7 Octombrie: A trecut un an de la atacul HAMAS asupra Israelului. Ce s-a schimbat

7 Octombrie: A trecut un an de la atacul HAMAS asupra Israelului. Ce s-a schimbat
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/10/2024, 07:30

Hamas lansa pe 7 octombrie 2023 un atac surpriză contra Israelului, soldat cu moartea a peste 800 de civili. La un an distanță, tensiunile sunt la cel mai înalt nivel din istorie în Orientul Apropiat și confruntările armate s-au extins la nivel regional.

Pe 7 octombrie 2023, Israelul a fost luat prin surprindere de operațiunea „Al-Aqsa Flood”. Operațiunea a fost pregătită în secret timp de doi ani și serviciile secrete israeliene nu au știut de existența unui astfel de plan. Era doar începutul dezastrului.

Mii de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza într-un interval scurt de timp iar celebrul scut antiaerian „Iron Dome” nu a putut face față cadenței loviturilor. Orașe precum Așkelon, Așdod sau Tel Aviv, au resimțit din plin tirul obuzelor.

În timp ce autoritățile israeliene decretau stare de război, aproximativ 6.000 de militanți Hamas pătrundeau în forță după ce au dărâmat „zidul de fier”, ce separă Gaza de Israel, răvășind așezările aflate în proximitatea graniței.

Atacurile nu au fost îndreptate împotriva unei armate, ca într-un război convențional. Militanții Hamas și-au revărsat furia asupra civililor. În acea zi fatidică, sute de oameni nevinovați au murit masacrați în propriile case, pe stradă, în mașină și la un festival de muzică. Nu au ținut cont, au împușcat tot ce mișca.

Brutalitatea de care a dat dovadă gruparea Hamas a fost nemaivăzută. În consecință, armata israeliană a desfășurat o intervenție în forță pentru a elimina pericolul. Deși au reușit să oprească incursiunea Hamas, armata nu a reușit să salveze în timp util 251 de civili, luați ostatici din locuințe și de la festival.

Războiul nu aduce pacea în Orient

În toată existența statului Israel, niciun Guvern nu a insistat asupra unei soluții diplomatice, unanim acceptată de ambele părți prinse în conflict. Palestinienii reclamă opresiunea la care au fost supuși de către autorități timp de aproape 77 de ani, notează Amnesty International.

Extinderea coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene, izolarea populației arabe în Cisiordania și Fâșia Gaza prin ridicarea zidurilor de separare, excluziunea socială puternic pronunțată în societatea israeliană față de palestinieni, segregarea etnică în instituțiile guvernamentale și lipsa egalității de șanse au alimentat conflictul interetnic.

Ce s-a întâmplat pe 7 octombrie 2023 nu justifică suferințele prin care poporul palestinian a trecut timp de mai multe decenii, ci doar pune în umbră această moștenire dureroasă.

Astăzi, ambele părți se acuză reciproc de genocid. În timp ce palestinienii reclamă intervenția armată, israelienii se apără și acuză Hamas că folosește populația civilă drept scut uman. Din această cauză, numărul victimelor non-combatante este ridicat, motivează autoritățile israeliene.

La un an distanță, dacă facem bilanțul, peste 65.000 de palestinieni au fost uciși în confruntările dintre armata israeliană și Hamas, iar alte aproape 2 milioane s-au refugiat în țările vecine.

Securitatea regională este compromisă

Trei chestiuni majore au rămas neschimbate, printre atâtea variabile și necunoscute aduse de războiul israeliano-palestinian.

1. Situația geopolitică din Orientul Apropiat și Mijlociu s-a complicat și mai mult după izbucnirea războiului din Gaza. Eliminarea liderilor Hamas, Hezbollah sau Gărzilor Revoluționare Iraniene de către serviciile secrete israeliene în Liban, Siria, Iran sau Irak, doar a accentuat animozitățile existente. Iar acum, conflictul a căpătat proporții regionale după ce armata israeliană a trecut granița în Liban.

Escaladarea tensiunilor și extinderea operațiunilor militare reprezintă un scenariu posibil pe viitor, însă Israelul nu este pregătit fără ajutor.

2. Fâșia Gaza este bombardată masiv, în mod constant, la un an distanță de la începerea ostilităților. Aviația israeliană a aruncat peste acest teritoriu mai multe bombe decât au fost lansate peste cele mai importante orașe europene la un loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

3. Peste toate aceste probleme, inabilitatea autorităților israeliene de a negocia cu Hamas eliberarea ostaticilor, a perpetuat prizonieratul pentru aceștia. În prezent, din totalul de 251 de civili reținuți de militanți, 117 au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri, 70 au decedat în captivitate și 64 încă așteaptă ziua eliberării, potrivit Barron’s.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”