Un număr de 17 români acuzați de infracțiuni specifice unei asocieri de tip mafiot, din punctul de vedere al legislației italiene, au fost reținuți în Italia cu sprijinul atașatului român pe probleme de afaceri interne, comisarul șef Marian Mândroc, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
„În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc ieri (joi – n.r.) la Chestura din Torino – Italia, autoritățile judiciare italiene au apreciat buna cooperare desfășurată cu autoritățile de aplicare a legii din România într-un caz în care un grup de 17 persoane de naționalitate română au fost reținuți pentru comiterea mai multor infracțiuni grave, specifice unei asocieri de tip mafiot, conform legislației italiene”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Potrivit sursei citate, la reușita acestei operațiuni a contribuit semnificativ și atașatul de afaceri interne din cadrul Consulatului de la Milano, comisarul șef Marian Mândroc.
Surse din MAI au declarat, pentru MEDIAFAX, că este pentru prima dată când în Italia este destructurat un grup mafiot format exclusiv din cetățeni români. Deși afacerile lor nu aveau nicio legătură cu grupările autohtone Cosa Nostra, N’Dranghetta sau Mafia din Sicilia, românii erau organizați conform principalelor criterii de funcționare și ierarhizare folosite de organizațiile mafiote italiene.
Operațiunea de anihilare a grupului mafiot a purtat numele de cod „Brigada” și a fost declanșată după ce suspecții au fost monitorizați încă din 2011.
Anchetatorii au descins la mai multe adrese din orașul Torino și regiunea Piemonte, de unde au fost ridicate mașini de lux, diverse sume de bani, precum și droguri de mare risc.
În același timp, s-a pus sechestru și pe două cluburi de noapte controlate de aceștia, denumite „Office” și „Zimbrul”, au mai precizat sursele citate.
Liderul grupării mafiote era, potrivit surselor citate, era Viorel Oarză, un fost boxer aflat într-o închisoare torineză din 2011, pentru tentativă de omor. Acesta continua să conducă grupul, din detenție, prin intermediul adjunctului său, Eugen Păun, zis Coco, care îi punea ordinele în aplicare.
Grupul infracțional este cercetat pentru fapte de tentativă de omor, vătămare corporală gravă, lipsire de libertate, trafic de droguri de mare risc, proxenetism, taxe de protecție și cămătărie.