Anul 2024, considerat de specialiști, pe baza datelor existente, ca fiind cel mai călduros din istoria recentă, a început cu un cutremur de 7,6 grade în Japonia și cu un val de frig extrem în mai multe țări nordice.
Pe 1 ianuarie 2024, un cutremur cu magnitudinea 7,6 a lovit Peninsula Noto din prefectura Ishikawa din centrul Japoniei. Cutremurul, resimțit până la Tokyo, a declanșat un tsunami de-a lungul coastelor Mării Japoniei. Cutremurul și tsunamiul aferent au provocat distrugeri pe scară largă în Peninsula Noto.
Cutremurul a avut mii de replici. La aproximativ 15 minute după șocul principal, a fost înregistrată o replică de 6,1. Două replici de 6,2 și 6,0 au fost înregistrate pe 9 ianuarie și, respectiv, 1 iunie. Majoritatea celorlalte replici au fost de magnitudinea trei sau mai mare.
Au fost confirmate 504 decese. Numărul de decese a fost cel mai mare de după cutremurul și tsunamiul de la Tohoku, din 2011. Peste 1.300 de persoane au fost rănite în cutremurul inițial, care a avariat 178.270 de structuri în nouă prefecturi.
Aproximativ 85 km de coastă au fost ridicați, iar țărmul s-a deplasat spre mare cu până la 200 de metri. Autoritatea pentru informații geospațiale din Japonia (GSI) a declarat că unele părți ale țării s-au deplasat cu până la 1,3 metri spre vest.
Cu toate acestea, activitatea seismică în cursul anului 2024 a fost mult mai scăzută decât în restul secolului XXI, cu doar 99 de cutremure cu magnitudinea mai mare de șase, cele mai puține din 1982. De asemenea, pentru al treilea an consecutiv, nu au existat cutremure care să depășească magnitudinea de 8 grade.
De-a lungul anului, cutremurele au ucis 561 de persoane, cel mai mic număr după anul 2020. În afară de seismul din Noto, alte cutremure majore au avut loc în Taiwan, Indonezia, Papua Noua Guinee, China, Statele Unite și Vanuatu.
Pe 3 aprilie 2024, Taiwanul a fost lovit de un cutremur cu magnitudinea 7,5, cel mai puternic din ultimii 25 de ani. Dezastrul a făcut zece victime și 1.050 de răniți. Zeci de persoane au rămas blocate în tunelurile rutiere. Cutremurul a provocat, de asemenea, prăbușirea mai multor clădiri.
Pe 3 ianuarie 2024, Suedia a înregistrat cea mai scăzută temperatură din luna ianuarie din ultimii 25 de ani (-43,6°C).
În noaptea de 5 spre 6 ianuarie, capitala Norvegiei, Oslo, a înregistrat, pentru prima dată, temperaturi sub -30°C.
Finlanda și Danemarca au înregistrat, de asemenea, temperaturi scăzute. Temperaturi foarte scăzute au fost măsurate la mai multe stații, inclusiv la Aeroportul Enontekiö din Finlanda (-44,3°C pe 5 ianuarie).
Potrivit agenției europene pentru climă Copernicus, 2024 va fi înregistrat drept cel mai călduros an înregistrat vreodată și primul an cu o temperatură medie globală cu 1,5°C peste nivelurile preindustriale.
Un raport anual de evaluare întocmit de două grupuri de climatologi – World Weather Attribution (WWA) și Climate Central – a constatat că, în 2024, numărul de zile cu temperaturi extrem de înalte a crescut cu 41 de zile.
Statele insulare mici au fost cele mai afectate, populația acestora confruntându-se cu peste 130 de zile în plus cu temperaturi extrem de înalte.
Oamenii de știință au identificat 219 fenomene meteorologice extreme în 2024 și au studiat 29 dintre acestea. Ei au constatat că schimbările climatice au contribuit la cel puțin 3.700 de decese și la strămutarea a milioane de persoane ca rezultat a 26 de fenomene meteorologice extreme.
Este probabil ca numărul total de persoane ucise în evenimente meteorologice extreme intensificate de schimbările climatice în acest an să fie de zeci sau sute de mii”, se arată în raport.
Inundațiile din Sudan, Nigeria, Niger, Camerun și Ciad au fost evenimentele cu cele mai mari numere de victime care au fost studiate de grup, cu cel puțin 2.000 de persoane care și-au pierdut viața.
În iulie, pe parcursul a treizeci de zile, Sahelul, o zonă tradițional aridă, a înregistrat precipitații fără precedent, cu 600% peste media de referință în unele regiuni. Bilanțul victimelor a depășit 1.000 de morți și trei milioane de strămutați, inclusiv 700.000 în Niger și alți 400.000 în nordul Nigeriei.
Populațiile afectate de dezastre se confruntă cu o triplă amenințare: distrugerea proprietăților lor, insecuritatea alimentară și răspândirea bolilor. Dincolo de urgența umanitară, inundațiile excepționale din Sahara au ridicat întrebări cu privire la capacitatea de adaptare la un climat în schimbare rapidă. De asemenea, au evidențiat vulnerabilitatea celor mai expuse societăți și prețul greu plătit de țările cele mai puțin responsabile pentru încălzirea globală.
Studiul a constatat că, în cazul în care încălzirea globală ar atinge 2°C, ceea ce s-ar putea întâmpla încă din anii 2040 sau 2050, aceste regiuni s-ar putea confrunta cu precipitații abundente similare în fiecare an.
Temperatura medie globală a crescut deja cu 1,3°C față de media anilor 1850-1900, ca urmare a acumulării rapide în atmosferă a gazelor cu efect de seră, precum dioxidul de carbon și metanul. În timpul unui val de căldură aproape record, temperaturile din Antarctica au atins 28 de grade Celsius peste normal în anumite zile.
Din punct de vedere al numărului de victime, inundațiile din Afganistan și Pakistan s-au clasat pe locul întâi în topul catastrofelor naturale din 2024.
După o iarnă neobișnuit de uscată, solul uscat a avut dificultăți în a absorbi ploaia, ceea ce a provocat inundații bruște. Peste 1.000 de persoane și-au pierdut viața și multe altele au fost rănite. Infrastructura și agricultura au fost grav afectate.
Începând cu 26 februarie 2024, statul Texas s-a confruntat cu cele mai mari incendii de vegetație din istoria sa, dintre care cel mai distrugător a fost „Smokehouse Creek Fire”.
Până la 16 martie 2024, doar incendiul „Smokehouse Creek Fire” afectase aproximativ 428. 352 de hectare înainte de a fi izolat cu succes, devenind cel mai mare incendiu de vegetație înregistrat în istoria Texasului (începând din 1988), precum și cel mai mare incendiu de vegetație din Statele Unite în 2024.
În iulie, un alt incendiu forestier major, cunoscut sub numele de Park Fire, a făcut ravagii la nord de Sacramento, capitala Californiei. Flăcările s-au răspândit rapid pe 142.000 de hectare, o suprafață de mărimea Los Angeles-ului, în mai puțin de 24 de ore.
În septembrie, alte trei “megaincendii” au izbucnit în apropierea orașului Los Angeles. Incendiul Bridge a distrus peste 30 de case și cabane și aproximativ 20.000 de hectare de teren în 24 de ore. Incendiul Line de la nord de Los Angeles a distrus 14.000 de hectare de teren.
Între 15 și 20 septembrie 2024, peste 1.000 de incendii, cel puțin 128 etichetate ca devastatoare, s-au răspândit în centrul și nordul Portugaliei. Peste 135.000 de hectare de teren au ars și cel puțin nouă persoane și-au pierdut viața.
Între 1 și 14 aprilie, mai multe țări din Africa de Est s-au confruntat cu ploi abundente, agravate de fenomenul meteorologic El Niño. Precipitațiile abundente din Tanzania au provocat inundații și alunecări de teren. Dezastrul a afectat peste 51.000 de gospodării și 200.000 de persoane. Bilanțul a ajuns la 155 de morți și 236 de răniți.
Luna aprilie marchează apogeul sezonului ploios din Tanzania și în 2024 a fost exacerbată de fenomenul El Nino, care a provocat secete și inundații în întreaga lume.
Mai multe regiuni din Kenya au fost, de asemenea, afectate de inundații, care au făcut 13 victime, în timp ce mai multe persoane au fost date dispărute.
Ziua de 17 aprilie 2024 a fost marcată de ploi torențiale care au dus la inundații grave în Dubai. Cantități uriașe de ploaie – 160 de milimetri în câteva ore, echivalentul a doi ani de precipitații în mai puțin de o zi – au fost înregistrate la Aeroportul Internațional Dubai.
Tot în aprilie, Guangdong, o provincie de coastă din sud-estul Chinei, a fost lovită de ploi torențiale, care au provocat inundații fără precedent. Patru persoane și-au pierdut viața, în timp ce zece sunt încă date dispărute în cea mai populată regiune a țării.
La finele lunii aprilie, statul Rio Grande do Sul, din sudul Braziliei, precum și mai multe orașe din Uruguay au fost lovite de inundații catastrofice cauzate de precipitații record.
În Brazilia, precipitațiile au dus la ieșirea din matcă a râurilor, au provocat 181 de decese (la 7 iulie 2024), alunecări de teren pe scară largă și prăbușirea unui baraj. Peste 615.000 de persoane au fost evacuate din casele lor.
Aceasta a fost considerată cea mai gravă inundație din țară din ultimii 80 de ani și unul dintre cele mai grave dezastre din istoria statului.
Inundațiile au marcat al patrulea dezastru ecologic de acest fel din Brazilia în ultimele 12 luni, după calamități similare care au ucis 75 de persoane în iulie, septembrie și noiembrie 2023.
În mai 2024, ploi torențiale au căzut pe insula Sumatra din vestul Indoneziei, provocând inundații grave. Ploile abundente au declanșat, de asemenea, fluxuri de lavă rece din vulcanul Muntele Marapi, situat în vestul insulei.
Mai multe case și alte clădiri publice au fost fie complet luate de apă, fie avariate. Drumurile s-au transformat în râuri de noroi.
În noaptea de 23 spre 24 mai 2024, o alunecare de teren majoră în Papua Noua Guinee a surprins populația din mai multe sate de pe pantele calcaroase ale Muntelui Mungalo.
Unii supraviețuitori au declarat că au auzit două “trosnete” puternice cu aproximativ una până la două ore înainte de dezastru, alertându-i cu privire la un posibil pericol și permițându-le să scape.
Oficial, au fost înregistrate 670 de victime în acest dezastru fără precedent, dar estimările privind numărul morților variază foarte mult, unii spunând că doar 160 de persoane au murit.
La finalul lunii mai, furtuna Remal a lovit Bengalul de Vest și Bangladesh. Remal a fost prima furtună din sezonul ciclonilor din Oceanul Indian de Nord din 2024.
Ciclonul a lovit Bengalul de Vest și Delta Sundarban din Bangladesh, chiar lângă graniță, la ora 20:30, duminică, 26 mai, cu rafale susținute de vânt de 100 până la 135 de kilometri pe oră.
Remal a ucis cel puțin 85 de persoane, dintre care 65 în India și 20 în Bangladesh. Aproximativ 30 de milioane de oameni din Bangladesh și mulți din Bengalul de Vest au fost afectați de întreruperile de curent.
În timp ce nordul și centrul Chinei erau lovite de valuri de căldură și secetă, sudul țării se confrunta cu inundații mortale. Pe 19 iunie 2024, ploile torențiale care au căzut în zona orașului Guilin au făcut ca apele să crească rapid. Numărul morților a ajuns la 47.
Pe 3 iulie 2024, uraganul de categoria 4 „Beryl”, care a generat vânturi de 215 km/h, a lovit Jamaica, provocând șapte decese de-a lungul traiectoriei sale în sud-estul Caraibelor și Venezuela.
Furtuna a fost chiar actualizată temporar la categoria 5. După ce a fost retrogradat la categoria 2 pe 4 iulie 2024, Beryl a câștigat putere și a trecut la categoria 3, îndreptându-se spre Peninsula Yucatan din Mexic.
Fiind primul uragan atlantic al sezonului, Beryl a fost considerată cea mai timpurie furtună de categoria 5 înregistrată vreodată de serviciul meteorologic din SUA.
Pe 30 iulie, 254 de persoane și-au pierdut viața din cauza unei serii de alunecări de teren care au avut loc în districtul Wayanad, Kerala, India, în primele ore ale dimineții. Alunecările de teren au fost cauzate de ploile abundente care au provocat prăbușirea versanților dealurilor, distrugând zonele de dedesubt. Dezastrul a fost unul dintre cele mai mortale din istoria statului Kerala, cu 254 de decese, 397 de răniți și 118 persoane dispărute.
Un dezastru similar a avut loc pe 1 august 2024 în Lahore, al doilea cel mai populat oraș din Pakistan, unde cel puțin 30 de persoane și-au pierdut viața. Serviciile meteorologice locale au relatat că aproximativ 360 de milimetri de ploaie au căzut în decurs de trei ore. Acesta a fost unul dintre cele mai grave evenimente meteorologice înregistrate vreodată în țară.
În noaptea dintre 1 și 2 septembrie 2024, Yagi, un ciclon tropical extrem de distructiv, a lovit puternic Filipinele și sudul Chinei, provocând cel puțin 24 de morți și zeci de răniți în două zile. Pe 7 septembrie 2024, furtuna, însoțită de rafale de vânt de peste 149 km/h, s-a îndreptat spre nordul Vietnamului, provocând inundații grave și alunecări de teren.
Bilanțul a fost de 197 de morți, 128 de dispăruți și peste 700 de răniți.
Printre consecințele dezastrului s-au numărat pene de curent, poduri prăbușite, fabrici avariate și acoperișuri deteriorate. Potrivit autorităților locale, Yagi a fost cel mai puternic taifun care a lovit nordul Vietnamului în ultimii treizeci de ani.
După Vietnam, Yagi s-a deplasat spre Thailanda, Laos și Birmania, unde a făcut cel puțin cinci victime. Yagi a fost cel de-al doilea cel mai costisitor taifun din istoria Chinei și cel mai costisitor din istoria Vietnamului.
Experții consideră că taifunurile se intensifică într-un ritm mai rapid, dar slăbesc mai lent ca urmare a schimbărilor climatice.
Pe 6 septembrie 2024, sudul și sud-estul Marocului au fost lovite de ploi torențiale, însoțite de vânturi violente. Acestea au provocat umflarea râurilor și au declanșat inundații istorice. Potrivit guvernului local, 17 regiuni și provincii din regat au înregistrat echivalentul unui an de precipitații în doar două zile. După două zile, numărul morților era de 11, cu nouă dispăruți.
Ploile torențiale au provocat, de asemenea, prăbușirea a 40 de case, precum și pagube la 93 de drumuri și la rețelele de apă, electricitate și telecomunicații. Ploile torențiale au venit într-un moment în care țara se lupta cu o lipsă de apă cauzată de șase ani consecutivi de secetă. Un dezastru similar a afectat și sudul Algeriei vecine.
Începând cu 14 și 15 septembrie 2024, mai multe țări din Europa Centrală au fost afectate de furtuna Boris. Furtuna a provocat ploi torențiale și inundații în Austria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
Dezastrul a provocat moartea a cel puțin 24 de persoane, dintre care zece în Polonia, șapte în România, patru în Republica Cehă și trei în Austria, în timp ce alte câteva au fost date dispărute.
Inundațiile din Europa Centrală provocate de furtuna Boris ar putea duce la pierderi asigurate cuprinse între două și trei miliarde de euro.
Brokerul Aon estimează că inundațiile ar putea fi unul dintre cele mai costisitoare evenimente înregistrate vreodată în regiune, costând piața asigurărilor câteva miliarde de dolari.
Pe 26 septembrie 2024, uraganul Helene, de categoria 4, cu vânt de până la 225 km/h, a lovit puternic Florida și alte state din sud-estul Statelor Unite. Helene a provocat pagube catastrofale pe scară largă și numeroase decese în sud-estul Statelor Unite. Helene a fost cel mai puternic uragan înregistrat vreodată care a lovit regiunea Big Bend din Florida, cel mai mortal uragan din Atlantic de la urganul Maria în 2017 și cel mai mortal uragan care a lovit partea continentală a SUA după Katrina în 2005. 235 de persoane și-au pierdut viața, dintre care 100 în Carolina de Nord (cel mai afectat stat), 41 în Carolina de Sud, 33 în Georgia, 14 în Florida, 11 în Tennessee și două în Virginia.
În octombrie, 178 de persoane și-au pierdut viața în urma furtunii tropicale Trami. Cunoscută în Filipine sub numele de furtuna tropicală Kristine, Trami, un ciclon tropical foarte mare, devastator și mortal, a făcut ravagii în Filipine și a afectat ulterior Vietnamul, Thailanda și China.
Trami a fost doar primul ciclon tropical dintr-o serie care a afectat Filipinele la sfârșitul anului 2024 și a fost urmat de taifunurile Kong-rey, Yinxing, Toraji, Usagi și Man-yi.
Pe 17 și 18 octombrie 2024, mai multe regiuni din Franța au fost afectate de precipitații abundente, în special regiunile Centru-Est, Sud-Est și Ile-de-France.
Pe 29 octombrie 2024, ploile torențiale au adus un volum de precipitații cât în mod normal s-ar fi înregistrat pe parcursul unui an întreg în mai multe zone din estul Spaniei, inclusiv Comunitatea Valenciană, Andaluzia, unde s-au revărsat mai multe râuri, precum și regiunea Castilla-La Mancha, situată între Madrid și Valencia.
Inundațiile rezultate au provocat moartea a 231 de persoane, alte trei fiind date dispărute, iar pagubele materiale au fost substanțiale. A fost una dintre catastrofele naturale cu cel mai mare număr de victime din istoria Spaniei.
Deși ploi torențiale similare mai avuseseră loc în trecut în regiune, inundațiile au fost mai intense, probabil din cauza efectelor schimbărilor climatice. Slaba pregătire și reacție la dezastre a guvernelor regionale și naționale au agravat, de asemenea, costul uman al evenimentului, în special în Valencia.
Două săptămâni mai târziu, Malaga, al șaselea oraș ca mărime din Spania, s-a confruntat cu ploi torențiale pe 13 noiembrie. Străzile s-au transformat rapid în râuri de noroi, paralizând orașul andaluz și luând mașinile pe sus. Transportul public s-a oprit. Serviciile de metrou și tren către Madrid au fost suspendate. Mai multe zboruri au fost, de asemenea, oprite.
Chido, un ciclon tropical mic, dar foarte puternic, distructiv și mortal, a afectat Africa de Sud-Est în decembrie 2024. Chido a ucis cel puțin 172 de persoane: 120 în Mozambic, 39 în Mayotte și 13 în Malawi, împreună cu peste 5.100 de răniți. Insulele Agaléga au fost afectate semnificativ de Chido, cu peste 95% din clădirile teritoriului distruse, deși nu au avut loc decese.
În Mayotte, pregătirile înainte de sosirea uraganului au fost puține, ceea ce a contribuit la pagubele catastrofale și un număr intens dezbătut de morți și dispăruți.
Numeroși locuitori au fost dați dispăruți, majoritatea locuințelor au fost complet distruse și 85% din insulă a rămas fără electricitate până la 16 decembrie. În Mozambic, peste 155.500 de case au fost grav afectate și comunități întregi au fost distruse. Pagube relativ minore au avut loc și în Comore și Madagascar. Pagubele din Mayotte s-au ridicat la cel puțin 675 de milioane de dolari.
CITIȚI ȘI: