Știrea a fost publicată de o organizație de protecție a libertăților civile din SUA, care a avertizat că practica FBI este scandaloasă, afectând încrederea publicului, scrie Seattle Times.
FBI a inventat o știre având ca sursă Associated Press, referitoare la amenințări cu bombă într-o regiune din SUA, apoi a inserat un link de email asemănător cu cel al Seattle Times, în care se cereau detalii despre abonat. Link-ul a fost trimis pe contul de MySpace al suspectului, care a dat click pe el, iar software-ul FBI s-a instalat pe computer. Acesta a trimis înapoi anchetatorilor locația și informațiile de IP ale suspectului. Un minor a fost arestat de FBI pe 14 iunie.
„Suntem scandalizați de faptul că FBI, cu aparenta aprobare a Procurorului General, s-a folosit de numele Seattle Times pentru a instala în secret spyware pe computerul unui suspect de infracțiuni. Nu doar că s-a depășit linia, s-a șters cu totul”, a declarat editorul Seattle Times, Kathy Best.
„Reputația noastră și abilitatea de a ne face treaba ca supraveghetor al autorităților se bazează pe încredere. Nimic nu este mai presus pentru încredere decât independența – față de autorități, de guvern, de corporații și de toate celelalte interese speciale. Acțiunile FBI, făcute fără știința noastră, s-au folosit de reputația noastră și au pus-o în pericol”, a mai spus Best.
AP a criticat de asemenea FBI: „Suntem extrem de îngrijorați și ni se pare inacceptabil că FBI s-a folosit de numele Associated Press și a publicat o știre falsă, atribuită AP. Acest lucru a violat numele AP și i-a subminat credibilitatea”.
Șeful FBI Seattle a luat apărarea acestei tactici, care a dus la arestarea și condamnarea unui elev de 15 ani. „Toate eforturile făcute în această anchetă au avut scopul de a preveni un eveniment tragic, așa cum s-a întâmplat la Marysville și la Universitatea Pacific Seattle. Am identificat un subiect specific al anchetei și am folosit o tehnică care nouă ni s-a părut eficientă pentru a preveni un posibil act de violență asupra unei școli. Această tehnică este folosită foarte rare și doar atunci când există indicii suficiente să credem că va rezolva amenințarea cu succes”, a spus agentul șef al FBI Seattle.
Software-ul FBI, denumit CIPAV (Computer and Internet Protocol Address Verifier), permite anchetatorilor să localizeze un computer și adresa sa de internet (IP). Tehnica exploatează aceleași vulnerabilități pe care le vânează și hackerii obișnuiți.
FBI a primit mandat de la Procurorul General să folosească un mijloc de comunicație cu suspectul, însă actul nu specifica că va fi vorba de o știre falsă, care pare publicată online de Seattle Times.