2023 a fost cel mai prost an în ceea ce privește alegerile libere și corecte în lume, conform Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA), o organizație cu sediul la Stockholm, compusă din reprezentanți a 35 de state.
Raportul global privind starea democrației, care măsoară performanța democratică în 158 de țări, din 1975 până în prezent, a constatat că 2023 a fost cel mai rău an în ceea ce privește alegerile libere și corecte și supravegherea parlamentară, scrie Associated Press.
2023 a fost al optulea an consecutiv de regres global al democrației, și anul cu cea mai gravă scădere în privința alegerilor credibile în aproape jumătate de secol, ca urmare a acțiunilor de intimidare ale autorităților, interferenței străine, dezinformării și utilizării abuzive a inteligenței artificiale în campanii. Declinul a afectat atât democrațiile tradiționale puternice, cât și guvernele mai fragile din întreaga lume.
Credibilitatea alegerilor este amenințată de scăderea prezenței la vot, iar rezultatele sunt din ce în ce mai contestate. Una din trei runde de alegeri este contestată într-un fel sau altul, a anunțat institutul. La nivel global, în cazul a aproape 20% din alegerile dintre 2020 și 2024, unul dintre candidații sau partidele învinse a contestat rezultatele, iar alegerile au fost decise prin apeluri în instanță.
Procentul mediu din populația cu vârsta de vot care a votat efectiv a scăzut de la 65,2% în 2008 la 55,5% în 2023.
În Africa, starea democrației a rămas în general stabilă în ultimii cinci ani, cu scăderi notabile în Sahel, în special în Burkina Faso, afectată de loviturile de stat, care face parte dintr-o listă tot mai mare de țări din Africa de Vest în care armata a preluat puterea, acuzând guvernele alese că nu și-au ținut promisiunile. IDEA a remarcat că Burundi și Zambia au înregistrat îmbunătățiri notabile.
În ceea ce privește Asia de Vest, peste o treime dintre țări au avut rezultate slabe. Europa a înregistrat scăderi pe scară largă în ceea ce privește statul de drept și libertățile civile. Cu toate acestea, s-au raportat progrese în special în Muntenegru și Letonia.
Statele din cele două Americi și-au menținut în mare parte stabilitatea, dar țări precum Guatemala, Peru și Uruguay au înregistrat scăderi, în special în ceea ce privește statul de drept și libertățile civile.
Majoritatea țărilor din regiunea Asia-Pacific au înregistrat scăderi minore sau stabilitate, cu îmbunătățiri notabile în Fiji, Maldive și Thailanda. Cu toate acestea, scăderile au fost semnificative în Afganistan, unde talibanii nu au fost recunoscuți de nicio țară ca conducători legitimi de când au preluat puterea în 2021, și în Myanmar, unde opoziția față de o preluare militară a degenerat într-un război civil.
Foto: Shutterstock
CITIȚI ȘI: