2024 este anul în care alegătorii din 70 de țări își VOTEAZĂ parlamentul, primarul sau președintele

2024 este anul în care alegătorii din 70 de țări își VOTEAZĂ parlamentul, primarul sau președintele
Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 09/07/2024, 17:47
Actualizat: 09/07/2024, 18:44

2020 a fost anul pandemiei de coronavirus, 2021 a fost anul vaccinării, 2022 a fost anul războaielor, 2023 a fost anul inteligenței artificiale, iar 2024 este anul alegerilor. Toți acești ani sunt marcați de schimbările climatice, fenomenele meteo extreme, de inflația globală și de conflictele sociale. Iar 2024 ar putea fi un an decisiv pentru supraviețuirea civilizației umane în următoarele decenii. 

2024 este anul în care cetățenii a peste 70 națiuni, adică 44% din populația globală, merg la vot.  Este un record istoric!

Pentru prima oară în istorie, aproape 4 miliarde de oameni își decid soarta comunității sau a statului din care fac parte, într-un singur an. Cu aproape trei secole înainte,  acest lucru era imposibil.

Acum 300 ani, dreptul la vot pentru oamenii de rând era imposibil

Din cei 300.000 ani de existență, oamenii din specia Homo sapiens sapiens au trăit la modul „fiecare pe cont propriu”, preocupați doar de supraviețuire, de cules fructe, pescuit și vânat animale sălbatice. Trăiau în triburi răzlețe, deci în 99% din existența noastră ca specie, decidentul era căpetenia tribului sau șamanul. Soarta tribului era lăsată la voia semnelor și fenomenelor naturale, considerate manifestări ale zeităților sau spiritelor celor morți.

Apoi, cu doar 6.000 ani în urmă, au apărut primele forme de civilizație și monarhie odată cu apariția agriculturii. Oamenii își lăsau soarta în voia zeilor și a trimișilor lor pe Pământ cu rol sacerdotal – faraonii, regii, împărații sau preoții. Administrațiile locale supuse de persoanele cu rol sacerdotal și demnitarii se ocupau de tribut, de colectarea recoltelor, a taxelor și gestionarea veniturilor și cheltuielilor primelor state.

Nimeni nu se îngrijea de dezvoltarea comunității sau de problemele oamenilor de rând, până la democrația ateniană sau Republica Romană. Chiar și așa, doar bărbații liberi, dar mai ales, cei cu rang înalt puteau să voteze vreme de aproape 2.000 ani.

O pictură ce ilustrează Epoca de Aur a democrației ateniene. Pericle își ține discursul funebru. Sursa Foto:: Profimedia
O pictură ce ilustrează Epoca de Aur a democrației ateniene. Pericle își ține discursul funebru. Sursa Foto:: Profimedia

Prototipuri

Au existat câteva tentative de proto-democrație în orașul-stat Atena în antichitate în care doar bărbații liberi aveau drept de vot și se formaseră primele adunări cu rol legislativ – ecclesia. Precum și în orașul-stat Sparta, care era o monarhie duală, dar și cu corpuri legislative (gerousia, eforii, ecclesia). Au existat adunări cu rol consultativ în India antică, în triburile indigene din America de Nord și în triburile celtice din Europa vestică.

În Republica Romană,  exista Senatul era împărțit între Optimates și Populares. În Anglia, la 1215, nobilii l-au forțat pe regele John cel Fără de Țară să semneze Magna Charta, iar la 1707 s-a creat Parlamentul britanic.

În Provinciile Unite (Țările de Jos)  existau adunări de nobili și reprezentanți ai orașelor. Sisteme democratice de breaslă  existau în orașele-state italiene, precum Veneția și Florența, în Liga Hanseatică, Flandra, Elveția, în Țările de Jos.

Senatul din Roma antică. Sursa Foto: Profimedia
Senatul din Roma antică. Sursa Foto: Profimedia

Originile democrației moderne

Dar niciuna nu se compară cu modelul democrației moderne creat de Statele Unite ale Americii și Franța în urma revoluțiilor de la finalul secolului 18. Popoarele au dobândit dreptul la vot prin războaie de independență sau revoluții.

Abia spre mijlocul secolului 20 se poate vorbi de democrații mature în care oamenii, indiferent de sex, rasă și statut social, pot vota cu formațiuni politice cu doctrine de stânga sau de dreapta.

Noua Zeelandă a fost prima țară din istorie în care a fost adoptat votul universal când femeile adulte de toate etniile și-au câștigat dreptul la vot în 1893.

De la semnarea Declarației de Independență ale Statelor Unite în 1776 la adoptarea Votului Universal din 1920 au trecut 144 ani. Afro-americanii au obținut drept deplin de vot abia în 1965, adică la 45 ani după ce femeile albe au dobândit acest drept. Sursa Foto: Profimedia
De la semnarea Declarației de Independență ale Statelor Unite în 1776 la adoptarea Votului Universal din 1920 au trecut 144 ani. Afro-americanii au obținut drept deplin de vot abia în 1965, adică la 45 ani după ce femeile albe au dobândit acest drept. Sursa Foto: Profimedia

Americanii albi, dar și afro-americanii care erau tratați ca sclavi, și-au câștigat drepturile și libertățile prin două războaie sângeroase – Războiul de Independență și Războiul Civil. Dar femeile au primit dreptul la vot abia în 1920, iar afro-americanii  în 1965, după adoptarea Legii Drepturilor Civile.

În Franța, imediat după revoluție și răsturnarea monarhiei, Prima Republică Franceză a fost marcată de teroare și ghilotină, apoi a urmat perioada napoleoniană și restaurarea monarhiei. A fost nevoie să fie schimbate patru republici pentru a se ajunge la democrația franceză  de azi. În Rusia, tranziția de la monarhia țaristă la republica sovietică s-a făcut printr-un război civil sângeros.

2024: Alegeri în peste 70 națiuni

Pe măsură ce candidații din cursa prezidențială din Statele Unite se încălzesc, multe alte țări din întreaga lume organizează, de asemenea, alegeri în 2024. Peste 70 de națiuni  și-au ales deja sau își vor alege în curând propriii lideri la urne, conform datelor de la Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale.

India, țara în care au votat cei mai mulți cetățeni în 2024 - 645,363,445. Sursa Foto: Profimedia
India, țara în care au votat cei mai mulți cetățeni în 2024 – 645,363,445. Sursa Foto: Profimedia

India, cea mai populată țară din lume, a organizat deja cele mai mari alegeri în acest an. Națiunea care cuprinde Subcontinentul indian din Asia de Sud are mai mulți rezidenți decât Uniunea Europeană și țările din America de Nord la un loc. Alegerile au durat 44 de zile, cu peste un milion de secții de votare. Votanții din India reprezintă  aproximativ 12% din populația lumii.

Alegătorii din Mexic, a doua cea mai populată țară din America Latină, au ales prima femeie președinte a națiunii. În prezent, sunt doar 26 de femei din întreaga lume care se află la conducerea statelor.

România, la răscruce în cel mai decisiv an din istoria democrației

Românii vor vota la mai multe scrutine de alegeri, două dintre ele fiind deja desfășurate și comasate pe 9 iunie: alegerile europarlamentare și alegerile locale.  AUR și SOS România sunt primele formațiuni naționaliste de dreapta care ajung în Parlamentul European după PRM.

În ciuda victoriei masive a coaliției de guvernare PSD-PNL, care rămâne o alianță electorală fragilă din cauza conflictelor,  Bucureștiul a bătut un record, candidatul independent Nicușor Dan fiind reales ca primar pentru al doilea mandat.

În privința alegerilor prezidențiale din 2024, este al treilea scrutin la rând din ultimii 10 ani în care două femei candidează pentru funcția de șef al statului – Diana Șoșoacă și Elena Lasconi. În 2014, candidatele au fost Elena Udrea și Monica Macovei, iar în 2019 – Viorica Dăncilă și Ramona Bruynseels.

Alegerile prezidențiale din 2024, cruciale pentru viitorul României între anii 2025 și 2029. Sursa Colaj Foto: Facebook
Alegerile prezidențiale din 2024, cruciale pentru viitorul României între anii 2025 și 2029. Sursa Colaj Foto: Facebook

Și dictatorii organizează alegeri, chiar dacă nu sunt „libere”

În alte părți ale lumii, peste 30% din alegerile din 2024 au loc în regimuri nedemocratice, precum Federația Rusă. Alegerile există, dar nu sunt  corecte, procesul de vot fiind fraudat, iar opozanții sunt arestați sau asasinați la comandă. Vladimir Putin nu s-a confruntat cu o opoziție reală la alegerile din Rusia din martie anul acesta. Devenit președinte în 1999, dictatorul rus și-a asigurat menținerea la putere până în 2036.

Iranul a organizat alegeri săptămâna trecută, fiind raportată cea mai mică prezență la vot la un scrutin prezidențial de la înființarea Republicii Islamice în 1979. Fără ca niciun candidat să primească mai mult de 50% din voturi, pe 5 iunie a avut loc un scrutin electoral între cei doi candidați principali: reformistul Masoud Pezeshkian și ultraconservatorul Saeed Jalili.

„Alegerile” din Federația Rusă, câștigate de Vladimir Putin. Sursa Foto: Profimedia
„Alegerile” din Federația Rusă, câștigate de Vladimir Putin. Sursa Foto: Profimedia

Socialismul ia avânt în Europa vestică

În primul tur al alegerilor din Franța de săptămâna trecută, partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională al lui Marine Le Pen a condus la voturile parlamentare, iar alianța Ensemble a președintelui Emmanuel Macron a ajuns pe locul al treilea.

Adunarea Națională a coborât pe locul al treilea în al doilea tur decisiv, după ce partidele de centru și de stânga s-au unit pentru a-l împiedica să preia puterea. Chiar dacă va fi în opoziție, va fi o forță de temut în anii următori pentru liberalii de centru și socialiștii francezi. După ani de guvernare de dreapta ce a fost copleșită de probleme ce au dus la creșterea costurilor de trai, stânga europeană promite un trai mai bun, dar cu costuri uriașe – scumpiri, taxe verzi, impozite crescute, plus  inflație!

Iulie 2024: Tinerii din Marea Britanie și Franța sărbătoresc victoria partidelor de centru-stânga în fața dreptei conservatoare după alegerile legislative. Sursa Foto: Profimedia
Iulie 2024: Tinerii din Marea Britanie și Franța sărbătoresc victoria partidelor de centru-stânga în fața dreptei conservatoare după alegerile legislative. Sursa Foto: Profimedia

La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, partidele de extremă dreapta au avut rezultate bune. Prezența la vot în rândul tinerilor a fost destul de scăzută, raportată la statisticile globale. De exemplu, la alegerile din 2019 din Regatul Unit, doar 47% dintre alegătorii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au participat la scrutin. În comparație, 75% din cohorta votanților cu vârsta de peste 65 de ani a mers la vot, scrie CNN. 

Puținii tineri britanici și francezi care au fost la vot s-au răzbunat pe guvernarea liberală de centru-dreapta a lui Macron și pe guvernarea conservatoare de centru-dreapta a lui Sunak. Franța și Marea Britanie s-ar putea alătura clubului țărilor europene guvernate de stânga, precum Germania și România.

Citește și: Satiră politică: „DEMOCRAȚIA ar putea muri în anul 2024. Au trecut secole pentru a dobândi dreptul la vot. Odată luat, s-a dus definitiv” 

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...