„Pauza umanitară" de 11 ore anunțată de Moscova pentru a le permite civililor și rebelilor să părăsească orașul sirian Alep a intrat joi în vigoare, Vladimir Putin indicând că ar fi dispus să prelungească durata armistițiului, scrie BBC News online. Miercuri, Statele Unite și Marea Britanie au anunțat că înclină să respingă „oferta" Rusiei de a opri temporar raidurile aeriene în Siria. Vestul a cerut garanții credibile și durabile pentru încetarea focului în zona orașului Alep, ca bază pentru realuarea discuțiilor, arătând că trebuie să se negocieze o perioadă de oprire a asediului care să dureze mai mult decât cele 48 de ore stabilite inițial.
Moscova a anunțat anterior că raidurile aeriene ale aviației ruse și siriene au fost oprite cu două zile înainte de data programată. Armistițiul era inițial programat să dureze opt ore, însă a fost ulterior prelungit cu alte trei ore, iar Putin s-a arătat dispus miercuri să extindă durata armistițiului.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a anunțat că măsura are drept scop garantarea siguranța celor șase coridoare pe care civilii le vor putea folosi pentru a părăsi orașul și prin care se va putea realiza evacuarea persoanelor rănite sau bolnave. Rebelii înarmați care doresc să părăsească zona vor putea folosi alte două coridoare.
Departamentul de Stat al SUA a transmis, însă, miercuri, că „oferta” rușilor vine „puțin cam târziu”, iar purtătorul de cuvânt pentru ajutoarele umanitare oferite de ONU a declarat echipele de salvatori au nevoie de mai mult timp pentru a-i evacua pe răniți. În replică, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitry Peskov, a declarat că propunerea a venit ca un gest de bunăvoință, care să paveze calea către pauza umanitară. „Armata rusă oferă încă o șansă și sperăm că partenerii noștri vor permite ca toate părțile implicate să profite de aceasta”, a argumentat Peskov.
Gruparea extremistă Jabhat Fateh al-Sham, cunoscută anterior drept al-Nusra până la ruperea legăturilor oficiale cu rețeaua teroristă al-Qaeda, a respins oferta Rusiei de a părăsi orașul și a promis că va continua lupta. Oferta Rusiei a fost de asemenea denunțată drept șarlatanie de către facțiunile opoziției moderate.
Luna trecută, forțele loiale regimului de la Damasc au încercuit zonele controlate de rebeli în orașul Alep și au declanșat o amplă ofensivă împotriva acestora, având și susținerea forțelor aeriene ruse. Aproximativ 2.700 de persoane au fost ucise sau rănite în urma ofensivei, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Shoigu a mai anunțat că mai mulți experți militari din Rusia și state care susțin oppoziția – inclusiv SUA, Turcia și Qatar – urmează să discute despre căile prin care s-ar putea face separarea între facțiunile opoziției moderate și grupările teroriste.