Aproximativ 50 de persoane, între care 20 de polițiști, au fost rănite în noaptea de sâmbătă spre duminică la Berna, în cadrul manifestaței „Tanz dich frei” (Eliberează-te prin dans), o sărbătoare techno care a degenerat, potrivit poliției locale, citate de AFP.
Această manifestație, care se află la a treia ediție, a reunit aproximativ 10.000 de persoane care au răspuns unui apel al unei organizații anonime pe Facebook de a cere mai mult spațiu și libertate pentru viața nocturnă.
Potrivit poliției, forțele de ordine s-au confruntat cu „un potențial de violență masiv”.
În cursul acestei nopți agitate, au fost reținute 61 de persoane, dintre care 54 de bărbați și șapte femei. Nouă dintre persoanele reținute sunt minore.
Pagubele au fost estimate la câteva sute de mii de franci elvețieni.
Aproximativ 70 de vitrine au fost sparte și câteva magazine au fost jefuite.
Forțele de ordine s-au confruntat cu scene de gherilă până în zori.
Manifestația a demarat cu câteva sute de persoane, sâmbătă seara, și a ajuns la 10.000 de persoane în câteva ore, potrivit estimărilor poliției.
În deschiderea marșului se aflau aproximativ 100 de reprezentanți ai „Blocului negru”, manifestanți anarhiști îmbrăcați în negru și cu cagule. Ei au fost urmați de marea masă a pariticipanțulor, care danasu în ritmul muzicii difuzate de carele mobile.
Petrecerea a degenerat cu puțin timp înainte de miezul nopții, în apropierea Palatului federal, unde se află sediul Guvernului și cel al Parlamentului.
Potrivit poliției, manifestanții au atacat polițiștii prezenți cu pocnitori, pietre, lasere și garduri metalice, iar forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, tunuri de apă și gloanțe de cauciuc.
Potrivit poliției, pompierii și forțele de securitate au fost, de asemenea, atacați.
În cursul unei conferințe de presă duminică, responsabilul pentru siguranța orașului, Reto Nause, citat de agenția ATS, a vorbit despre „infractori militanți” și a cerut ca cei care au provocat tulburări să fie sancționați dur.
Potrivit lui Nause, Ministerul Public ar trebui să ceară socoteală și Facebook, care a servit drept platformă pentru această manifestație tolerată dar nu și autorizată.
Pe pagina lor de Facebook, organizatorii și-au exprimat regretul față de violențe, dar a acuzat poliția că a generat furia manifestanților prin intervențiile sale și grija de a proteja Palatul federal.
În 2012, „Tanz dich frei” a atras peste 10.000 de persoane.