Zece persoane au fost condamnate, luni, în Azerbaidjan la pedepse cuprinse între trei ani și zece ani de închisoare pentru faptul că au pregătit o serie de atentate în timpul concursului Eurovision organizat în mai 2012 în această fostă republică sovietică, informează AFP.
Aceste noi condamnări ridică la 46 numărul persoanelor condamnate pentru pregătirea unor atacuri teroriste în timpul acelui concurs. Alte 36 de persoane au fost deja judecate în cadrul unor audieri precedente.
Ministerul azer pentru Securitate Națională a anunțat în mai 2012 că a dejucat un atac terorist în timpul concursului Eurovision și că a arestat 40 de suspecți.
Potrivit ministerului citat, grupul terorist, care ar avea legături cu Iranul, intenționa să organizeze un atac terorist în sala în care era organizat concursul Eurovision, dar și o serie de atentate contra președintelui Ilham Aliev, a unor posturi de poliție, a unor hoteluri în care erau cazați turiști străini și a unor lăcașuri de cult.
Serviciile de securitate au precizat că i-au arestat pe membrii acelei grupări teroriste în cadrul unor operațiuni desfășurate în mai multe orașe din țară, inclusiv în Baku, capitala azeră.
Eurovision, o competiție urmărită de peste 100 milioane de telespectatori din lumea întreagă, a fost cel mai mare eveniment cultural organizat de această țară de la proclamarea independenței și a desprinderii sale de URSS în 1991.
Regimul aflat la putere în Azerbaidjan, criticat cu regularitate pentru chestiuni legate de respectarea drepturilor omului și de statutul opoziției, a profitat de acel eveniment pentru a promova pe plan internațional această țară foarte bogată în hidrocarburi.
Finala concursului Eurovision 2014 va avea loc pe 10 mai la Copenhaga, capitala Danemarcei, învingătoarea ediției din 2013.
Cezar, reprezentantul României la ediția din acest an, a participat cu piesa „It’s My Life” și a ocupat locul al 13-lea.
Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare și voturi despre care nu o dată s-a spus că se acordă pe criterii politice. Cu toate acestea, Eurovision își are fanii lui înfocați. Câștigătorul concursului se bucură de atenție și prestigiu, iar, de-a lungul timpului, printre aceștia s-au numărat și nume care au făcut legendă în muzică – ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan și Celine Dion.
La concurs participă țările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizație înființată în 1950 de 23 de reprezentanți ai televiziunilor europene, într-o conferință care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate și țări non-europene, astfel explicându-se participarea unor țări ca Maroc și Israel.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecției naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.