Chai Ling, fostul lider al studenților care au coborât în stradă pentru a cere democrație în China, a afirmat că avea speranțe că Statele Unite vor interveni împotriva autorităților chineze, care au lansat o reprimare sângeroasă în cursul nopții de 3 spre 4 iunie 1989, soldată cu sute de victime la Beijing.
„Am stat în Piața Tiananmen până la 6 dimineața. Am sperat că americanii vor veni să ne ajute, însă America nu a mai venit”, a declarat Chai în cursul unei audieri în Congresul american, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la manifestațiile din Piața Tiananmen.
Chai, care a fugit într-un container din China în Hong Kong, de unde a ajuns în Franța, apoi în Statele Unite, a afirmat că a avut ocazia să discute cu ambasadorul american la acea vreme, James Lilley, după ce acesta din urmă își încheiase misiunea la Beijing.
„L-am întrebat: domnule, de ce? De ce America nu a venit? El mi-a răspuns, neoficial: nu-i păsa. Am rămas devastată, dar, cu regret, este adevărat”, a relatat Chai.
Ea a mai spus că s-a întâlnit și cu vicepreședintele Statelor Unite, Dan Quayle, care și-a cerut scuze pentru lipsa de reacție a țării sale.
Președintele american George H. W. Bush, fost ambasador la Beijing, a acționat cu dublă măsură la acea vreme, impunând sancțiuni limitate împotriva Chinei pentru acțiunile de reprimare din Tiananmen și trimițând în secret oficiali americani pentru a-l reasigura pe liderul suprem Deng Xiaoping.