A apărut un al doilea candidat la alegerile prezidențiale din Siria

Publicat: 25 04. 2014, 15:40
Actualizat: 31 07. 2014, 13:28

Alegerile programate pentru 3 iunie vor conduce cel mai probabil la realegerea președintelui Bashar al-Assad, iar scrutinul a fost calificat de opoziție și Occident drept o „farsă” și o „parodie a democrației”.

Cu peste 150.000 de morți în trei ani, milioane de refugiați și regiuni întregi distruse, conflictul din Siria nu pare să se încheie prea curând, în condițiile în care niciunul dintre protagoniștii nu își asigură victoria în teren.

Declanșat în martie 2011 printr-o revoltă populară reprimată violent, conflictul s-a transformat ulterior într-un război între forțele regimului și rebelii din opoziție sprijiniți de civili înarmați și insurgenți veniți din afara țării. Conflictul a luat amploare ulterior prin confruntările între rebeli și insurgenți, în pofida faptului că aceștia sunt angajați împreună în lupta împotriva regimului de la Damasc.

În pofida violențelor, regimul de la Damasc a decis organizarea alegerilor prezidențiale la data stabilită.

Hassan al-Nouri, om de afaceri și membru al unei formațiuni din opoziție agreată de putere, a devenit cel de-al doilea candidat la scrutinul din 3 iunie, după ce deputatul comunist Maher al-Hajjar și-a anunțat înscrierea în cursa electorală pentru primele alegeri prezidențiale organizate de la instalarea partidului Baas la putere în Siria, în urmă cu jumătate de secol.

Scrutinul exclude însă de facto participarea opozanților din exil și va fi organizat doar în regiunile aflate sub controlul regimului de la Damasc, adică, potrivit geografului francez Fabrice Balanche, 40 la sută din teritoriu unde trăiește peste 60 la sută din populație.

Deocamdată, președintele Bashar al-Assad nu și-a anunțat oficial candidatura, dar, el a declarat în luna ianuarie că „sunt șanse mari” să se prezinte la acest scrutin.

Noua Constituție aprobată în 2012 oferă pentru prima dată mai multor candidați posibilitatea să se prezinte la alegerile prezidențiale. Viitorul președinte trebuie însă să fi trăit în Siria permanent în ultimii 10 ani, iar fiecare candidat trebuie să obțină sprijinul a cel puțin 35 dintre cei 250 de deputați.

Până în prezent, Bashar al-Assad, unicul candidat la președinție, la fel ca și tatăl său, Hafez, era ales prin referendum.

În paralel cu pregătirile în vederea scrutinului prezidențial, regimul încearcă să preia controlul asupra unor sectoare cheie deținute de rebeli, pe care îi prezintă drept „teroriști”.

Violențele continuă, iar cel puțin 27 de civili, printre care trei copii, au fost uciși într-un raid asupra Atareb, localitate din provincia Alep, potrivit OSDO. Armata siriană și-a intensificat din decembrie anul trecut atacurile împotriva pozițiilor deținute de rebeli în Alep și în provincie, în urma cărora sute de persoane, majoritatea civili, au fost ucise.