Calitatea deficitară a aerului contribuie la moartea a 1,6 milioane de persoane anual, ceea ce reprezintă 17% din totalul deceselor din China, potrivit datelor științifice publicate joi de grupul de cercetare independent Berkeley Earth din SUA.
Calitatea medie a aerului pentru 38% dintre chinezi a fost „nesănătoasă”, conform standardelor americane, potrivit datelor culese timp de patru luni de la 1.500 de stații terestre, au subliniat autorii studiului.
Circa 92% din populația Chinei a intrat în contact cel puțin 120 de ore cu un aer nesănătos între 5 aprilie 2014 și 5 august 2015, au declarat RichardMuller și Robert Rohde într-un comunicat de presă, pe baza datelor din teren.
„Când am fost ultima dată la Beijing, poluarea era la un nivel periculos. Fiecare oră de expunere a redus speranța mea de viață cu 20 de minute”, a spus Muller, director științific al Berkeley Earth.
„Este ca și cum fiecare bărbat, femeie și copil ar fi fumat 1,5 țigări pe oră”, a spus el.
O mare parte din poluarea care afectează capitala Chinei provine din zone industriale aflate la distanță destul de mare, îndeosebi Shijiazhuang (322km sud-vest), a spus Rohde, citat de DPA, scrie Agerpres.