13% dintre militarii canadieni mobilizați în Afganistan suferă de tulburări mentale
Aproximativ 13% dintre militarii canadieni mobilizați în Afganistan în perioada 2001-2008 suferă de tulburări mentale asociate mobilizării în această țară, a anunțat marți un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene, relatează AFP.
Pentru a măsura impactul psihologic provocat de misiunea în Afganistan asupra militarilor canadieni, cei doi autori ai studiului au întocmit o listă a tuturor militarilor canadieni – 30.513 în total – care au fost mobilizați, în perioada 1 octombrie 2001-31 decembrie 2008, pe teatrele de operațiuni situate în exteriorul Americii de Nord și Europei.
Din acest număr, cercetătorii Direcției Serviciilor de Sănătate Mentală din cadrul Ministerului canadian al Apărării au reținut un eșantion final de 2.014 militari și au examinat dosarele lor medicale pentru a verifica dacă au fost diagnosticați cu tulburări mentale.
Eșantionul a fost alcătuit, în principal, din bărbați de cel mult 40 de ani. Aceștia au făcut obiectul unei cercetări pe parcursul unei perioade medii de 1.364 de zile. Dintre ei, 13,5% suferă de tulburări mentale cauzate de mobilizarea în Afganistan și de sindrom de stres posttraumatic, diagnosticat în rândul a 8% dintre militari, urmat de depresii pentru 6,3%.
Aproape un sfert dintre militarii depresivi suferă, de asemenea, de sindromul de stres posttraumatic. O tranșă adițională de 5,5% de militari este atinsă de tulburări mentale care nu au nicio legătură cu mobilizarea în Afganistan.
Riscul apariției tulburărilor mentale a fost mai ridicat pentru militarii mobilizați în locurile cele mai periculoase din Afganistan. „Riscurile au fost de șase ori mai ridicate pentru militarii mobilizații la Kandahar (sud) decât pentru cei staționați în Emirate Arabe Unite sau în Golful (Persic) și de două ori mai ridicate pentru cei mobilizați la Kabul”, au scris autorii, David Boulos și Mark Zamorski.