Prima pagină » Știri externe » Zece miliarde de lire, compensații pe viață pentru victimele unor transfuzii cu sânge infectat cu HIV

Zece miliarde de lire, compensații pe viață pentru victimele unor transfuzii cu sânge infectat cu HIV

Zece miliarde de lire, compensații pe viață pentru victimele unor transfuzii cu sânge infectat cu HIV

Guvernul britanic va aloca în jur de zece miliarde de lire sterline (peste 11.7 miliarde de euro) pentru plata de compensații pe viață victimelor unor transfuzii de sânge și plasmă contaminate cu HIV și hepatită C, anunță Sky News.

3.000 de victime au decedat

Peste 30.000 de cetățeni englezi au fost infectați cu HIV și hepatită C în anii ‘70 și ’80, în timp ce primeau transfuzii de sânge și plasmă, ca tratament pentru hemofilie, în cadrul sistemului medical național din Anglia (NHS). Peste 3.000 dintre victime au decedat, între timp.

La începutul anilor ‘70, cantitățile de sânge și Factor VIII (o proteină care ajută la coagularea sângelui) fuseseră importate din Statele Unite, unde fuseseră colectate prin donarea de sânge, contra-cost, făcute de deținuți, dependenți de droguri și persoane din alte grupuri cu risc ridicat.

Pacienții din Anglia, mulți dintre ei copii, au fost infectați, deoarece la acel moment nu se efectuau analize pe sângele donat (testele pentru a identifica prezența HIV în sângele donat au început de abia în 1986, iar testele pentru hepatită C au început de abia în 1991).

Concluziile unei anchete inițiate în 2017, publicată anul acesta, blamează “guvernările successive, angajații NHS și cei din departamentele de transfuzii”, deoarece “nu au pus siguranța pacienților pe primul loc”. Comisia de anchetă a descoperit că au existat cazuri în care medicii au continuat să administreze tratamentul în cauză, deși erau conștienți de riscuri, în scopuri de cercetare medicală.

“Amploarea evenimentelor, înfiorătoare”

Șeful comisiei de anchetă a declarat că scandalul – cel mai mare din istoria NHS – “ar fi putut fi evitat – nu în întregime, dar în mare parte”. “Amploarea a ceea ce s-a întâmplat a fost înfiorătoare, atât pentru victime cât și pentru familiile lor, iar reacția guvernului și a reprezentanților NHS doar a exacerbat suferința victimelor”, a declarat el, menționând că s-a încercat mușamalizarea cazului “pe scară largă”, inclusiv prin distrugerea unor documente de către angajați ai NHS.

Guvernul britanic a anunțat că a acceptat “majoritatea” celor 74 de recomandări formulate de comisia de anchetă, și că plata unor sume periodice, pentru cei infectați și pentru familiile celor decedați, va începe în acest an. Plățile pentru alte persoane afectate de scandal vor începe în 2025.

Foto: Hepta

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și