună cu instituțiile de stat și mediul de afaceri, modernizarea armatei, ajutorarea Ucrainei, aderarea deplină la Schengen și la OCDE.
El a mai promis că nu va crește taxele și nu va reintroduce serviciul militar obligatoriu.
Întrebat de Denise Rifai la emisiunea „În Opoziție” dacă ar putea schimba un singur lucru în România peste noapte, premierul Marcel Ciolacu a răspuns:
„E greu peste noapte! Am învățat că nu trebuie să faci schimbări bruște”.
Liderul PSD argumentează:
„Orice schimbare bruscă sau orice decizie luată la emoții poate, în acel moment, aduce un lucru bun. Dar vei constata că pe termen mediu, nu este tocmai efectul pe care ți l-ai dori”.
Chiar dacă nu s-a arătat încrezător în schimbările rapide, totuși, Marcel Ciolacu a răspuns la întrebarea prezentatoarei Denise Rifai. Premierul ar umbla la atitudinea unor funcționari ai statului.
Vizibil iritat de birocrație și atitudinea unor funcționari, premierul a propus o schimbare care ar face-o peste noapte:
„Poate aș scoate un pic din aroganța funcționarilor, unor funcționari din serviciile publice. Poate înțelegem locul pe care îl avem fiecare”, a spus premierul la emisiunea În opozitie cu Denise Rifai.
Potrivit unui sondaj IRES, românii trăiesc în țara în care sunt nevoiți să stea la coadă în fața unui ghișeui pentru ca un funcționar să le trântească o replică tăioasă: „Mergeţi la alt ghişeu!”. 69% dintre români se declară NEMULȚUMIȚI de administraţia publică. 88% din respondenţii sondajului efectuat de AmCham s-au declarat NEMULȚUMIȚI de birocraţia existentă.
Klaus Iohannis, un alt funcționar al statului, a devenit președintele român cu cea mai scăzută cotă de încredere cu un an înainte de terminarea mandatului, după ce și-ar fi dezamăgit electoratul după vacanțele scumpe, implicarea scăzută în politica internă și eșecul împlinirii unor promisiuni: „România Educată”, aderarea la Schengen, eșecul guvernării liberale etc.
VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ:
Sursa Foto: Shutterstock