Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba și președintele Volodimir Zelenski au declarat că între 16.000 și 20.000 de voluntari străini luptă pentru Ucraina, în cadrul Legiunii Internaționale Ucrainene (sau Legiunea Străină Ucraineană). Dar potrivit unor investigații făcute de New York Times, Business Insider și VICE, ar fi în jur de 4.000 de voluntari străini.
Cei mai mulți provin din fostele republici sovietice Belarus, Azerbaijan, Rusia și Georgia, civili și militari care au ales să își riște viețile pentru a lupta împotriva trupelor ruse ale lui Putin.
Alți voluntari străini provin din statele membre NATO. Până în prezent, a fost raportată uciderea a 53 de soldați americani, 19 voluntari britanici, 13 voluntari polonezi, 10 voluntari canadieni, 10 voluntari francezi și 8 voluntari germani.
Câți voluntari români luptă în Ucraina?
Potrivit presei ruse, 700 de români ar lupta în Ucraina, împotriva forțelor ruse. S-a raportat uciderea unui singur soldat român. Anul trecut, un militar din grupul Getica a mărturisit pentru Digi24 că s-a înrolat pentru că se teme să vadă orașele românești nivelate ca Bahmutul. El susține că s-a lovit cu penuria de muniție și arme în timp ce ajutorul financiar destinat Ucrainei era încă blocat de republicani.
În interviul acordat pentru TVR, un luptător român din Legiunea Internațională a Informațiilor Ucrainene, a povestit despre cum el a dus luptele pe tranșee și cum a pierdut un camarad la Bahmut. Un alt voluntar militar român a vorbit pentru România Europa Liberă, declarând că Ucraina ar putea claca, iar ocuparea orașelor ucrainene Herson, Nikolaev și Odesa de către trupele rusești ar fi „linia roșie pentru securitatea României”.
Rușii ar putea înainta spre gurile Dunării dacă reușesc să înainteze spre sud-vestul Ucrainei. El mai spune că dacă acestea sunt ocupate, s-ar putea face legătură directă între trupele Federației Ruse și statului separatist Transnistria, ceea ce ar pune în pericol securitatea Republicii Moldova.
Veteranii americani din Irak, veniți la datorie în Ucraina ca voluntari
6.100 de militari ucraineni au venit să participe la războiul din Irak pentru a ajuta Statele Unite, pe durata campaniilor dintre anii 2003 și 2011.
În prezent, ucrainenii și americanii care au slujit în Irak pentru a răsturna dictatura lui Saddam Hussein și pentru a răspândi democrația, s-au regăsit în aceeași luptă, de această dată împotriva dictaturii lui Vladimir Putin.
Doi veterani americani care au luptat în Irak au venit să servească în Ucraina.
Condițiile de înrolare
Străinii care luptă pentru Ucraina ca parte a Legiunii Internaționale pot renunța după șase luni. Ucrainenii care servesc în armată nu pot. Cetățenii străini se pot alătura Forțelor Armate ale Ucrainei prin intermediul Legiunii Străine.
Ei nu luptă ca mercenari, ci ca soldați profesionali voluntari sub drapelul Ucrainei. Legiunea Străină Ucraineană a fost înființată în februarie 2022, imediat după ce Moscova a lansat invazia la scară largă. Cetățenii străini sunt eligibili doar pentru roluri non-ofițeri. Experiența militară și de luptă este doar o cerință preferată, nu obligatorie.
„Nu este necesară experiența de luptă, dar ar crește șansele de a fi acceptat. Experiența de luptă ar putea include activitatea într-o organizație paramilitară sau de miliție”, se arată pe site-ul Legiunii Internaționale. Unele roluri ar putea necesita cunoașterea limbii ucrainene. De exemplu, medicii chirurgi, avocații, managerii logistici și grefierii trebuie să cunoască limba ucraineană.
Legiunea Străină pentru Apărarea Ucrainei, Facebook
Salarii lunare între 500 și 4.800 dolari
Salariul unui voluntar militar străin din spatele primei linii poate ajunge de la 550 dolari pe lună. Poate să ajungă la 1.100 dolari dacă voluntarul luptă într-o zonă periculoasă și la 4.800 dolari dacă este activ în luptă.
Străinii interesați să se alăture trebuie să se înregistreze pe site-ul web, să completeze un chestionar și să raporteze despre experiența și abilitățile lor, potrivit Kyiv Post.
Luptătorii Legiunii Internaționale pot rezilia contractul „din proprie inițiativă”, dar numai după șase luni de serviciu. Nu sunt obligați să rămână până la sfârșitul războiului în armată.