Prima pagină » Știri externe » 21 de state europene lansează operațiunea Triton

21 de state europene lansează operațiunea Triton

21 de state europene lansează operațiunea Triton
Franța și alte 20 de state membre UE au angajat importante mijloace materiale și resurse umane în operațiunea Triton, pentru a ajuta Italia să își îndeplinească obligațiunile de supraveghere și salvare a imigranților care încearcă să ajungă în UE prin Mediterana, a anunțat vineri Comisia Europeană.

„Triton va deveni operațional de sâmbătă (1 noiembrie, n.red.), mulțumită unor mijloace puse la dispoziție de statele membre”, a subliniat vineri Cecilia Malmström, în ultima sa intervenție în calitate de comisar european pentru Afaceri Interne, relatează AFP.

Triton va conta pe 21 de nave, patru avioane, un elicopter și 65 de ofițeri detașați de statele membre în regim de rotație cu durată variabilă.

Însă Triton nu are vocația de a înlocui operațiunea militară italiană Mare Nostrum, care, potrivit ministrului italian de Interne Angelino Alfano, urmează să se încheie.

„Italia este obligată să mobilizeze mijloace pentru a asigura supravegherea frontierelor externe ale UE, să intervină pentru a oferi asistență ambarcațiunilor aflate în dificultate și să lanseze operațiuni de salvare”, au declarat vineri surse europene.

Decizia de a pune capăt operațiunii Mare Nostrum „aparține autorităților italiene, întrucât este vorba de o operațiune națională, condusă cu mijloace naționale și începută după tragedia de la Lampedusa din octombrie 2013”, au subliniat aceste surse.

„Triton este un mijloc util de susținere și nu se substituie obligațiunilor Italiei”, au insistat sursele europene. „Imigranții salvați vor fi debarcați în Italia, unde vor fi înregistrați și luați în grijă. Ei vor putea depune o cerere de azil și Italia va trebui să o examineze”, au adăugat ele.

Operațiunea Triton, coordonată de Frontex, agenția europeană pentru supravegherea frontierelor, are un buget lunar de 2,9 milioane de euro.

Durata operațiunii nu a fost stabilită, însă se știe că va depinde de bugetul alocat pentru 2015 agenției Frontex. Abia atunci se va decide dacă operațiunea va continua, în ce ritm și cu ce mijloace, au subliniat sursele europene citate.

Frontex nu are mijloace proprii și depinde de statele membre UE, care precizează durata punerii la dispoziție a mijloacelor și resurselor umane, locul în care intervin și termenii misiunilor lor, a explicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Autor