1.300 de imigranți care plănuiau să ajungă în Grecia, reținuți de autoritățile turce

Publicat: 01 12. 2015, 10:38

Cei aproximativ 1.300 de imigranți au fost descoperiți de autorități într-o razie a poliției turce organizată luni, după ce duminică Turcia a încheiat un acord cu UE privind limitarea numărului de imigranți care ajung în Europa.

Polițiștii turci au reținut sute de sirieni, irakieni și afgani, precum și trei traficanți de persoane, în apropiere de orașul portuar Ayvacik, din nord-vestul Turciei, au precizat reprezentanți ai pazei de coastă din Turcia pentru Reuters.

Este cea mai amplă operațiune de acest tip din ultimele luni, potrivit oficialilor turci.

Imigranții au fost trimiși într-un centru de repatriere, unde unii dintre aceștia riscă să fie deportați.

Premierul turc, Ahmet Davutoglou, a ajuns la o întelegere cu liderii UE, duminică, pe tema crizei migrației. Turcia se obligă să limiteze numărul de imigranți de pe teritoriul său care ajung în Europa, primind un ajutor de trei miliarde de dolari pentru a acorda asistență acestora, în schimbul relansării negocierilor cu privire la intrarea Turciei în UE.

Săptămâna trecută, șase copii au murit după ce bărcile în care se aflau peste 70 de imigranți au naufragiat în apropiere de Turcia. Prima barcă la bordul căreia se aflau 55 de imigranți, majoritatea cetățeni sirieni și afgani, s-a scufundat, tot în apropiere de orașul Ayvacik. Imigranții încercau să ajungă pe insula greacă Lesbos, unde au sosit sute de mii de imigranți de la începutul anului. Cel de-al doilea vas, în care erau aproximativ 20 de persoane, a naufragiat în apropiere de orașul turc Bodrum, situat la nord de Ayvacik, îndreptându-se spre insula greacă Kos.

Potrivit UNHCR, 806.000 imigranți au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge pe continentul european în cursul anului 2015, dintre care majoritatea (660.700) au intrat în Europa prin Grecia. Conform Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), circa 600 de persoane au murit înecate pe ruta maritimă Turcia-Grecia în 2015.

În Turcia, se află peste două milioane de imigranți.