Prima pagină » Știri externe » 2019: Război NUCLEAR, computerizare și utilizare sporită a SPAȚIULUI. Ce a PREZIS un scriitor american în urmă cu 35 de ani

2019: Război NUCLEAR, computerizare și utilizare sporită a SPAȚIULUI. Ce a PREZIS un scriitor american în urmă cu 35 de ani

"Dacă Statele Unite și Uniunea Sovietică se îndepărtează una de cealaltă în orice moment între acum și 2019, este absolut inutil să discutăm despre cum va fi viața în acel an". Iată ce a prezis scriitorul american Isaac Asimov în 1983.

„Dacă privim lumea așa cum ar putea fi la sfârșitul unei alte generații, să spunem că 2019, trei considerații trebuie să domine gândurile noastre: războiul nuclear, informatizarea și utilizarea spațiului”, declara la acea dată Asimov într-un articol publicat în The Star.

„Dacă Statele Unite și Uniunea Sovietică se îndepărtează una de cealaltă în orice moment între acum și 2019, este absolut inutil să discutăm despre cum va fi viața în acel an. Prea puțini dintre noi sau copiii și nepoții noștri vor fi în viață pentru ca acolo să existe vreun punct care să descrie starea exactă a mizeriei globale la vremea respectivă. Să presupunem, deci, că nu va exista un război nuclear – nu neapărat o presupunere sigură – și să continuăm de acolo”, spunea acesta.

 

În ceea ce privește computerizarea, scriitorul declara că ea va continua, fără îndoială, în mod inevitabil. Computerele au devenit deja esențiale pentru guvernele națiunilor industriale și pentru industria mondială: și acum începe să fie confortabile și în casă.

„Complexitatea din ce în ce mai mare a societății va face imposibilă munca fără ele, cu excepția faptului că va duce la haos; și acele părți ale lumii care rămân în urmă în această privință vor suferi atât de evident, ca urmare a faptului că organismele lor de guvernământ se vor bate pe computerizare, așa cum acum se bat pentru arme. Efectul imediat al intensificării computerizării va fi, desigur, să ne schimbăm complet obiceiurile de lucru”, declara Asimov.

În privința utilizării spațiului acesta spunea că este puțin probabil ca acesta să fie abandonat, venind așa departe. „Și dacă militarismul se estompează, vom face mai mult cu el decât să facem o altă arenă pentru război. Și nu vom face pur și simplu călătorii prin ea. Vom intra în spațiu pentru a rămâne”, declara Asimov.

„Până în 2019, ne vom întoarce pe Lună în forță. Nu vor fi doar americanii, ci și o forță internațională de o anumită mărime; și nu să colecteze doar roci de pe Lună, ci să înființeze o stație de minerit care să proceseze solul Lunii și să o ducă în locuri în spațiu unde poate fi topită în metale, ceramică. sticlă și beton – materiale de construcție pentru structurile mari care vor fi puse în orbită pe Pământ. O astfel de structură, care ar putea fi finalizată până în 2019, ar fi prototipul unei stații de energie solară, echipată pentru colectarea energiei solare, convertirea acesteia în microunde și transmisia ei pe Pământ”, a prezis acesta.

„Astfel de structuri vor fi, în sine, garanții ale păcii mondiale și cooperare continuă între națiuni. Energia va fi atât de necesară pentru toți și nu poate fi atinsă în mod clar decât dacă națiunile vor rămâne în pace și vor lucra împreună, încât războiul ar deveni pur și simplu de neimaginat – de cererea populară”, a declarat Asimov în 1983.

 

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și