45 DE SECUNDE ÎN INFERN. Călău, victime și eroi în cea mai neagră Zi Națională a Franței
Tunisianul stabilit în Franța Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31 de ani, a transformat sărbătoarea de Ziua Franței într-un infern la Nisa, așa cum l-au descris mai mulți martori care au scăpat cu viață din calea camionului de 19 tone cu care acesta a intrat în plin, în mulțimea adunată pe cea mai populară promenadă a Nisei. Cel mai recent bilanț al victimelor, prezentat de procurorul general al Franței, arăta că 84 de persoane au murit, iar 202 au fost rănite, dintre care aproximativ 50 sunt copii. La acea oră, aproape 50 de răniți erau în stare critică, iar 25 erau la terapie intensivă. Statul Islamic a revendicat atacul, spunând că Bouhlel era „un soldat” de-al său.
Printre victime se numără și doi români care au fost răniți. Până acum, se știe că doi cetățeni americani (tată și fiu), doi armeni, unul ucrainean, unul rus și unul elvețian se numără printre cei care și-au pierdut viața pe promenada de la Nisa.
ATENTATUL DE LA NISA. LIVE UPDATE
„A fost un infern. Nu s-a ținut cont de vârstă sau religie”, a declarat, pentru gândul, Adrian Iliuță, un tânăr român de 24 de ani, care a scăpat ca prin urechile acului de la moarte. Ieșise cu doi prieteni în oraș, la pizza, au stat să vadă focurile de artificii, apoi când au vrut să plece către casă s-a declanșat infernul.
„Am auzit un sunet foarte puternic urmat de țipete. Am zis: s-a terminat, suntem împușcați. Am rămas o secundă pe loc, iar apoi am observat un camion car rula cu viteză pe zona de trotuar călcând oameni, copii, familii. A trecut la 3-4 pași de mine și prietenii mei. Apoi ne-am pus pe mijlocul străzii si ne-am zis că e un act terorist. (…) Am simțit suflul camionului pe lângă mine. Se auzeazu persoane lovite și călcate de tir”, a povestit Adrian. Imediat după atac, în stare de șoc, el și prietenii lui le-au făcut semne șoferilor care treceau prin zonă să-i ia în mașină. „Toată lumea refuza. E normal nu poți avea încredere în nimeni în momente din acestea”, a comentat el.
Adrian a reușit să ajungă la mașină și apoi în siguranță acasă. Nu același lucru poate spune despre o familie pe care a văzut-o înainte cu câteva secunde de atac. „În fața mea, pe o bancă, era o familie de arabi, de la oameni în vârstă, la persoane de vârsta mea și două căruciare. Nu sunt sigur că au scăpat”, a spus el. În august, Adrian are bilet de avion pentru România. Nu știe acum dacă se va mai întoarce în Franța după cele întâmplate.
Un alt român, martor la atentatul terorist, a filmat imediat după ce camionul morții a trecut pe Promenade des Anglais. „Copii morți, Doamne, Doamne”, se aude el spunând pe înregistrare.
„Acest camion s-a aflat la 20 m în fața mea nevăzându-l deoarece vorbeam la telefon privind în asfalt și neauzind prea bine din cauza concertului. Datorită mulțimii aflate înaintea mea am scăpat cu viață deoarece s-a produs acel zgomot de impact și așa am ridicat privirea. Ne-am bușit unii de alții pt a ne feri din calea camionului după care am rămas șocat… copii, tineri, vârstnici…..CARNAGIU Dumnezeu să-i odihnească”, a scris el pe Facebook.
Mai mulți oameni au încercat să oprească cursa camionului, până ca poliția să reușească să-l anihileze pe șofer. Un motociclist a murit încercând să vină lângă cabina șoferului. O altă persoană a reușit să se urce pe cabina camionului și să intre chiar în cabină, lucru care i-a ajutat pe polițiști să îl împuște mortal pe tunisianul de la volan.
Nader El Shafei este un egiptean care a încercat, ca și alți câțiva oameni care se aflau pe promenada din Nisa, să-l oprească pe atacator. El a povestit jurnaliștilor BBC cum a ajuns să-l privească în ochi pe tunisianul care conducea camionul, cu câteva clipe înainte ca acesta să fie împușcat mortal de poliție.
„Am țipat la el continuu, i-am făcut semne din mâini să se oprească și am încercat să îi spun că sunt mulți oameni prinși sub camionul lui, morți deja. Dar lui nu i-a păsat de niciunul dintre cei prezenți acolo”, a povestit bărbatul.
Scena a continuat cu momentul în care atacatorul a luat în mână un obiect care semăna cu un telefon mobil, a povestit egipteanul.
„Am crezut că va suna la ambulanță să anunțe despre accident, dar m-am înșelat, pentru că el a luat în mână o armă și a început să tragă în polițiști. Când a ajuns poliția la fața locului, și-au dat seama că ceva e în neregulă și au continuat să îl someze și atunci când el nu a coborât – l-au văzut pe geam cum își scoate pistolul. Polițiștii și-au dat seama că va continua să tragă și nu au ezitat să-l împuște în clipa imediat următoare. Nu au mai așteptat nicio negociere, ci, pur și simplu, au deschis focul”, a povestit Nader.
Tony Molina, un martor al atentatului, a spus pentru CNN că a privit tot haosul de la fereastra camerei sale de hotel, cu vedere spre promenadă. „Era o mare de oameni și dintr-odată am văzut acel camion mare, alb, nu am putut vedea șoferul, dar făcea viraje bruște la diferite unghiuri, de la stânga la dreapta, la 25, 30 de kilometri pe oră”, a declarat martorul. „Oamenii țipau și fugeau. Încă sunt oameni la care mă uit chiar acum care stau lângă membrii decedați ai familiei lor. Lucrez în criminalistică și nu am văzut niciodată așa ceva. Este incredibil.”
Filmul evenimentelor. Cum a ajuns Bouhlel să gonească cu camionul prin mulțime
Procurorul general al Franței Francois Molins a precizat că tunisianul a închiriat camionul de 19 tone pe 11 iulie și ar fi trebuit să-l returneze pe 13 iulie. Totuși, în ziua de 14 iulie, acesta l-a lăsat parcat, venind la el seara, pe bicicletă, la ora locală 21:43.
De altfel, bicicleta sa a fost găsită în interiorul camionului, unde anchetatorii au mai găsit două arme automate, dintre care una de plastic, încărcătoare, cartușe și două copii din plastic ale unor arme de tip Kalașnikov și M16. De asemenea, în camion au fost găsite mobilul, cardul bancar și actele lui Mahomed Lahouaiej Bouhlel.
La ora locală 22.30, camionul a fost surprins de camerele de supraveghere mergând spre promenadă. Atacatorul a condus camionul pe o distanță de 2 kilometri pe „Cheiul Englezilor”, de la numărul 11 la numărul 47 al promenadei din Nisa, fiind ucis de poliție după un schimb de focuri, a mai declarat procurorul.
Cursa nebunească a durat 45 de secunde, conform unor surse din Poliție, citate de Nise Matin.
Anchetatorii au ridicat înregistrări telefonice și date din calculatorul atacatorului, pe care acum le analizează pentru a stabili motivele și dacă a fost ajutat de altcineva din exterior pentru acest atac.
„Nu există nicio revendicare a atacului, însă modul de operare seamănă cu apelurile la crime făcute de organizațiile teroriste”, a mai spus procurorul general.
Mai multe publicații din Europa remarcă însă faptul că atacul urmează unul dintre îndemnurile la Jihad ale unui lider al Statului Islamic, care a dat în 2014 un sfat cât se poate de precis adepților săi extremiști islamiști: „Folosiți un camion ca o mașină de tuns iarba, mergeți în cele mai dens populate zone și conduceți cu viteza maximă pentru a face mai multe daune. În cazul în care aveți acces cu un pistol, utilizați-l pentru a termina treaba”.
Cine era Mohamed Lahouaiej Bouhlel
Născut în Tunis, Bouhlel a venit în Franța din orașul tunisian Msaken, din nord-estul țării, unde a și locuit în trecut, ultima oară fiind acolo în urmă cu 4 ani, conform unor surse de securitate tunisiene, citate de Reuters. El nu era cunoscut în Tunisia pentru radicalism islamic. Un vecin citat de Reuters susține că s-a mutat în Franța din 2005.
Era căsătorit și avea trei copii, însă conform unor declarații ale unor vecini și rude îndepărtate de-ale sale, contactate de Daily Mail, se afla în divorț și avea o istorie violentă cu soția sa.
Vecinii atacatorului de la Nisa îl descriu ca pe un om „singuratic” și „tăcut”. Își parca zilnic bicicleta și o camionetă cu care muncea. Nu părea o persoană religioasă și purta des pantaloni scurți și ghete, conform AFP. Un vecin a declarat că șoferul era un bărbat arătos, care se uita la fiicele lui.
Vărul lui Bouhlel declară pentru Daily Mail că acesta bea, mânca porc, nu mergea la moschee și nu ținea la ritualurile impuse de credința islamică. Vecinii contactați de tabloidul britanic îl descriu de asemenea ca pe un tip care mergea în cluburi, era violent și retras. Conform acestora, tunisianul și-ar fi pierdut slujba de șofer de camion după ce ar fi adormit la volan și ar fi tamponat mai multe mașini.
El s-a aflat în atenția poliției franceze între 2010 și 2016 pentru furturi mărunte, amenințări și violențe, și a fost condamnat la 6 luni cu suspendare în martie 2016, pentru o altercație în care a fost folosită o armă, petrecută în ianuarie 2016. Mai precis, în urma unor certuri în trafic, Bouhlel a atacat pe cineva cu o bâtă de baseball.
El a fost recunoscut de victima sa, Jean Baptiste Ximenes, în urma carnagiului de joi noapte, conform Le Figaro. „Trebuia să facă 6 luni de închisoare. Unde e justiția? Lumea este mică, deci încetați să-i mai lăsați să se plimbe”, a scris acesta pe Facebook.
Deși a fost condamnat, tunisianul nu se afla „în niciun fel” în atenția serviciilor de informații, pentru că „nu a ridicat niciodată suspiciuni de terorism”, a mai spus procurorul general al Franței.
Soția sa a fost reținută vineri de poliție, pentru a da lămuriri despre fostul ei soț.
La percheziția apartamentului său, anchetatorii nu au găsit arme, însă au detonat un colet suspect dintr-o camionetă parcată la 100 de metri de blocul unde locuia tunisianul.
Șoferul camionului „este un terorist legat într-un fel sau altul de islamismul radical”, a declarat prim-ministrul francez Manuel Valls, la France 2. El a spus că nu are nicio îndoială că a fost vorba despre un act terorist. El a negat când a fost întrebat dacă consideră că serviciile de securitate au înregistrat un eșec.
„Cinsprezece încercări de atentate au fost dejucate în acești ultimi trei ani, unul foarte important în primăvară”, a spus Valls.
Foto: Twitter Catherine Marciano (AFP).
Manuel Valls: 15 atentate dejucate în ultimii 3 ani
Șoferul camionului „este un terorist legat într-un fel sau altul de islamismul radical”, a declarat prim-ministrul francez Manuel Valls, la France 2. El a spus că nu are nicio îndoială că a fost vorba despre un act terorist. El a negat când a fost întrebat dacă consideră că serviciile de securitate au înregistrat un eșec.
„Cinsprezece încercări de atentate au fost dejucate în acești ultimi trei ani, unul foarte important în primăvară”, a spus Valls.
Francois Hollande: Franța nu a terminat cu terorismul
Președintele Franței a venit la Nisa vineri, unde a avut și o reuniune cu celula de criză.
„Franța nu a terminat cu terorismul. Suntem în fața unei lupte de durată. Avem un inamic care așteaptă să lovească. Am fost într-un spital de la Nisa care s-a confruntat cu un număr mare de solicitări. Sunt oameni care au venit la muncă toată noaptea, deși nu erau de serviciu. Până în ultimul moment s-a făcut tot posibilul pentru a salva viețile. Vreau să le mulțumesc celor care s-au mobilizat”, a spus Hollande.
„Voi lua deciziile necesare pentru a consolida efectivele. Vom continua să protejăm cetățenii francezi. Le cer oamenilor să fie puternici. Noi suntem o țară puternică, capabilă să trecem prin orice încercări. Vreau să vă spun că am oferit un exemplu pentru că am dovedit că putem fi uniți și e rolul meu și responsabilitatea mea să știu să îi protejez pe francezi”, a mai spus președintele francez, care de altfel a decretat vineri prelungirea stării de urgență în Franța cu încă trei luni, până în octombrie.
„Franța nu va ceda amenințării teroriste. S-au schimbat timpurile și Franța nu vrea să trăiască sub această amenințare a teroriștilor. Țara a făcut încă o dată o dovadă de solidaritate, Franța a fost lovită chiar de ziua noastră națională. Au vrut să lovească în unitatea noastră, dar împreună vom rămâne în jurul acestor valori universale”, a declarat și prim-ministrul Franței, Manuel Valls.
Autoritățile din Nisa s-au pregătit intens pentru un atac terorist, conform Le Monde, înaintea carnavalului de la Nisa (cel mai mare din lume după Rio și Veneția), din februarie, apoi pentru cele patru meciuri de la Euro 2016 desfășurate în oraș.
La carnavalul de la Nisa au participat peste un milion de persoane, iar paza a fost asigurată de 400 de polițiști și 1.400 de membri ai forțelor naționale de ordine. S-a lucrat la planuri de contingență pentru atac nuclear, radioactiv, bacteriologic și chimic, conform subprefectului din Alpes-Maritimes, citat de Le Monde. S-a acordat atenție și posibilității unui atac de pe mare, precum cel din Bombay.