Prima pagină » Știri externe » 2013 – anul fenomenelor extreme

2013 – anul fenomenelor extreme

2013 - anul fenomenelor extreme
Anul 2013 a fost marcat de fenomene extreme, așa cum arată recentul taifun Haiyan, și un nivel record al nivelului mărilor, a aunțat miercuri ONU, relatează AFP.

Anul 2013 a fost marcat de fenomene extreme, așa cum arată recentul taifun Haiyan, și un nivel record al nivelului mărilor, a aunțat miercuri ONU, relatează AFP.

Potrivit datelor provizorii (cele definitive sunt prevăzute pentru martie 2014), difuzate miercuri de Organizația mondială de meteorologie, o agenție specializată a ONU, 2013 este în proces de a deveni unul dintre cei zece cei mai calzi ani de la începutul măsurătorilor moderne, în 1850.

„Nivelul mediu al mării a atins un nou record în martie 2013”, afirmă experții. „Acest nivel s-a ridicat cu un ritm mediu de 3,2 milimetri pe an (…), ceea ce este aproape de ritmul de aproximativ 3 milimetri pe an observat timp de un deceniu, în 2001-2010, și este dublu față de cel înregistrat în secolul al XX-lea, de 1,6 milimetri pe an”, avertizează ei.

Primele nouă luni ale anului se află, la egalitate cu 2003, pe locul al șaptelea în rândul celor mai calde de până în prezent.

Majoritatea regiunilor au cunoscut temperaturi peste medie, în special Australia, nordul Americii de Nord, nord-estul Americii de Sud, Africa de Nord și o mare parte din Eurasia.

Perioada ianuarie-septembrie 2013 a fost mai caldă decât cea corespondentă din 2011 și 2012, când fenomenul climatic La Nina a provocat o răcire.

Potrivit secretarului general al OMM, Michel Jarraud, „nivelul mării va continua să crească din cauza topirii calotei glaciare și a ghețarilor. Peste 90 la sută din căldura suplimentară provenită de la gazele cu efect de seră este absorbită de oceane, care vor continua să se încălzească și să se dilate timp de sute de ani”.

Or, subliniază el, „conținutul mondial de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosferă a atins noi culmi în 2012 și ne așteptăm ca acesta să atingă niveluri fără precedent din nou în 2013. Aceasta înseamnă că ne îndreptăm spre un viitor mai cald”.

Citește și