6.000 de morți și șanse slabe de pace: Războiul din Ucraina

Publicat: 02 03. 2015, 16:02

This browser does not support the video element.

Escaladarea conflictului în ultimele săptămâni, mai ales în zonele aeroportului Donețk și Debalțeve, s-a soldat cu sute de morți, atât civili cât și militari, potrivit noului raport.

Documentul zugrăvește o imagine de „devastare nemiloasă a vieții civililor și infrastructurii”, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra’ad Al Hussein.

El a îndemnat toate părțile să respecte înțelegerile de la Minsk, care prevăd un armistițiu.

Luptele i-au afectat extrem de puternic pe civili. „Multe persoane au fost blocate în zone de conflict și au fost nevoite să caute adăpost în subsoluri, aproape fără apă potabilă, hrană, surse de căldură, electricitate sau medicamente de bază”, afirmă Zeid, citat în comunicat.

Ideea că civilii au rămas în zone de conflict de bunăvoie este „greșită”, potrivit înaltului oficial. „Numeroase persoane au rămas deoarece se tem pentru viețile lor în cazul în care încearcă să plece. Mulți alții stau să-și protejeze copiii, alți membri ai familiei sau proprietățile. Iar alții sunt obligați să rămână în pofida voinței lor sau pur și simplu nu sunt capabili din punct de vedere fizic să o facă”, a spus Zeid.

O serie de atacuri teroriste comise la Mariupol, Harkov și Odesa – orașe care se află în afara zonei de conflict – constituie un precedent negativ, a subliniat Înaltul Comisar. „În cazul în care această tendință continuă, ea va deschide un capitol nou și foarte sângeros în conflict, extinzând zonele în care statul de drept și protecția drepturilor omului nu există”, a spus Zeid.

Bilanțul anunțat anterior de ONU era de 5.809 morți documentate.