Prima pagină » Știri externe » 25 la sută dintre răspunsurile la Tweet-urile papei: injurii și reproșuri aduse Bisericii catolice pe tema pedofilie

25 la sută dintre răspunsurile la Tweet-urile papei: injurii și reproșuri aduse Bisericii catolice pe tema pedofilie

25 la sută dintre  răspunsurile la Tweet-urile papei: injurii și reproșuri aduse Bisericii catolice pe tema pedofilie
Numărul de răspunsuri pozitive la tweet-urile postate de papa Benedict al XVI-lea îl depășește cu puțin pe cel al răspunsurilor negative - alcătuite în principal din injurii și reproșuri aduse Bisericii catolice pe tema pedofiliei -, a anunțat revista italiană Popoli, citată de AFP.

Numărul de răspunsuri pozitive la tweet-urile postate de papa Benedict al XVI-lea îl depășește cu puțin pe cel al răspunsurilor negative – alcătuite în principal din injurii și reproșuri aduse Bisericii catolice pe tema pedofiliei -, a anunțat revista italiană Popoli, citată de AFP.

Din 12 decembrie, papa Benedict al XVI-lea a deschis conturi pe Twitter (@pontifex) în nouă limbi, pentru a difuza mesaje pur spirituale, în care vorbește despre apropierea lui Iisus de omul contemporan. Una dintre viitoarele limbi în care papa va deschide un nou cont pe Twitter va fi chineza.

Contul papei este urmărit de 2,5 milioane de utilizatori (denumiți „followers”), însă mulți dintre ei sunt departe de a-i împărtăși convingerile religioase.

Potrivit studiului publicat de Popoli, realizat în colaborare cu Institutul italian de cercetări în domeniul comunicațiilor digitale Oogo, 270.456 mesaje de răspuns au fost înregistrate în prima lună de prezență a papei pe Twitter.

Tweet-urile cu conținut pozitiv au fost în număr de 26.426, contra 22.542 ale căror conținuturi au fost considerate negative, în condițiile în care restul mesajelor au fost considerate neutre.

Mesajele negative au vizat într-un procent de 26% chestiunea abuzurilor sexuale comise de preoții catolici, iar 25% dintre ele au reprezentat insulte directe la adresa papei. 20% dintre mesajele negative criticau puterea și bogăția Bisericii catolice, 16% au folosit ironia și sarcasmul, 8,5% au criticat refuzul acestei biserici de a recunoaște căsătoriile gay și doar 2,5% denunțau conținutul credinței creștine.

În ceea ce privește mesajele pozitive, cea mai mare parte a fost alcătuită din reluări ale tweet-urilor și frazelor postate de suveranul pontif (26,5%) și mulțumiri la urările făcute de acesta (25%). Un procent de 15,6% din totalul mesajelor pozitive a fost alcătuit din rugăciuni pentru popoarele aflat în conflict (Siria, Nigeria), iar 7,5% dintre ele vizau diverse întrebări despre existența umană.

Weekendul trecut, cu ocazia unui colocviu, directorul postului de televiziune catolic TV2000, Dino Boffo, a avut o reacție negativă față de această pasiune a credincioșilor catolici pentru rețeaua Twitter. „Destul cu această beție pentru rețelele de socializare, inclusiv în sânul Bisericii! Permiteți-mi să vă spun că nu văd ce legătură poate avea acest papă în vârstă de 85 de ani, teolog și filosof, cu Twitter-ul”.

Această declarație a fost criticată imediat de Biserica catolică, iar în mesajul anual al papei despre comunicarea socială Benedict al XVI-lea a pus accentul pe importanța pe care o are prezența pe Twitter în dialogul Bisericii cu omul contemporan.

Citește și